Staycation. Even Heilzaam als een buitenlandse vakantie? Ja!

Het coronavirus liet veel reisplannen in het water vallen waardoor massaal veel Belgen deze zomer voor een ‘staycation’ kiezen. Is zo’n vakantie thuis wel even efficiënt om de batterijen terug op te laden als een ‘buitenlandse vakantie’? “Ja”, aldus Lode Godderis, directeur Research, Kennis en Informatie van IDEWE, “zolang je maar afstand kan nemen van je werk en dagelijkse beslommeringen”.

Vakantie nemen en weg zijn van al je zorgen en taken, van al je dagelijkse beslommeringen, is goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Wie jaarlijks op vakantie gaat, maakt tot een derde minder kans op hart- en vaatziekten maar ook de kans op een depressie ligt een pak lager. Daarnaast is er ook een positief effect op je relatie door de betere werk-privébalans en vakantie komt ook je productiviteit ten goede met een verhoogde concentratie en motivatie.

Dit jaar hebben we met zijn allen meer dan ooit nood aan vakantie, maar toch zijn veel Belgen nog terughoudend over buitenlandse reizen. ‘Staycation’ lijkt de trend van deze zomer te worden. Maar kan je je tijdens zo’n vakantie thuis wel even goed ontspannen als op een buitenlandse vakantie?

“Het weinige onderzoek dat hierover werd uitgevoerd toont aan dat ze allebei een positief effect hebben op ons vakantiegevoel en onze mentale gezondheid. Wie op reis vertrekt, zal wel makkelijker mentale rust vinden: ze slapen en sporten meer, hebben meer sociale activiteiten en kunnen makkelijker afstand nemen van hun werk en verplichtingen. Maar alles hangt af van hoe je tijdens je vakantie afstand kan nemen van je werk,” aldus Lode Godderis, directeur Kennis, Informatie en Research van IDEWE en professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven.

‘Fysieke afstand’ van thuis en werk helpt ons dus om mentale afstand te nemen. “Maar dit is niet zaligmakend. Wie zich tijdens zijn of haar staycation niet met het werk bezighoudt, zal meer ontspannen uit vakantie terugkomen dan iemand die tijdens een buitenlandse reis om de haverklap wordt opgebeld voor werkzaken,” aldus Lode Godderis.

Met de vele thuisblijvers wordt deconnecteren deze zomer belangrijker dan ooit. Als je vakantie neemt, doe je er daarom goed aan om vooraf na te denken over hoe je in deze periode bereikbaar wil blijven. Je maakt hierover in het beste geval duidelijke afspraken met je leidinggevende en collega’s.

Deze tips kunnen helpen om te ‘deconnecteren’ en thuis een vakantiegevoel te krijgen:

  • Sluit je thuiswerkplek af tijdens je staycation of richt deze plek anders in. Uit het oog is uit het hart; stop je (werk)laptop daarom weg in een kast. Zo kom je niet in de verleiding om je werkmails te checken.
  • Neem minstens drie weken vakantie. Je hebt al een week nodig om alles los te laten, waarna je je volledig kan ontspannen. Wie slechts twee weken vakantie inplant, denkt in de laatste week ongetwijfeld al aan zijn of haar terugkeer.
  • Kondig vooraf aan dat je op vakantie gaat. Je hoeft echt je bestemming niet te delen en je doet dit misschien zelfs beter niet. (Wetende dat je thuis bent, komen collega’s of werkcontacten misschien toch in de verleiding om je kort even te storen).
  • Maak afspraken met je collega’s en leidinggevende over je beschikbaarheid tijdens jouw staycation. Zo vermijd je een overvolle mailbox bij je terugkeer.
  • Doe op een staycation wat je op een vacation ook doet: uitslapen, een boek lezen, anders eten (kook exotisch), ga sporten, bezoek een leuke plek, doe een safari in eigen land, geniet van de natuur,…

Ruim de helft van de Vlaamse werknemers neemt zijn of haar werk mee op vakantie

Meer dan 1 op de 2 Vlaamse werknemers (53%) blijft tijdens zijn of haar vakantie bereikbaar voor werkzaken. Ze doen dit door hun werkmails te checken (34%) en/of door werktelefoontjes te beantwoorden (31%). Dit blijkt uit een onderzoek van Protime, een specialist in onder meer tijdregistratie en werkplanning, waarvoor in december 2019 meer dan 1.000 werkende Vlamingen werden bevraagd .

Hoe blijf je tijdens je vakantie bereikbaar voor het werk?

Ik check mijn mail en beantwoord die alleen als de situatie daarom vraagt (17%)

Ik neem mijn (werk)telefoon mee en blijf bereikbaar (16%)

Ik neem mijn (werk)telefoon mee, maar beantwoord die alleen in geval van nood (15%)

Ik check mijn mail maar beantwoord die niet (9%)

Ik check mijn mail en beantwoord die ook (8%)

“Het is niet makkelijk om het werk los te laten tijdens je vakantie. De oplossing voor een ongestoorde vakantie: je collega’s inschakelen en de juiste softwaretools inzetten. Softwaretools geven inzicht in de meest actuele status van taken en alle informatie wordt er gecentraliseerd waardoor collega’s makkelijker taken kunnen overnemen,” besluit Peter s’Jongers, CEO van Protime.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER