Regering speelt voor Sinterklaas, bedrijven krijgen Zwarte Piet

Bart Steukers, CEO van technologiefederatie Agoria, is niet te spreken over het loonakkoord dat de federale regering vandaag heeft afgeklopt. Er komt een cheque tot 750 euro. Of de premie uitbetaald wordt moet onderhandeld worden tussen vakbonden en werkgevers, eerst op sectorniveau en daarna eventueel nog op bedrijfsniveau.

“Dit krijg ik moeilijk uitgelegd aan onze bedrijfsleiders. Onze lonen stijgen 5,7 procent sneller dan bij onze handelspartners en onze competitiviteit gaat alle dagen achteruit. Volgens de loonnormwet, de zogenaamde Wet van ’96, wordt de loonnorm dan op nul gezet en zal de regering bijkomende maatregelen nemen om onze competitiviteit te beschermen.

Maar wat doet de regering? Ze geeft iedereen die in een bedrijf werkt waar winst gemaakt wordt de verwachting dat, via een premie, nog een percentje extra bovenop de automatische loonindexatie kan gegeven worden. Ze gaat dus in tegen haar eigen wet en haar eigen regeerakkoord. De regering speelt hier voor Sinterklaas, en de bedrijven krijgen de Zwarte Piet toegeschoven”, zegt Bart Steukers.

Het verzoeningsvoorstel wordt nu opnieuw voorgelegd aan de vakbonden en werkgevers. Als die er niet uit raken, beslist de regering zelf. “Indien dit bemiddelingsvoorstel ook de definitieve beslissing zou worden, zullen wij als constructieve sectororganisatie met de sociale partners samenzitten en bekijken hoe we zo weinig mogelijk verdere schade kunnen berokkenen aan ons economisch weefsel”, aldus nog Bart Steukers.

In de Belgische technologiesector werken 324.000 mensen direct en evenveel indirect. De sector vertegenwoordigt negen procent van de toegevoegde waarde van de Belgische economie en haalt een goede helft van de omzet uit export. Agoria telt meer dan 2050 leden.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Twitter
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Ook interessant

LEES MEER