Strategisch aan de slag met je interne arbeidsmarkt

We nemen je graag even mee terug naar #ZigZagHR live, onze populaire HR talkshow waarin Lesley Arens boeiende gasten uitnodigt rond de tafel, op de sofa of op het dek van de #ZigZagHR Kantoorboot in Gent. Eind mei streken we neer in Villa Molenhof en gingen we op zoek naar een nieuw draaiboek voor talent acquisition.

We gingen in gesprek met Olivier Stroobant, managing director Stepstone België over de trends en ontwikkelingen op onze arbeidsmarkt en in rekrutering. Samen met Tim Doetjes, HR director SAP België zochten we naar de belangrijkste sleutels om talent te binden en te boeien. Aftrappen deden we door over het muurtje te kijken want misschien kunnen we wel het meeste leren van mensen die op het eerste gezicht niets met ons eigen vakgebied te maken hebben. Van Syrco Bakker bijvoorbeeld, chef kok van twee sterren restaurant Pure C, een satelliet van aanstormend talent.

En hoe je strategisch aan de slag gaat met je interne arbeidsmarkt, dat was de insteek van de talk met Yentl Vandenbroucke, Country manager Performanse België.

Yentl is een klinisch psycholoog met een passie voor mensen. Hoe is onze kijk op interne mobiliteit en loopbaanmanagement geëvolueerd? Wat is het belang van soft skills daarbij? En hoe kan je hier als organisatie mee aan de slag? Want in tijden van krapte, ga je maar best strategisch aan de slag met je interne arbeidsmarkt.

Yentl Vandenbroucke: “Het is noodzakelijk maar ook wenselijk om in te zetten op je interne arbeidsmarkt. In plaats van op een krappe arbeidsmarkt agressief op zoek te gaan extern, zet je beter in op het ontwikkelen van het talent dat je al in huis hebt. Mensen willen dat ook. Dat blijkt uit ook uit onderzoek, onder andere dat van Antwerp management school: In 2012 wilde 44% van de mensen liefst van al bij hun huidige werkgever blijven. In 2020 werd dat onderzoek herhaald en steeg dat aandeel naar 55%. 65% van de organisaties investeert effectief in interne mobiliteit.”

In de praktijk blijkt evenwel dat slechts één derde van alle aanwervingen intern gebeurt. En dat is volgens Yentl Vandenbroucke voornamelijk te wijten aan het feit dat organisaties (nog) niet (genoeg) strategisch inzetten op hun interne arbeidsmarkt.

Yentl Vandenbroucke onderscheidt drie fases doorheen de afgelopen decennia:

  1. Vroeger lag de nadruk op loyaliteit en werkzekerheid. Organisaties zaten aan het stuur van de loopbaan van de werknemers. Medewerkers bleven ‘levenslang’ in dienst bij dezelfde werkgever.
  2. Nadien volgde een context van onzekerheid met veel crisissen en de eerste technologische innovaties. De nadruk kwam meer te liggen op externe mobiliteit. Competenties werden vergankelijker, inzetbaarheid werd een thema en mensen namen geleidelijk aan het stuur van hun loopbaan over.
  3. En vandaag zitten we op een kantelpunt en zien we een mix: bedrijven willen een magneet zijn voor talent, ze willen medewerkers aan zich binden maar het strategisch kader en een onderbouwde visie om daar te geraken ontbreken nog.

Yentl Vandenbroucke: “Medewerkers zelf zien groei nog te lineair en bewegen vooral extern. The only way is up is voor heel wat werkenden nog steeds de norm. Door tools voor de externe arbeidsmarkt in te zetten op de interne arbeidsmarkt hebben we bovendien onbewust mensen richting externe mobiliteit geduwd. En op een krappe arbeidsmarkt gebeuren aanwervingsbeslissingen nog te vaak op basis van korte termijn en operationeel gedreven. Leidinggevenden, gedreven door objectieven, zien een vacature liefst zo snel mogelijk gevuld, focus ligt op de competenties die we vandaag nodig hebben. Het is mee aan HR om leidinggevenden uit te dagen die plug-and-play aanpak los te laten.”

Technische competenties zijn natuurlijk van belang maar de 21ste eeuw wordt die van soft skills. Ze zijn essentieel geworden voor het werven van talent én voor het ontwikkelen van potentieel. Maar wat verstaan we onder ‘soft skills’? Hebben we allemaal dezelfde visie? Weten we ze te waarderen en te ontwikkelen?

Benieuwd naar meer info over Soft Skills?

💡 Download hier de whitepaper “Voor een duidelijke en gedeelde visie op soft skills” met wetenschappelijke inzichten, studieresultaten, en HR-experten aan het woord.

+++

💡 Abonneer zeker op het youtube kanaal van #ZigZagHR, want daar delen we de vier talks van #ZigZagHR Live

Deel via Facebook
Deel via Twitter
Deel via LinkedIn
Opslaan in Pocket
Deel via WhatsApp
Verstuur per e-mail

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbrief

Waarom abonneren

  • Verdiep jouw HR-kennis & verbreed jouw blik op de wereld
  • Iedere maand een HR thema in de kijker
  • Online toegang tot het HR archief
Aanrader

© 2022 Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door Kreatix. In opdracht van LICEU BVBA

#ZigZagHR