Telewerken vanuit het buitenland: hiermee hou je best rekening!

Nu het weer toegelaten is om te reizen, overwegen heel wat professionals om een huisje te huren aan een zuiders strand, om vakantie en werk te combineren. Kan je enthousiast je koffers pakken voor meerdere weken en gewoon vanuit het buitenland werken? Hou er rekening mee dat je bijkomende documenten nodig hebt en dat dit een impact kan hebben op je nettoloon. Hou zeker rekening met deze aandachtspunten.

De meeste Europese landen vereisen dat je als werknemer en werkgever in orde bent alvorens je vanuit dit land werkt. Een paar voorbeelden:

 1. Frankrijk – Welke documenten heb je nodig?
 • A1 formulier (type detachering) – met dit document kan je bewijzen dat je in België sociale zekerheidsbijdragen betaalt;
 • S1 document – met dit document heb je recht op medische zorgen;
 • Europese ziekteverzekeringskaart – voor korte verblijven in het buitenland – geeft je recht op dringende medische zorgen;
 • Geen voorafgaande meldplicht via de Sipsi website nodig zolang je enkel vanuit je vakantiehuisje werkt
 1. Spanje – Welke documenten heb je nodig?
 • Geen voorafgaandelijke meldplicht en weinig extra reglementering te volgen,
 • al is het best om ook een A1 document (dat sociale zekerheid dekking bewijst) te hebben, dat recht geeft op een S1 certificaat (daarmee kan je terecht bij de publieke medische hulp,) of een European Health Insurance Card.
 1. Italië – Welke documenten heb je nodig?
 • In Italië is er geen meldplicht, maar ook voor jou gelden er vanaf dag 1 alle arbeidswetten, behalve het verbod op overwerk, of om te werken op een zon-of feestdag.
 • Extra formaliteiten zijn: Europees A1 certificaat en een European Health Insurance Card.
 1. Nederland – Welke documenten heb je nodig?

Ook hier geldt geen voorafgaandelijke meldplicht voor zover je alleen vanuit je vakantieverblijf werkt en je geen diensten verricht voor een Nederlandse onderneming.
Zoals voor alle vakantiebestemmingen mag je de Europese ziekteverzekeringskaart niet vergeten en moet je werkgever een A1 formulier aanvragen.

Alde Domen, International Employment Manager van SD Worx: “Ben je van plan om voor enkele maanden in het buitenland te werken dan kan je buitenlands verblijf ook een impact hebben op je nettoloon. Mogelijks word je belastbaar in je vakantieland en zal je meer of minder belastingen moeten betalen.”

De specialist vervolgt: “Sommige landen hebben specifieke wetgeving rond telewerk. Afhankelijk van de bestemming kan deze ook van toepassing zijn op buitenlandse telewerkers. Dit betekent dat een werknemer toch best vòòr vertrek zijn werkgever even informeert als men vanuit het buitenland denkt te werken; zodat de werkgever zich kan vergewissen dat ze beiden met alles in orde zijn. Elk land verschilt qua aanpak en je wilt geen boete riskeren Sommige landen hanteren andere normen voor gezondheid en welzijn, overuren, nachtwerk, minimum vakantiedagen, andere minimumlonen, …”

Opgelet: wat te doen bij ziekte?

Ook als je ziek wordt, zijn er verschillen, stelt SD Worx: “Een werknemer die tijdens zijn werk ziek wordt in het buitenland moet dit melden aan zijn werkgever. Alleen kennen veel landen niet het dokterbriefje als attest. Een Nederlandse dokter zal je bijvoorbeeld geen doktersbriefje geven. In Nederland doen werkgevers een beroep op de Arbo-diensten om de ziekte van de werknemer te beoordelen.”

Afhankelijk van de regio en de duur

“Zolang je in Europa voor dezelfde werkgever blijft werken en niet langer dan 6 maanden uit je thuisland wegblijft, verwachten we geen problemen en is telewerk relatief eenvoudig te organiseren en blijft het papierwerk beperkt. Blijf je langer dan zal de buitenlandse tewerkstelling een impact kunnen hebben op je nettoloon. Ben je van plan om een langere periode buiten Europa (bv. UK) te werken dan wordt het allemaal veel complexer en zal je over de juiste werk-en verblijfsvergunningen moeten beschikken en heb je misschien bijkomende verzekeringen nodig. Voorzichtigheidhalve leg je buitenlandse verblijfsplannen voor aan je werkgever, o.a. voor je verzekeringen,” adviseert Alde Domen.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Twitter
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Ook interessant

LEES MEER