PARTNERCONTENT

Knelpuntberoepen blijven, ondanks coronacrisis

Elk jaar onderzoekt VDAB welke beroepen een knelpunt vormen op onze arbeidsmarkt. Dit jaar kwam VDAB tot een lijst op maar liefst 190 beroepen.

Wat is een knelpuntberoep?

Knelpuntberoepen zijn beroepen waarvoor de invulling van de vacatures moeilijker verloopt dan voor de andere beroepen. Er zijn drie mogelijke oorzaken:

  1. Kwantitatief tekort: er is een te lage uitstroom uit het onderwijs, bijvoorbeeld omdat te weinig studenten die richting kiezen of omdat er geen schoolse opleiding voor bestaat.
  2. Kwalitatief tekort: de kandidaten beschikken niet over de gevraagde competenties.
  3. Specifieke arbeidsomstandigheden: weekendwerk, laag loon, zwaar werk, stress…

Corona-knelpuntberoepen

De lijst ziet er dit jaar ietsje anders uit dan andere jaren. Zo is er sprake van een aantal ‘corona’-knelpuntberoepen. Dat zijn beroepen die vandaag misschien iets minder knellend zijn door de coronamaatregelen, maar waarvan VDAB verwacht dat er opnieuw een tekort zal zijn na de coronacrisis. Denk bijvoorbeeld aan horeca-beroepen, kapperszaken, redders, schoonmakers van ruimten en lokalen, kelners en rijinstructeurs. De vrees leeft dat bij de heropstart nieuwe aanwervingen nog moeilijker zullen zijn omdat sommige werknemers de sector verlaten en kiezen voor meer werkzekerheid in een andere sector.

Nieuwkomers en klassiekers

De oorzaak van het knelpunt ligt niet altijd enkel bij een tekort aan kandidaten of een gebrek aan scholing. De kloof tussen de verwachtingen van kandidaten en werkgevers is soms groot. Om die reden is medewerker personeel één van de nieuwe knelpuntberoepen. Het is een complexe job en er zijn hoge eisen wat betreft de communicatieve vaardigheden en assertiviteit. Bij andere beroepen bemoeilijken de specifieke arbeidsomstandigheden een vlotte invulling van de vacatures. Het gaat dan bijvoorbeeld om opvoeder-begeleider of verhuizer. Opvoeders doen vaak nacht- en weekendwerk. Dat maakt de combinatie met een gezinsleven moeilijker. Voor verhuizers geldt het imago van het beroep dan weer als grootste issue. Toch zijn er ook enkele klassiekers die het lijstje vervolledigen. De zorg-, bouw- en IT-sector kennen nog steeds de grootste aantallen knelpuntberoepen.

Top 10

  1. Verpleegkundige
  2. Technicus industriële installaties
  3. Conducteur bouw/werfleider
  4. Schoonmaker bij mensen thuis
  5. Onderhoudsmecanicien
  6. Calculator bouw
  7. Technicus studiebureau bouw
  8. Bestuurder trekker-oplegger
  9. Analist ontwikkelaar ICT
  10. Boekhouder-accountant

Lees de volledige studie op vdab.be/trends of download de studie hieronder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER