Let goed op hoe werknemers HR-activiteiten beleven

HR-managers moeten meer aandacht besteden aan hoe hun HR-activiteiten ervaren worden door medewerkers. Dat stellen Jeske van Beurden, Marc van Veldhoven en Karina van de Voorde van de Tilburg University in het artikel Waarom de werknemersbeleving van HR-activiteiten belangrijk is dat gepubliceerd is op Tijdschrift voor HRM.

De manier waarop HR-activiteiten ervaren en beleefd worden, bepaalt namelijk of ze succes hebben. En dat kan uiteindelijk weer de prestaties van de organisatie kan beïnvloeden.

Als het gaat om het aanbod van HR-activiteiten, is ‘hoe meer hoe beter’ niet van belang, blijkt uit het onderzoek van Van Beurden. Sterker nog, als er veel activiteiten zijn, maar ze worden door medewerkers niet als nuttig ervaren, kan dat een negatief effect hebben op de betrokkenheid en hun werkprestaties.

In plaats van te streven naar een zo groot mogelijk arsenaal aan beschikbare HR-activiteiten, kunnen HR-beleidsmakers en -professionals zich daarom beter richten op de bijdrage van HR-activiteiten voor het functioneren van de werknemer.

Als werknemers het gevoel hebben dat de aangeboden HR-activiteiten effect hebben en bijdragen aan hun functioneren, verhoogt dat de werknemersuitkomsten. Ook als er nog activiteiten zijn die gemist worden. Sterker nog, het eerste blijkt meer van belang dan het tweede. Want, als werknemers het aanbod effectief maar te klein vinden, heeft dat een groter positief effect dan wanneer het aanbod groter is maar als ineffectief wordt gezien.

Het is dus van belang dat HR-professionals zich bewust zijn van de verschillende manieren waarop werknemers de HR-activiteiten kunnen beleven.

Het onderzoek toont dat het belangrijker is hoe de activiteiten beleefd worden dan het simpele feit dat deze beschikbaar zijn.

Zowel voor werknemers als organisaties is hier winst te behalen, aldus Van Beurden. HR-activiteiten die als niet-effectief worden ervaren kunnen over boord worden gegooid, terwijl ook duidelijk wordt wat er gemist wordt.

>> Lees / download hier het volledige artikel

ism Tijdschrift voor HRM

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER