Twee duo’s en een kwartet inspirerende professionals getuigen van best & next practices in ons decembernummer van #ZigZagHR. Tegelijkertijd zetten ze een scherpe visie neer op de new world of work. Hoe nieuw is die dan wel? En hoe zorgen we nu én straks voor een engagerende werkomgeving?
Tweelingzussen Anneleen en Annelore Arnold zijn gebeten door agility. Annelore als zelfstandig Agile Coach en Scrum Master bij Telenet, Anneleen als Program Manager Learning & Development bij ING. Ze houden een vurig pleidooi voor de agile way of working, de next big step. We laten je alvast even proeven…
Zó geraakt de organisatie doordrongen van agile werken: Doing agile óf being agile?
Er is een groot verschil tussen doing agile en being agile, merkt Annelore op: “Je kan agile heel instrumenteel benaderen, door bepaalde type meetings in te lassen of een bepaalde terminologie te hanteren. Maar als je daarnaast nog altijd denkt in oudere methodieken, bijvoorbeeld werken in silo’s, dan heb je nog een hele weg af te leggen.”
“Vaak start agile werken door het gewoon te doen”, vult Anneleen aan. “Zo begonnen we bij HR in squads en epics te werken nog voor de principes en attitudes echt ingeburgerd waren. Dat is niet fout, maar je moet er wel voor zorgen dat de algemene mindset volgt. Dat doe je door het waarom duidelijk te stellen, zodat mensen begrijpen hoe agile werken henzelf, hun squad en ING succesvoller kan maken. Daarnaast is het belangrijk om mensen te laten ervaren wat agile precies inhoudt. Die ervaringen zorgen ervoor dat ze hun eigen overtuigingen aanpassen en dat bijgevolg ook hun gedrag en mindset veranderen.”
“Het managementniveau speelt daarbij een cruciale rol”, aldus Annelore. “Practice what you preach. Je kan geen agile organisatie hebben met een management dat een command & control-stijl blijft hanteren. Het management stelt de doelen duidelijk voorop, maar de details worden autonoom uitgewerkt door mensen die er dagelijks mee bezig zijn.”
Zó ziet de toekomst van agile eruit: Het belang van learning agility
“De toekomst is agile, daar ben ik van overtuigd”, stelt Anneleen. “Misschien worden er nieuwe accenten toegevoegd of passen we onze aanpak wat aan, maar ik zie agile niet als een kortstondige trend. Binnen mijn vakgebied, Learning & Development, stel ik vast dat de skills die mensen nodig hebben om relevant te blijven, sneller veranderen dan voordien. Dat vraagt om learning agility en voortdurend investeren in je eigen vakmanschap. Bovendien worden organisaties meer agile op het vlak van workforce. Er zijn sowieso meer flexibele medewerkers, maar ook voor vaste medewerkers verwacht ik een sterkere dynamiek.
Mensen gaan waar hun skills op dat moment nodig zijn, en zullen om de zoveel tijd op zoek gaan naar nieuwe opportuniteiten. Weg van vaste functies en jobs, maar dan als deel van een talent-ecosysteem waarin vakmanschap centraal staat.”
5 opmerkingen voor HR (en anderen…)
- Werk agile: speel kort op de bal, een project hoeft niet tot in alle details afgewerkt te worden, maar wordt tijdens de rit getoetst, geëvalueerd en aangepast aan de wensen van de klant.
- Verlies geen tijd: toets geregeld bij de klant in plaats van alles tot in de details te willen afwerken en uiteindelijk toch niet te beantwoorden aan de eisen.
- Werk met squads: zelfsturende multidisciplinaire teams, die van begin tot eind verantwoordelijk zijn voor het initiëren, ontwikkelen en implementeren van een project.
- Kies ook voor epics: een overkoepelende taak waaraan verscheidene teams tegelijkertijd kunnen werken.
- Mensen gaan meer en meer waar hun skills op dat moment nodig zijn: weg van vaste functies en jobs, als deel van een talent-ecosysteem waarin vakmanschap centraal staat.
Het volledige artikel (longread van 6 blz) lees je in het decembernummer van #ZigZagHR dat je ook afzonderlijk kan bestellen