Randstad NewStart begeleidt voortijdige schoolstoppers naar andere studie

Elk jaar opnieuw stoppen er meer dan 10.000 hogeschool- en universiteitsstudenten in België voortijdig met hun studies door uiteenlopende redenen. Heel wat onder hen kloppen op dat moment aan bij Randstad in hun zoektocht naar een eerste job. Om die jongeren beter te kunnen helpen, ontwikkelde HR-dienstverlener Randstad in co-creatie met haar zusteronderneming Randstad RiseSmart een nieuwe dienstverlening: Randstad NewStart. Samen ontwikkelden zij een methodologie speciaal voor jongeren die voortijdig de schoolbanken willen verlaten, met als doel hen naar een andere studie te begeleiden.

Hoewel de arbeidsmarktpositie van schoolverlaters voor het uitbreken COVID-19 nooit beter was, bleek uit eerder onderzoek van Randstad Research al dat de kortgeschoolden door corona meer averij zullen oplopen dan de middengeschoolen en dat de hooggeschoolden het best zullen standhouden.

“De positie van kort- en ongeschoolden was reeds voor corona weinig rooskleurig. Ze maakten voor de coronapandemie al tien keer meer kans op werkloosheid dan masters of professioneel bachelors (resp. 30 en 3%). Zowel kort- als hooggeschoolden zagen na de financiële crisis (2008) de kans op werkloosheid met zo’n 50% stijgen. Bijj kortgeschoolden (b.v. schoolverlaters deeltijds beroepsonderwijs) betekende dit wel een stijging van 26,5 naar 41.8%. Net daarom is het van groot belang zo weinig mogelijk schooluitval te hebben”, klinkt het bij Jan Denys, arbeidsmarktexpert bij Randstad.

meer jongeren stoppen voortijdig met hun studies door de maatregelen in het kader van COVID-19.

Studenten stoppen omwille van verschillende redenen: een verkeerde keuze, onvoldoende motivatie, te weinig planningsvaardigheden, mentale problemen, te weinig theoretische bagage opgedaan in het middelbaar of de te grote aanlokkelijkheden van het studentenleven. Daarnaast speelt de afgelopen maanden ook de impact van de maatregelen in het kader van COVID-19.

“We merken dat het gebrek aan sociale contacten en het online les volgen, als gevolg van de maatregelen om het coronavirus in te dijken, een negatieve impact hebben op de motivatie van een groep studenten”, klinkt het bij Vivian Roks, Innovation Lead bij Randstad. “Via Randstad NewStart willen we onze ambitie kracht bijzetten om mensen doorheen hun gehele carrière te begeleiden en dat start uiteraard met een goede uitgangspositie op de arbeidsmarkt.”

uitrol in Vlaanderen na succesvol pilootproject

Randstad NewStart is een co-creatie van hr-dienstverlener Randstad en haar zusteronderneming, Randstad RiseSmart. Zij sloegen de handen in elkaar en ontwikkelden een methodologie speciaal voor jongeren die voortijdig de schoolbanken verlaten, opgebouwd uit drie fases: 4 uur intensieve coaching, een ontdekkingsfase in de praktijk en op maat uitgewerkte ondersteunende testen.

Tijdens een succesvol pilootproject met een tiental voortijdige schoolstoppers is Randstad er in geslaagd om iedereen die in de periode tussen coaching en een nieuwe studie aan de slag wilde aan een job te helpen die nauw aansluit bij hun toekomstige studie. Dat geeft vertrouwen in hun keuze en verhoogt de kans op succes bij de opstart van deze nieuwe studie. Randstad rolt zijn nieuwe dienstverlening nu uit over heel Vlaanderen.

De eerste reacties van zowel studenten, als ouders waren dan ook enthousiast:

In 2019 zette laatstejaarsstudente Amelie Van Houdenhoven (26) haar bachelor Industrieel Productontwerpen stop door persoonlijke problemen: “Hoewel ik maar vier vakken af te ronden had, zag ik het door allerhande factoren echt niet meer zitten. Ik heb de tijd genomen om hard aan mezelf te werken en ging in tussentijd ook aan de slag in de horeca om een eigen huis te kunnen huren. Toen door corona ook dat niet meer kon, ging ik aan de slag in een grote winkelketen die gespecialiseerd is in consumentenelektronica. Toen ik via-via te horen kreeg over Randstad NewStart trok dat direct mijn aandacht. Tenslotte had ik niks te verliezen. Mede dankzij Randstad heb ik mijn persoonlijke valkuilen en talenten nog beter in kaart kunnen brengen. De gesprekken gaven mij de bevestiging dat Industrieel Productontwerpen echt wel de juiste richting is voor mij. Ik heb terug de motivatie gevonden om mijn studie af te ronden en daarna mijn droom na te jagen om aan de slag te gaan als Industrieel productontwerper.”

Ben Vermaercke (19) startte in september 2020 een bachelor KMO-Management aan de Hogeschool Gent en besliste na het volgen van het Randstad NewStart-traject om zijn studies on-hold te zetten en in september een nieuwe start te nemen en het nieuwe academiejaar aan te vatten in de bachelor ‘Marketing’ aan de Arteveldehogeschool: “Na mijn middelbare school opleiding ‘Audiovisuele vorming’ aan het kunstsecundair onderwijs besloot ik een meer algemene bachelor te volgen. Ik kwam al snel uit bij KMO-Management. Die stap bleek heel groot. Niet alleen was er de stap van het middelbaar naar de hogeschool. Ook het gebrek aan fysieke lessen een enorme domper. Ik heb een schoolomgeving en klassikale lessen nodig om goed te functioneren. Door de homeschooling had ik teveel afleiding. Na de examens in het eerste semester voelde ik me echt verloren. Het traject van Randstad heeft mijn ogen opnieuw geopend en me inzicht gegeven in waar mijn interesses liggen en wat me energie geeft. We kwamen al snel tot het inzicht dat KMO-Management te generiek was voor mij en dat ik meer affiniteit heb en meer energie haal uit het creatieve. In september start ik vol nieuwe moed in de bachelor Marketing aan de Arteveldehogeschool. Deze sluit ook beter aan bij Audiovisuele vorming. In tussentijd zal ik een eerste ervaring opdoen in een administratieve functie op een marketingafdeling.”

Mariska Denoo (25), studeerde voor grafisch vormgever en stond bij aanvang sceptisch tegenover het concept: ”Coaching om mijn leven in vier uur tijd volledig te veranderen. Ik dacht dat er wel wat meer nodig was dan dat. Het is dankzij de hulp van Randstad Newstart dat ik eindelijk de kans heb gekregen én effectief de stap heb gezet om te werken in de stad waar ik van houd. Via gerichte vragen en een reeds half-uitgestippeld pad konden we in reeds twee coachingsessies al mijn carrièrepad voor de komende vijf jaar uitstippelen. Dat bracht rust in mijn hoofd. Randstad NewStart kwam voor mij op het perfecte moment op mijn pad. Voor mij voelde het alsof ik vastzat in een situatie waar ik eigenlijk echt ongelukkig was. Nu heb ik het gevoel dat ik terug vooruit kan gaan en een nieuwe start kan nemen in een studierichting die me op het lijf is geschreven en die ik kan combineren met een leuke job. Ik heb er terug zin in en ik heb hoop op een mooie toekomst die ik verdien.”

Bieke Wittebroodt, mama van Simon (19): “Onze zoon besliste om zijn studies stop te zetten. Hij wist even niet meer hoe het verder moest. Als ouder waren we toen heel ongerust omdat we vreesden dat Simon het spoor bijster zou raken. Gelukkig werd hij snel opgevangen door Randstad en kon hij via hen aan de slag. Die job heeft hem helemaal opnieuw gelanceerd en hem geïnspireerd om terug te gaan studeren in de richting van de job die hij later wil gaan doen.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER