• >
  • Innoveren kan je ook INSIDE the box

Innoveren kan je ook INSIDE the box

Vergeet even het outside of the box-denken en probeer te innoveren met de beperkingen of resources die je momenteel hebt. Een voorbeeld? In de documentaire The Rebel Surgeon wordt de onconventionele werkwijze van de Zweedse chirurg Erik Erichsen uit de doeken gedaan. Zijn werkterrein is Ethiopië, in een ziekenhuis met drie dokters voor een regio van 100.000 inwoners. Zijn gereedschap komt recht uit de lokale Brico. Een inox-spanring, dagelijks gereedschap van een loodgieter, kan ook worden gebruikt om een gebroken bot samen te houden. Zelfs een boor van 15 euro kan dienst doen als geïmproviseerd medisch materiaal. (Bron: De Morgen) Hier alvast drie manieren om deze strategie toe te passen:

Zoek een oplossing met 1/10 van het budget

Voorbeelden: de periscopen van nieuwe Amerikaanse duikboten worden met x-box controllers aangestuurd, Wheelchairs of Hope maakt lichtgewicht en kleurrijke rolstoelen voor kinderen in lage-inkomenslanden voor ongeveer 100 dollar.

Doe alsof je in crisistijden moet innoveren

Oorlogen, epidemieën en natuurrampen halen vaak de menselijke creativiteit naar boven om met weinig middelen toch te overleven of vervangmiddelen uit te vinden: synthetisch rubber, modern maandverband en papieren zakdoekjes.

Recycleer

Voorbeelden: in Denemarken worden oude windturbines omgebouwd tot fietsenstallingen, bij arbeidskrapte doen sommige bedrijven of organisaties een beroep op hun gepensioneerde werknemers.

+++

Inside the box denken binnen HR. Een voorbeeld…

Een belangrijke vaardigheid van de organisatie van de toekomst is het vermogen om snel teams te vormen. Dit vereist een duidelijk begrip van de vaardigheden van elke medewerker. Een enorme organisatie die deze mogelijkheid onder de knie heeft, is het Amerikaanse ministerie van Defensie. Zijn militaire populatie omvat meer dan 7 miljoen personeelsleden in actieve, bewakings- en reservedienst, inclusief gepensioneerd of reservepersoneel dat kan worden teruggeroepen. Ondanks zijn enorme omvang heeft het één van de meest complete, gedetailleerde overzichten van zijn personeelsbestand.

Voor elke soldaat beoordeelt het zijn of haar leiderschapservaring en -vaardigheden, legt beroepsspecialiteiten vast met details over ervaringsniveaus en stelt een complete servicegeschiedenis samen, inclusief graden en certificeringen. Met deze informatie kan het flexibele, zeer gerichte (netwerken van) teams inzetten. (Bron: Deloitte Insights).

En nu is het aan jou! Hoe kan je excelleren met een beperkt budget of zonder extra middelen binnen HR?

In Het Grote #ZigZagHR Trendrapport reikt Marc Heleven 3 technieken aan om over het muurtje te leren kijken:

  • innoveer inside the box
  • omgekeerd durven denken
  • verwijder een essentieel element

>> meer info: Marc Heleven, Innovatie Researcher, www.7ideas.net

Marc Heleven idea dj #ZigZagHR

Share on facebook
Deel via Facebook
Share on twitter
Deel via Twitter
Share on linkedin
Deel via LinkedIn
Share on pocket
Opslaan in Pocket
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp
Share on email
Verstuur per e-mail

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbrief

Waarom abonneren

  • Verdiep jouw HR-kennis & verbreed jouw blik op de wereld
  • Iedere maand een HR thema in de kijker
  • Online toegang tot het HR archief
Aanrader

© 2022 Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door Kreatix. In opdracht van LICEU BVBA

#ZigZagHR