Vermijd ’eminence based’ management

De kop is eraf! De allereerste #ZigZagHR Live, onze nieuwe HR Talkshow zit er op! En onze allereerste gast was professor Marc Noppen. Als CEO van het UZ Brussel was hij bevoorrechte getuige van de strijd tegen covid. In zijn boek ‘Gewoon Anders, een vurig pleidooi voor een ongewone gang van zaken’ blikt hij terug én vooruit op de coronacrisis. Want uit iedere crisis zijn natuurlijk lessen te trekken. Professor Noppen is naar eigen zeggen oud genoeg om de eminence grise uit te hangen. De perfecte aanleiding voor Lesley Arens om in dat ‘grijze’ hoofd van hem te kruipen en inspiratie te tanken over welzijn, leiderschap, serendipiteit en natuurlijk ook over people management en HR.

Webp.net compress image 29 5

Op het moment van onze HR talkshow, zijn we uit de vijfde covid golf aan het wandelen. Maar voor het personeel van het UZ Brussel volgt al twee jaar lang de ene golf de andere op. Nu komt ook nog de golf van alle uitgestelde zorg, die van de onderbroken chronische zorg en dat terwijl er ononderbroken een toenemende golf van mentale zorg was.

“Hoeveel menselijk leed het coronavirus ook berokkend heeft, het heeft ons als team sterker gemaakt”, weet professor Noppen. Hij schrijft het toe aan een nooit geziene Yes-We-Can Vibe in het ziekenhuis. Alle 3870 medewerkers hebben zichzelf en het ziekenhuis heruitgevonden.

De coronacrisis heeft ons allemaal meer bijgebracht over leiderschap, management en teamwork dan alle opleidingen die we ooi kunnen volgen. Dat is één van de vele take aways uit het inspirerend gesprek met Professor Noppen: In a small crisis, power moves to the center, but in a big one, it moves to the periphery.

“We zijn uit deze crisis geraakt als een team. Iedereen zat mee in de boot”.

Webp.net compress image 28 7

In dit artikel delen we vijf take aways uit het gesprek met professor Noppen.

1) Het belang van serendipiteit en het georganiseerde toeval

Hoe het leven loopt, is een aaneenschakeling van toevalligheden en kansen. Maar je hebt wél de mogelijkheid om je leven en je loopbaan zelf in te vullen aan de hand van de keuzes die je maakt. Professor Noppen gelooft in het georganiseerd toeval, in de maakbaarheid van onze loopbaan en in serendipiteit, de kunst om oplossingen te vinden voor problemen waar je op dat moment niet naar op zoek bent.

2) Vermijd eminence based management

Het duurt gemiddeld zeven jaar vooraleer een bewezen geneeswijze mainstream wordt. Artsen zijn vrij conservatief en er is veel weerstand tegen verandering vanuit de redenering ‘Ik doe het al twintig jaar zo en ik zal dat blijven doen tot aan mijn pensioen’. Professor Noppen noemt dat met een knipoog ‘Eminence based medicine’.Om zichzelf én zijn studenten geneeskunde daarvan te behoeden, benadrukt hij het belang van de Waarom-vraag.

Don’t take things for granted.

3) Eerst de mensen. Altijd

Nagenoeg alle lessen die professor Noppen uit de crisis geleerd heeft, hebben te maken met mensen en people management. Mensen komen altijd eerst. Het is belangrijk, zeker in crisistijden, om zichtbaar te zijn als leider. Hij is gestart met de Gemba Walks. Gemba betekent in het Japans: De werkelijke locatie. “Het komt erop neer dat je als leider regelmatig langs gaat op de werkvloer en met de mensen in gesprek gaat. In het begin deden we dat helemaal verkeerd; altijd op vrijdagmiddag, nadat we iedereen verwittigd hadden. Zo werkt het natuurlijk niet” aldus Marc Noppen. Als iedereen weet dat je komt, verliest dit principe alle geloofwaardigheid en waarde.

4) Durf innoveren maar doe dat met duidelijke afspraken

Een ziekenhuis is historisch en wettelijk verticaal georganiseerd met silo’s en departementen, maar een ziekenhuis werkt niet zo. Het is eerder een dynamisch sociaal netwerk, met verhoudingen die veranderen en waarbij mensen een positie innemen die vaak los staat van hun plaats in het officiële organigram.

Marc Noppen vergelijkt zijn ziekenhuis met een menselijk lichaam: de ruggengraat is de verticale structuur die je nodig hebt om te kunnen functioneren. Maar het is in het metabolisme, in het organisme dat innovatie ontstaat. Afspraken, goede definiëring van de rollen en eigenaarschap zijn daarin cruciaal.

5) En misschien is de beste CEO wel een HR directeur!

In de statuten van het UZ Brussel is opgenomen dat de CEO van het ziekenhuis een academisch arts moet zijn. In Harvard Business Review verscheen een paar jaar geleden een heel interessante studie: Wie leidt het best een ziekenhuis? Daaruit bleek dat ziekenhuizen waarvan de CEO arts is, het effectief significant beter doen dan andere.

Zelf ervaart hij zijn job als CEO van UZ Brussel als een ongelooflijke les in organiseren, in governance maar ook in people management. Meer nog, volgens professor Noppen zouden veel organisaties erbij gebaat zijn als er een HR director aan het hoofd van de organisatie staat.

Professor Noppen nam ons in deze HR Talkshow van 22 februari 2022 mee naar de frontlinie in de strijd tegen het coronavirus, een plaats waar snel handelen geen keuze was, maar een noodzaak om te overleven,waarbij heel wat bureaucratische regels en hiërarchie overboord moesten worden gegooid.

Benieuwd naar meer?

Abonneer dan zeker op het youtube kanaal van #ZigZagHR, want daar delen we binnenkort het gesprek met professor Noppen.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER