PARTNERCONTENT

Keer het tij met slimme onboarding

Eén van de meest actuele HR-uitdagingen is het rekruteren (én behouden) van nieuw talent. Dat bewijst de jaarlijkse HR Beacon van Claeys&Engels: in 2022 krijgt 85% van de werkgevers hun vacatures moeilijk ingevuld. De oorlog om talent woedt dus harder dan ooit. De ideale werknemer vinden, haalt dit probleem nog niet van de baan.

Volgens een onderzoek van SD Worx zijn Belgen en Nederlanders erg loyaal aan hun werkgever. Toch noteert HR Digest een internationale trend waarbij 40% van de werknemers hun job na de eerste zes maanden reeds verlaat.

Reden te meer om het onboardingproces te optimaliseren, want dit blijkt essentieel voor het succes van je nieuwe medewerker. Maar hoe begin je daaraan?

Begin bij het begin

We zetten even een stap terug. Onboarding start niet op de eerste werkdag, wel een tijdje voordien. In de fase tussen twee tewerkstellingen is er vaak een mix van emoties: enerzijds wordt de huidige job afgerond, anderzijds is er de aanloop naar iets nieuws. Misschien zijn er nog twijfels of vragen bij de starter? Het slechtste wat je kan doen, is niets meer van je laten horen tot de startdag.

Benut deze preboarding-periode om je kersverse collega te feliciteren. Bijvoorbeeld met een kaartje in de brievenbus, een fles om thuis te klinken op de nieuwe job, een videoboodschap van het team of een gepersonaliseerd welkomstpakket. Op die manier creëer je meteen een fijn verrassingseffect.

En dan is er de eerste werkdag. Die vergeet je als nieuwkomer nooit. Belangrijk dus om als werkgever een goede indruk te maken! Neem de tijd om de nieuwe collega welkom te heten, geef een rondleiding door het bedrijf en introduceer de werknemer persoonlijk aan rechtstreekse collega’s. Leuke ijsbreker: organiseer een gezamenlijke welkomstlunch. Dergelijke attenties zorgen voor een leuke sfeer en zullen het langst blijven hangen.

Goed gestart, en nu?

Weken en maanden gaan voorbij. Jouw taak verandert in het ondersteunen van de verdere ontwikkeling van de nieuwe collega. Want een onboarding stopt niet na een week. De sweet spot van een volledig traject ligt volgens Talmundo tussen de drie en zes maanden na de start. Blijf alert voor twijfels of vragen en houd contact met de werknemer via (al dan niet
informele) gesprekken, korte enquêtes en happiness-checks (en gebruik deze info om je onboarding te optimaliseren).

Vier de waardevolle momenten om motivatie en werkplezier te verhogen en voor je het weet is je nieuwe medewerker één jaar in dienst. Feestje!

Offboarding

Het kan gebeuren dat je op een gegeven moment een collega uitwuift. De reden waarom valt niet altijd te beïnvloeden. Wat je wel in de hand hebt, is met welk gevoel de medewerker vertrekt, en welk gevoel je er zelf aan overhoudt. Denk daaraan bij het opstellen van je offboardingproces.

Deze offboarding is het totaalplaatje van alles wat je in orde moet brengen wanneer een werknemer het bedrijf verlaat. Zorg dat die persoon vertrekt als ambassadeur van je bedrijf. Voormalige medewerkers die hun ontevredenheid op alle mogelijke manieren uiten, brengen je bedrijf schade toe. Een ambassadeur kan dan weer zorgen voor nieuwe medewerkers, of zelfs extra klanten. Dat bereik je enkel door actief te luisteren naar hun ervaring en hen zo goed mogelijk te begeleiden in de laatste fase van hun loopbaan bij jou.

Of je onboardingproces nu onbestaande is of enkel puntjes op de i mist: elk traject kan geoptimaliseerd worden. Alleen: hoe pak je dit nu concreet aan? Dat ontdek je hier! Op naar een onboardingproces om trots op te zijn!

+++

Kadonation ondersteunt je slimme onboarding / Personeelsgeschenken voor elk moment, op één platform

Bij Kadonation geloven we in twee dingen: waardering en eenvoud. Want je werknemers waarderen brengt voordelen mee voor iedereen. En eenvoud, omdat we vinden dat geschenken geven ook voor bedrijven een pak efficiënter en schaalbaarder kan. Daarom bouwden we een innovatief platform: Kadonation Select.

  • Beheer je personeelsgeschenken, kosten en facturen op één plek.
  • Verras je medewerkers met originele en gepersonaliseerde geschenken voor de meest diverse gelegenheden, onboarding inclusief! Met de look&feel van jouw bedrijf erbovenop.
  • Laat die vervelende administratie aan ons over.

Ontdek het zelf op www.kadonationservices.com

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.
Twitter
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Event: Workforce Management als strategische succesfactor

26 OKTOBER 2023

Ook interessant

LEES MEER