Investeren in het welzijn van werknemers verbetert de economische gezondheid van bedrijven

Bijna de helft van de Belgen (49%) ondervindt mentale problemen en heeft te veel stress. Eén op de tien Belgen gaf aan het afgelopen jaar een burn-out te hebben gehad . Bovendien registreerde het RIZIV tussen 2017 en 2022 zelfs een stijging van maar liefst 43% in langdurige invaliditeit door burn-out of depressie. Omdat het noodzakelijk is om de gezondheid van werknemers hoog op de agenda te zetten, publiceert Waldon (ex-AG Health Partner) vandaag zijn White Paper 2024 “Zo zorg je voor maximale impact op het welzijn van je werknemers”. Deze toont o.a. aan dat investeren in welzijn letterlijk en figuurlijk loont, dat het aanpakken van de mentale gezondheid het personeelsverloop kan verminderen en dat zelfs de perceptie van een welzijnsklimaat voor de medewerkers een positieve impact heeft. Bovendien bewijst onderzoek van professor De Neve (Universiteit Oxford) het verband tussen het welzijn van medewerkers en de economische gezondheid van bedrijven.

Welzijn op de werkvloer is niet alleen een gezondheidskwestie. In een context van de ‘War for Talent’ moeten bedrijven extra inspanningen leveren om de beste profielen aan te trekken en te behouden. Investeren in het welzijn van werknemers is een strategische prioriteit geworden. 59% van de werknemers is zelfs bereid van bedrijf te veranderen, als deze meer aandacht besteedt aan hun welzijn. Daarnaast zijn gelukkige werknemers, volgens McKinsey & Company, acht keer meer geneigd om bij hun bedrijf te blijven. Een beleid dat gericht is op welzijn zorgt voor meer tevreden werknemers en verlaagt het personeelsverloop met 18 tot 43% .

De white paper toont daarnaast ook aan dat één op de vijf werknemers zich in een risicogebied bevindt wat betreft psychologisch welzijn. Dit is zorgwekkend, omdat dit onderzoek ook aantoont dat er een duidelijke relatie bestaat tussen welzijn en de intentie om het bedrijf te verlaten: hoe hoger het welzijn, hoe minder een werknemer overweegt te vertrekken. Verder werd vastgesteld dat wanneer werknemers een welzijnsklimaat binnen het bedrijf waarnemen en weten dat een bedrijf zich inzet voor hun welzijn, dit reeds positieve impact heeft op hun psychologisch welzijn.

Correlatie tussen welzijn van werknemers en financiële prestaties van bedrijven

De implementatie van ondersteunende maatregelen en welzijnsprogramma’s op het werk is niet alleen een sociale of ethische kwestie is, maar ook een economische noodzaak. Bedrijven zonder personeelsverloop zijn 1,28 keer productiever dan bedrijven met een hoog personeelsverloop . Dit onderstreept het positieve effect van deze aanpak op de financiële gezondheid van de organisatie. Bedrijven met een laag percentage langdurig absenteïsme zijn bovendien 40% productiever dan bedrijven die hier wel mee te maken hebben . Deze investeringen in welzijn weerspiegelen zich eveneens in de directe financiële prestaties van het bedrijf.

“In onze studie naar de ‘Economics of Wellbeing’ zien we een duidelijke correlatie tussen het welzijn van werknemers en de financiële prestaties van bedrijven. Bedrijven die investeren in welzijn zien niet alleen een productiviteitsstijging, maar ook tastbare voordelen in hun waardering, rentabiliteit en winstgevendheid. Het is geen kortetermijnkost, maar een strategische hefboom die concrete resultaten oplevert, zowel op menselijk als op financieel vlak”, benadrukt Prof. De Neve, Professor of Economics & Director Wellbeing Research Center aan de Universiteit van Oxford.

Bovendien tonen studies aan dat gelukkige werknemers tot wel 12% productiever zijn dan hun minder tevreden collega’s. Daarnaast heeft het welzijn van teams een positief effect op de klanttevredenheid: bedrijven die het welzijn van hun werknemers centraal stellen in hun strategie, zien een verbetering van 10% in de loyaliteit en tevredenheid van hun klanten .

Ellen De Vleeschouwer, CEO van Waldon, benadrukt het belang van een langetermijnstrategie:

“Het welzijn van werknemers moet een strategische prioriteit zijn, zowel voor hun persoonlijke ontplooiing als voor het welzijn van het bedrijf. Door te investeren in preventieve en duurzame initiatieven creëren we niet alleen een verrijkende werkomgeving, maar ook een sterke bedrijfscultuur en tevreden klanten. We hebben drie essentiële pijlers geïdentificeerd – sociale verbinding, jobgerelateerde aspecten en een werk-privébalans – die, wanneer ze worden geïntegreerd in een welzijnsbeleid, de langetermijnvoordelen maximaliseren. De positieve effecten van deze acties zijn zowel merkbaar op de gezondheid van werknemers als op de algehele prestaties van het bedrijf.”

Banner 1080 Human of AG Ellen 1 002

Lancering wetenschappelijk ‘Bril’model

Om het welzijn op de werkvloer te bevorderen, kunnen diverse praktische initiatieven worden genomen. Waldon lanceerde daarom, in samenwerking met The Vigor Unit (een spin-off van de UGent), een innovatief wetenschappelijk model, om bedrijven te helpen bij het welzijn van hun werknemers. Dit model, voorgesteld in de vorm van een bril, is gebaseerd op aanbevelingen uit de literatuur en biedt een systematische en gestructureerde aanpak waarmee bedrijven aan de slag kunnen.

“Het is niet alleen belangrijk om rekening te houden met de factoren die het welzijn beïnvloeden. We moeten ook stilstaan bij succesfactoren die de implementatie van een gezondheids- en welzijnsbeleid kunnen bevorderen. Op basis van bestaande modellen kwamen we zo tot de essentie van welzijn: welzijn is de algemene kwaliteit van de ervaring en het functioneren van de medewerker op het werk,” legt Cédric Velghe uit, Oprichter en Managing Partner, The VIGOR Unit.

“In het ontwikkelde ‘bril’-model onderzoekt het linkeroog de factoren die het welzijn beïnvloeden, zowel mentaal, sociaal als fysiek, terwijl het rechteroog zich richt op de te nemen acties, door bewustwording, evaluatie en educatie te stimuleren voor duurzame gedragsverandering. Het is echter essentieel om deze aanpak te personaliseren, aangezien de behoeften van bedrijf tot bedrijf verschillen.”

Cédric Velghe, Oprichter en Managing Partner, The VIGOR Unit.
Horizontal TheVigorUnit By Fredography Full 29

Bedrijven kunnen verschillende acties ondernemen: van het investeren in teambinding en het vermijden van werkoverbelasting tot het invoeren van regelmatige feedbackgesprekken, het aanmoedigen van de balans tussen werk en privéleven, enz. Door de behoeften van de werknemers te analyseren en aangepaste praktijken te integreren, creëren bedrijven niet alleen een gezondere werkomgeving, maar dragen ze ook bij aan hun economische gezondheid.

===

Download hier de whitepaper

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER