Tegenvoorstel ikv retentie? Denk toch twee keer na…

Hoewel voor werknemers steeds vaker het totaalplaatje moet kloppen, speelt salaris nog altijd een cruciale rol bij het aantrekken en behouden van talent. Ook tegenvoorstellen worden vaker gebruikt als munitie in de War for Talent als retentiestrategie, zo blijkt uit een bevraging van Robert Half.

32% van de Belgische managers vindt tegenvoorstellen zelfs cruciaal om werknemers te behouden. De studie maakt deel uit van het onderzoek naar salarissen en trends op de arbeidsmarkt dat wordt bekendgemaakt tijdens de lancering van de Robert Half Salarisgids 2023 begin oktober.

Meer dan 3 op 10 Belgische managers (34%) merkt een stijging in het aantal tegenvoorstellen, oftewel counteroffers, dat ze doen om werknemers te behouden. Niet verwonderlijk dat 32% dan ook aangeeft dat ze tegenvoorstellen op de huidige markt beschouwen als cruciale factor.

Counteroffers kunnen een waardevolle tool zijn, maar moeten correct gebeuren.

Louter meer en meer loon aanbieden is nefast voor de financiële groei eenmaal iemand zo’n counteroffer aanvaard heeft. Dan kan het lang duren vooraleer die persoon nog opslag kan krijgen.

Nadenken over hoe je een tegenvoorstel aanpakt is cruciaal, want door dit te doen stuur je ook een bepaalde boodschap mee. De werknemer kan zich afvragen waarom er nu wel waardering wordt getoond aan de hand van een loonsverhoging, waar dit voordien misschien niet mogelijk was. Zorg er daarom voor dat het tegenvoorstel dat je doet voldoende omkadering heeft om een vals gevoel van appreciatie te voorkomen en ga in elk geval in gesprek met je werknemer die eraan denkt om het bedrijf te verlaten”, aldus Bart Goossens, Senior Director bij Robert Half.

Hoe gaan werknemers om met een tegenvoorstel?

In het onderzoek werd ook gepeild naar hoe werknemers omgaan met tegenvoorstellen. Uit die bevraging blijkt dat 33% van de managers een stijging ziet in het aantal aanvaardde tegenvoorstellen. Dat aanvaarden gebeurt soms zelfs wanneer een andere aanwervingsprocedure al vergevorderd is.

Kandidaten ondertekenen contracten om ergens anders te gaan werken en tijdens hun opzeg beslissen ze dan toch om bij hun huidige werkgever te blijven die een tegenvoorstel deed.

Het krijgen van een tegenvoorstel kan werknemers ook aan het denken zetten over hun huidige loon. Zo ziet 43% van de managers een stijging in het aantal werknemers dat na het krijgen van een tegenvoorstel om hoger loon vraagt.

Of een tegenvoorstel een duurzame oplossing is, lijkt niet altijd het geval te zijn:

“We zien vaak dat een tegenvoorstel de werknemer voor een tijdje kan verleiden, maar dat hij/zij nadien toch vertrekt. Dat wordt ook door een derde van de bevraagde managers bevestigd.

Counteroffers kunnen dus wel een deel zijn van je retentiestrategie, maar belangrijker is om dieper te graven naar de reden achter de twijfels van de werknemer in kwestie en hier samen aan te werken. Dat zal op lange termijn meer zijn vruchten afwerpen”, zegt Bart Goossens.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER