Post-vakantiedip? Zo ga je ermee aan de slag

Met vakantie gaan is voor elke werknemer dé manier om de batterijen weer op te laden. Na die verdiende rust kan iedereen er weer vol tegenaan. Tenminste, dat is de bedoeling. Want veel werknemers hebben na hun vakantie met een motivatiedip(je) te kampen. Wil je ervoor zorgen dat de dynamiek op de werkvloer niet afneemt? ​ Dan kan je je werknemers motiveren aan de hand van deze post-vakantietips:

Motivatiedip: niet meer dan normaal

Vakantie is heilzaam voor de werksfeer én de resultaten van de onderneming. Het vooruitzicht van een paar weekjes vakantie geeft werknemers vleugels. Ze zetten een laatste keer alles op alles, want straks kunnen ze heerlijk ontspannen. Dat het ná de vakantie net iets moeilijker is om er weer in te vliegen, valt eenvoudig te verklaren:

  • Een vakantieperiode gaat vaak gepaard met prachtige reisbestemmingen en onvergetelijke ontmoetingen. Geen wonder dat de tijd voorbijvliegt. Bij terugkomst thuis lijkt elke werkdag op elkaar. De gebruikelijke routine wordt hervat en de vakantie lijkt plotseling aanzienlijk te zijn ingekort.
  • Een typisch symptoom van één of meerdere weken afwezigheid: een uitpuilende mailbox. Niet meteen een leuke binnenkomer. Om nog maar te zwijgen over al die dossiers die onaangeroerd zijn blijven liggen. Daarnaast is de kans groot dat andere collega’s wél nog met verlof zijn, waardoor de werkvloer mogelijk met onderbezetting kampt.
  • Het verschil tussen nietsdoen en werken tegen tijdsdruk is groot. Wanneer we opnieuw aan de slag gaan, zijn we het werkritme niet meer gewoon en lijken we handen tekort te komen.

Werknemers en collega’s motiveren begint al vóór hun vakantie

Bovenstaande factoren blijven niet zonder gevolg. Werknemers die na hun vakantie minder gemotiveerd terugkeren, kunnen zich wellicht minder verbonden voelen met de organisatie. Dit kan een impact hebben op de productiviteit en efficiëntie van het team.

Post-vakantiedips kan je best preventief bestrijden. Werk een haalbare vakantieplanning uit, zodat de werklast ondanks de afwezigheden nooit te hoog ligt. Een evenwichtige bezetting tijdens de vakantieperiodes kan voordelig zijn voor zowel vakantiegangers als hun collega’s die aan het werk zijn:

  • De achterblijvers kunnen alles mooi blijven bolwerken en halen ook tijdens de zomerperiode voldoening uit hun werk.
  • De vakantiegangers zijn opgelucht dat de belangrijkste opdrachten niet zijn blijven liggen. Dankzij de goede opvolging van hun collega’s kunnen ze het post-vakantietijdperk met een propere lei beginnen.

Geef terugkomers feedback én tijd

Hou je graag de vinger aan de pols? Dan is het een goed idee om na de vakantieperiode van een werknemer een evaluatiemoment te voorzien. Zo kunt u niet alleen peilen naar de motivatie van de werknemer maar ook tot nieuwe inzichten komen. Wie terugkeert uit vakantie, heeft vaak een verfrissende kijk op bepaalde dossiers of projecten. Door zélf betrokkenheid te tonen, bevorder je bovendien het engagement van je werknemers. En tot slot, bied je medewerkers ook de ruimte om weer vertrouwd te raken met het werkritme. Vermijd in de eerste dagen na hun terugkeer vakantiegangers te belasten met delicate dossiers en cruciale vergaderingen; een week later zullen ze des te meer gemotiveerd zijn!

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER