Innovatieve 3D-analyse brengt fysieke belasting medewerkers in kaart

Attentia lanceert 3D ErgoMotion, een innovatieve 3D-analyse die de lichamelijke belasting bij medewerkers gedetailleerd en objectief weergeeft en zo helpt om ergonomische risico’s te identificeren op een digitale wijze. Voorheen gebeurde zo’n analyse meestal manueel, wat vaak een subjectieve interpretatie was van de fysieke belasting.

Attentia is de eerste externe dienst voor preventie & bescherming in België die een dergelijke digitale oplossing aanbiedt voor het meten van die fysieke belasting aan de hand van een softwarepakket dat de visualisatie en interpretatie van de data vereenvoudigt.

Bovendien kunnen zowel klanten als niet-klanten gebruik maken van deze dienst. Carrefour ging als pionier aan de slag met de 3D ErgoMotion.

Ergonomie is een belangrijk onderdeel van een preventief beleid op de werkvloer.

Dat kan gaan van eenvoudige factoren, zoals een verstelbare bureaustoel, de juiste zithouding en een correct ingerichte werkpost, tot preventieve maatregelen bij het uitvoeren van fysieke arbeid. Denk maar aan de retailsector waar medewerkers gedurende een bepaalde tijdspanne rekken aanvullen of in het magazijn met dozen moeten sleuren. Of een productieomgeving waar medewerkers aan hun werkpost repetitieve handelingen stellen.

Die fysieke belasting en bijhorende risico’s worden door bedrijven vandaag ofwel manueel in kaart gebracht ofwel helemaal niet, net omdat het zo omslachtig is.

Maar een meer gedetailleerd zicht op de lichamelijke belasting en de houding tijdens het werk dringt zich op om een goede risicoanalyse te doen en op basis van de resultaten doelgerichte acties te kunnen bepalen ter verbetering van het welzijn van de medewerkers. Een dergelijke analyse gebeurt door een preventieadviseur ergonomie die een medewerker gedurende een aantal uren opvolgt en op het zicht analyseert welke lichaamsdelen en gewrichten het meest belast worden. Deze subjectieve analyse kost veel tijd, geeft niet altijd de juiste inzichten en toont al zeker geen detail van de exacte belasting en houding.

3D-analyse van repetitief werk en de lichaamshoudingen tijdens het werken

Dankzij de 3D ErgoMotion van Attentia gebeurt de analyse via het 3D-meettoestel van Xsens in combinatie met de software van Scalefit die de data weergeeft en een expert die de gegevens interpreteert. Voor de aanvang van de meting door een preventieadviseur ergonomie, trekt een medewerker een T-shirt met sensoren aan. Daarnaast draagt de proefpersoon ook een hoofdband en velcro straps ter hoogte van verschillende lichaamsdelen. Van zodra de sensoren gekalibreerd zijn, kan de medewerker aan de slag gaan. Tijdens de werkdag worden alle bewegingen en lichaamshoudingen geregistreerd en gedetailleerd in kaart gebracht. De duurtijd van de meting hangt af van de werkpost. Zeker bij een uitgebreid takenpakket duurt het wat langer om een objectief totaalbeeld van de fysieke belasting te krijgen.

Het softwareprogramma kan live de accumulatie van de fysieke belasting visualiseren aan de hand van een biomechanisch avatarmodel. Na de metingen wordt de data geïnterpreteerd door de preventieadviseur ergonomie en wordt aan de hand van de gemeten duurtijden en frequenties bepaald wanneer er sprake is van een (over)matige fysieke belasting.

Van preventie tot re-integratie

“Op basis van de analyse kan de preventieadviseur ergonomie vervolgens een gedetailleerd rapport opmaken met doeltreffende preventiemaatregelen. De resultaten van de analyse kunnen dus perfect gebruikt worden in het kader van een risicoanalyse. Of om voldoende afwisseling in de planning op te nemen, zodat de zware arbeid beter kan worden verdeeld. De 3D ErgoMotion is dus niet zomaar een screeningmethode, het is eigenlijk een expertise-methode,” vertelt Lieve Mets, directeur risicobeheersing bij Attentia.

“Er zijn uiteraard nog heel wat toepassingen waarvoor de 3D ErgoMotion kan ingezet worden. Denk maar aan bedrijven die een verplicht medisch onderzoek dienen uit te voeren. De data van de 3D ErgoMotion kan interessant zijn voor de arbeidsartsen in dat geval. Ook bij bvb. re-integratie van een medewerker die omwille van fysieke redenen langdurig afwezig was, kan deze analyse een rol spelen. Op termijn kunnen ook psychosociale aspecten hiermee gecombineerd worden.”

Supermarktketen Carrefour is een van de eerste Attentia-klanten die met de 3D ErgoMotion aan de slag is gegaan. De supermarkt wil de fysieke belasting van medewerkers beter spreiden in functie van hun welzijn.

“Het doel van de opdracht bij Carrefour was vooral om de fysieke belasting van de verschillende werkposten te verbeteren door ze objectief met elkaar te vergelijken. Hierbij werd aan de hand van de resultaten vooral bekeken hoe we het rotatiesysteem konden optimaliseren om een werkpost met bijvoorbeeld een hoge schouderbelasting voldoende af te wisselen met een werkpost met minder schouderbelasting. Zo deed Attentia een vergelijkende studie voor meerdere lichaamsdelen om zo tot een rotatiesysteem te komen dat beter is voor het welzijn van onze medewerkers,” licht Luc Cooman, preventieadviseur bij Carrefour toe.

Share on facebook
Deel via Facebook
Share on twitter
Deel via Twitter
Share on linkedin
Deel via LinkedIn
Share on pocket
Opslaan in Pocket
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp
Share on email
Verstuur per e-mail

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbrief

Gerelateerde artikels.

Employee Engagement

7 op 10 Belgen fier op hun job

Blue Monday komt eraan, maar gelukkig toont internationaal onderzoek van SD Worx aan dat Belgen, net als de Nederlanders overigens, hun job graag doen. 2 op de 3 Belgen voelen

Wellbeing in HR

Mentaal welzijn onder hoogspanning

In dit Spotlight-dossier gaan we op zoek naar hefbomen om enerzijds de instroom van langdurig zieken af te remmen en anderzijds tot een meer effectieve en duurzame re-integratie van langdurig

© 2022 Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door Kreatix. In opdracht van LICEU BVBA

#ZigZagHR