Sedert 28 juni 2021 hoeven we niet meer verplicht thuis te werken, maar het blijft wel aanbevolen. Hoe pak je dat nu best aan? Hoe vrij laat je jouw medewerkers? Voor sommige medewerkers is het terugschroeven van telewerk een opluchting. Ze snakken naar ‘echte connectie’ met hun collega’s, in plaats van online meetings of conference calls. Voor anderen is het thuiswerk net een zegen, waardoor ze uren tijd winnen voor zichzelf of voor hun gezin. Uren die ze anders vast staan aan de Kennedy tunnel of op de Brusselse ring.
We mogen terug naar kantoor. De vraag is: wil iedereen terug naar kantoor?
Het antwoord is alvast alles behalve eenduidig. Vorige week verscheen in De Tijd dat de vakbonden en de directie van AXA Bank België een akkoord bereikt hebben aangaande telewerk: het personeel mag er voortaan zelf kiezen of het al dan niet naar kantoor komt. Een goed idee, vinden heel wat arbeidsmarktexperts. ‘Het is te vroeg en arbitrair om mensen nu al op te leggen wanneer ze op kantoor moeten zijn.
Mensen zelf laten kiezen: goed idee?
Wout Van Impe, Jan Denys, Ans De Vos vinden alvast van wel. Werknemers en leidinggevenden kunnen best al doende leren wat het beste werkt. Voor het ene bedrijf is het meer nodig dat het personeel vaak op de werkvloer is dan voor het andere. Zelfs binnen één bedrijf zullen er mogelijks andere gewoontes ontstaan tussen andere teams. Leidinggevenden en HR hebben hier een belangrijke rol in te spelen om al experimenterend tot een nieuwe realiteit te komen…
Is thuiswerk overigens een leiderschapsissue of een HR issue? Kan je iemand ‘verplichten‘ om thuis te werken op net naar kantoor te komen? Wanneer is sprake van structureel thuiswerk en wanneer is het occasioneel?
Op zoek naar een nieuw evenwicht…
We moeten evolueren naar een nieuw evenwicht klinkt het unisono, en – al struikelend – op zoek gaan naar wat best werkt, in overleg met alle stakeholders. Volgens professor Kathleen Vangronsvelt van de Antwerp Management School, moeten werkgevers een soort van architect of work worden, en bekijken wie waarvoor moet samenkomen. “Als mensen totaal de verbondenheid met het werk of de omgeving verliezen, dan houdt dat een groot risico in. Want dan verlies je een deel van de voeling, dan sta je als het ware los van de organisatie.”
De toekomst van werk wordt hybride…
Experts voorspellen een hybride vorm van werken, met twee of drie dagen telewerk per week.
- Hoe zullen organisaties het hybride werkmodel (een mix van werken op kantoor en op bedrijfslocatie) vormgeven in de toekomst?
- Wat zal er op kantoor of van thuis uit kunnen?
- En hoe kunnen leidinggevenden optimaal hun teams (bege)leiden in zo’n hybride werkcontext?
Samen met Acerta en KU Leuven polste #ZigZagHR in ieder geval naar de visie van Belgische organisaties op hybride werken. De resultaten worden bekendgemaakt in een webinar op 10 september. Binnenkort meer info!
Volgens Laszlo Bock staat hybride werken in ieder geval synoniem met een ‘recipe for disaster’. Deze werkvorm is volgens hem nog schadelijker dan 100% remote werken.
Benieuwd of de voormalige HR director van Google gelijk zal krijgen.