In juni al op vakantie vertrekken, is doorgaans goedkoper. Maar dit jaar kan dat door de coronaregels weleens tegenvallen, zo waarschuwt hr-dienstengroep Liantis. Want wie bij terugkeer uit één van de vele rode zones minstens 7 dagen in quarantaine moet en niet kan telewerken, zal hiervoor extra of onbetaald verlof moeten inzetten. Belangrijk: dat geldt ook als je al gevaccineerd bent – zolang er geen coronapaspoort is. “Tijdelijke werkloosheid of ziekteverlof zijn geen optie. Dus we vragen werknemers en werkgevers om hier zeker over in gesprek te gaan met elkaar”, aldus Matthias Debruyckere van Liantis.
Rode zone
Wie minstens 48 uur in een rode zone verblijft in het buitenland, moet bij terugkeer verplicht minstens 7 dagen in quarantaine. Die regels gelden nog steeds in juni en ook voor mensen die misschien al gevaccineerd zijn – in afwachting van een coronapaspoort waar vermoedelijk andere regels zullen gelden. Die verplichte quarantaineperiode kan mogelijk nog voor problemen zorgen in juni, wanneer al veel mensen op vakantie vertrekken. “Veel gebieden zijn nog steeds rood. Bij medewerkers voor wie thuiswerk geen optie is, kan dat dus problematisch zijn. Voor henzelf én voor hun werkgever. Bovendien merken we dat veel werknemers vermoeden dat ze niet meer in quarantaine moeten als ze al gevaccineerd zijn. Maar niks is minder waar, nu er voorlopig nog geen coronapaspoort geldt”, vertelt Matthias Debruyckere, juridisch expert bij hr-dienstengroep Liantis.
Als medewerkers na hun vakantie in quarantaine moeten, moeten ze immers extra vakantiedagen of onbetaald verlof inzetten. “Je zou dus minstens 7 dagen extra verlof moeten voorzien of loon inleveren”, aldus Matthias Debruyckere. “Want de werkgever moet geen loon betalen voor deze dagen aangezien je geen prestaties levert. Ook een ziekte-uitkering krijgen of een uitkering voor tijdelijke werkloosheid is geen optie voor een quarantaineperiode na een vakantie in een rode zone in het buitenland. Daarom raden we vanuit Liantis werknemers en werkgevers aan om zeker goed op voorhand in gesprek te gaan over de vakantie en hoe ze een eventuele quarantaineperiode zullen overbruggen. Want ook voor de werkgever heeft dit uiteraard implicaties voor de personeelsbezetting.”
Wat als je toch gaat werken?
En wat als een medewerker zich niet aan de geldende quarantainemaatregelen houdt, en toch naar de werkvloer komt na een bezoek aan een rode zone? “Wanneer je als werkgever weet dat je medewerker naar een rode zone afgereisd is, heb je het recht en zelfs de plicht om hem of haar terug naar huis te sturen. De werkgever heeft immers de verplichting om te waken over de gezondheid van al zijn medewerkers”, zegt Matthias Debruyckere. “Het belangrijkste is misschien wel dat een medewerker dan al zijn collega’s in gevaar brengt door een quarantaineverplichting naast zich neer te leggen.”
Coronapaspoort
Vrijdag wordt er tijdens het Overlegcomité verder gesproken over het coronapaspoort en de modaliteiten. De bestaande regels blijven dus voorlopig nog gelden tot de officiële invoering van dat paspoort. “Het is nog koffiedik kijken hoe het deze zomer zal zitten qua quarantaine na een buitenlandse reis. Maar we willen vooral dat medewerkers én werkgevers in gesprek gaan voor de periode in juni, waar toch al heel wat mensen op vakantie trekken. Zo hopen we te kunnen voorkomen dat er zich problemen stellen wanneer medewerkers terugkomen van vakantie en nog in quarantaine moeten”, besluit Matthias Debruyckere van Liantis.