Loon naar werk. Evident?!

Loon naar werk. Hoe harder je werkt en hoe beter je presteert, hoe meer je daarvoor verloond zal worden. Meer opslag voor wie beter presteert dus. Da’s toch evident? Of niet?

We hebben het in deze podcast over prestatiegebonden verloning. Hoewel prestatiegebonden verloning prestaties uit het verleden beloont, passen werkgevers het eerder toe vanuit de veronderstelling dat het werknemers zal motiveren om beter te presteren in de toekomst. Aanhangers van de zelfdeterminatietheorie stellen dat het de intrinsieke motivatie van werknemers ondermijnt. Onzin, zeggen voorstanders, die op hun beurt wijzen naar talrijke studies die aantonen dat het best meevalt met die motivatie en die op diverse vlakken prestatiewinsten observeren.

Hoe zit dat nu?

Het is misschien wel een van de langst lopende debatten in de organisatiepsychologie. Het houdt menig HR professional bezig en ook Cédric Velghe van The VIGOR Unit is erdoor gefascineerd. In die mate zelfs dat hij vorig jaar een doctoraatsstudie daarrond is gestart. Het excuus om in zijn hoofd te kruipen.

Veel kijk- en luisterplezier!

Bekijk of beluister onze podcasts op

Ook interessant

BEKIJK OF BELUISTER MEER