Primeur: slaapcoachingsessies voor werknemers met jonge kinderen

In het hoofdkantoor van Protime werd deze week een coachingsessie rond slaap georganiseerd. Het doel: 60 deelnemende ‘Protimers’ – allemaal jonge ouders – helpen om hun kinderen beter te doen slapen, waardoor ook zij beter uitgerust aan een nieuwe werkdag kunnen beginnen. Uitgeruste werknemers zijn nu eenmaal gelukkiger, creatiever (én productiever uiteraard). De workshop wordt georganiseerd door SHIFT en is een primeur in Vlaanderen.

Een nachtje doorslapen, dat is iets waar veel ouders met jonge kinderen enkel maar van kunnen dromen. Zeker als ze overdag geen slaapuurtjes meer kunnen inhalen, omdat ze terug aan het werk moeten na hun moeder- of vaderschapsverlof. Samen met het slaaptekort, komt een verminderde veerkracht en productiviteit.

“Het zal velen niet verbazen dat de slaapkwaliteit en -duur significant lager ligt bij jonge ouders. Een enkele korte nacht kan weinig kwaad, maar wanneer je op langere termijn een ‘slaapschuld’ opbouwt, kan dit gevolgen hebben voor jouw gezondheid en functioneren. Een slaaptekort zorgt er immers voor dat je immuunsysteem minder goed werkt, maar de vermoeidheid werkt ook op je gemoed en emoties. Daarnaast daalt het cognitief vermogen waardoor je minder helder kan nadenken, je aandacht verslapt en je een slechter geheugen hebt.” aldus Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven.

“Werkgevers hebben er dus enkel bij te winnen door hun werknemers met jonge kinderen te ondersteunen zodat de impact van het slaaptekort beperkt wordt.”

Reden genoeg voor de kinderslaapcoaches van SHIFT om een slaapcoachingsessie uit te werken specifiek gericht op bedrijven die willen inzetten op het welzijn van de jonge ouders onder hun werknemers.

De sessie start met algemene informatie over slaap waarbij onder meer een antwoord gegeven wordt op wat een biologische klok is. Daarna wordt stilgestaan bij een veilige en optimale slaapomgeving en welke slaaproutines (balans dag- en nachtslaap) ouders het best aanhouden bij hun kinderen. Vervolgens wordt de rol van voeding op de slaap belicht om te eindigen met enkele handvaten die kinderen kunnen helpen om te slapen op de momenten waarop er verwacht wordt dat ze slapen. En uiteraard worden verschillende cases van de deelnemende werknemers belicht.

“Als het gaat om ‘je goed voelen’, wordt er al vaak aandacht besteed aan gezonde voeding en genoeg bewegen. Minstens even belangrijk is ‘slaap’ en toch krijgt dit niet altijd de aandacht die het verdient. Daar willen wij verandering in brengen,” zegt Lien Delamillieure van SHIFT. “Als een kind onrustig slaapt, slaapt heel het gezin slecht. Dit heeft een grote impact op ons functioneren. Werkgevers die geven om het welzijn van hun personeel met jonge kinderen, hebben enkel te winnen door in te zetten op een goede nachtrust voor hun werknemers.”

96 ‘Protime-baby’s op 4 jaar tijd

Het eerste bedrijf dat via SHIFT een slaapcoachingsessie organiseert voor de jonge ouders onder zijn werknemers, is het Mechelse Protime. De marktleider in softwareoplossingen voor onder meer tijdregistratie groeit snel, en dat mag je best letterlijk nemen. De voorbije 4 jaar kwamen er zo’n 140 ‘Protimers’ bij én werden er ruim 90 Protimers vader of moeder. Als geen ander onderschrijft Protime daarom het belang van voldoende slaap voor werknemers met jonge kinderen.

Deze workshop kadert ook perfect binnen het WeCare@Protime-programma. “Via dit programma zetten we als Great Place to Work in op het fysieke, mentale en emotionele welzijn van onze werknemers,” zegt Jonas Van Herck, People & Culture manager van Protime. Via verschillende initiatieven werken we tijdens het jaar rond zes verschillende thema’s die ons welzijn positief beïnvloeden, namelijk thuiswerk, mentale gezondheid, voeding, productiviteit, verbinding én slaap,” zegt Jonas Van Herck, People & Culture manager van Protime, en papa van een baby én een peuter.

Er was meteen veel interesse bij de Protimers met jonge kinderen. “De inschrijvingen liepen heel snel binnen en uiteindelijk nemen er vandaag zo’n 60 Protimers aan de slaapcoachingsessie deel. Samen met de enthousiaste reacties kwamen ook de verhalen over niet-slapende kinderen binnen. Er is duidelijk nood aan deze workshop,” besluit Jonas Van Herck.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER