Sla je ‘cahier d’étonnement’ al maar open

Het geheim van een sterke keynote schuilt in het betekenisvolle detail, een anekdote die blijft hangen. Een stevig voorbeeld kregen we van Heidi De Pauw, CEO van Child Focus, die tijdens het eerste Connect & Learn Event van #ZigZagHR iedereen aanraadde om een ‘cahier d’étonnement’ bij te houden. Ze had het over “een schriftje waarin je alles opschrijft wat je opvalt in de organisatie, wat je verbaast, wat je bizar vindt en waaraan je wil werken. Doe dat zeker al van bij het begin dat je in de organisatie komt, want na enkele maanden word je bedrijfsblind, dan verbazen die zaken je niet meer. Ik heb dat schriftje nog, ik schrijf er nog in en blader er geregeld in terug, zo zie je ook wat je nog niet aangepakt hebt.”

Hopelijk houden HR professionals zo’n schriftje ook bij over hun aandacht voor alle medewerkers. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar we hebben het nu wel degelijk over ‘medewerkers’ en dat hoeven niet alleen ‘werknemers’ op de eigen payroll te zijn.

De ‘workforce’ bevat beslist ook tijdelijk ingehuurd talent. Die groep ‘externen’ groeit niet alleen, hij wordt ook bonter. Het gaat al lang niet meer alleen om uitzendkrachten, maar evengoed om gigsters, free agents, agency workers, contract workers, freelancers,… Ondanks enkele juridische hindernissen, moet HR evengoed intensief met die groep bezig zijn.

Mark van Assema, programmaleider Total Talent Management bij de VRT, maakt dat zeer duidelijk: “HR staat voor Human Resources, niet alleen voor Werknemer Resources.”

Daarover hebben we het in het november nummer van #ZigZagHR, we kijken ‘beyond the traditional workforce’. We beperken ons daarbij niet tot de vorm van het ‘contract’ van de medewerkers.

Nieuwe tijden, opvattingen en mogelijkheden zorgen voor een nieuwe workforce die gewoonweg een ander HR nodig heeft, waarbij HR best ZigZagt van de beproefde methoden naar geschikte eigentijdse vormen.

We zoeken ook uit hoe je samenwerkt over land- en tijdsgrenzen heen. Allemaal braaf samen in het landschapskantoor blijkt al evenmin zo’n efficiënte oplossing.

Een nieuwe workforce vergt evengoed een nieuwe werkplek.

Co-working spaces kunnen zelfs een broeihaard van vernieuwing worden. Dirk Paelinck, CEO van Workero, wijst alvast op de dynamiek van de ‘phygital nomads’, de mensen die om het even waar en wanneer werken. Hoe HR met hen omgaat? Dat verkennen we in deze editie, met wetenschappelijk gestoeld advies, inspiratie vanuit verrassende perspectieven én concrete toepassingen. Sla je ‘cahier d’étonnement’ al maar open.

Luc De Decker
Hoofdredacteur #ZigZagHR

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER