Op 15 maart 2023 trapt de Vlaamse overheid de dertiende editie van de Green Deal af, die deze keer in het thema staat van de zorgsector. IDEWE stond mee aan de wieg van deze Green Deal Duurzame Zorg (GDDZ), als enige Belgische externe dienst voor preventie en bescherming. Ter gelegenheid daarvan lanceert IDEWE vandaag ook officieel zijn duurzaamheidsscan, die organisaties helpt om een overzicht te maken van alle mogelijke uit te rollen duurzaamheidsacties.
Nog niet helemaal mee met de Green Deal?
Dan praten we je met plezier eerst bij. De Green Deal is een vrijwillige overeenkomst tussen (privé)partners en de Vlaamse overheid, binnen een Europees kader, om samen een duurzaam project te starten. Het vertrekt vanuit de filosofie dat inzetten op preventieve welzijns- en gezondheidszorg ook betekent dat de klimaatproblematiek wordt aangepakt. Na twaalf eerdere Green Deals rond diverse domeinen, draait de editie van dit jaar, de ‘Green Deal Duurzame Zorg’, volledig rond vijf overkoepelende doelstellingen voor de zorgsector:
- het verduurzamen van de zorg- en welzijnssector,
- het promoten van het ‘One Health’-principe,
- het opzetten van een lerend netwerk,
- het verhogen van de kennis over duurzame zorg en welzijn
- en het ontwikkelen van een coherent en afgestemd beleid dat verduurzaming in de zorg- en welzijnssector faciliteert.
Die doelstellingen zijn opgebouwd rond vier thema’s: natuur & gezondheid, klimaat & infrastructuur, materialen & afval, en geneesmiddelen in water. Meer informatie over de GDDZ vind je hier.
De kick-off van de GDDZ vindt plaats in het AZ Groeninge in Kortrijk op 15 maart. Ook IDEWE zal daar aanwezig zijn, als aanbieder én als deelnemer. Kristien Depraetere, Duurzaamheidsconsultant bij IDEWE: “In die eerste rol hebben wij mee de leidraad vormgegeven waarmee de GDDZ zorgorganisaties helpt om rond duurzaamheid aan de slag te gaan. Onze expertise hierin zit grotendeels in het startpunt: veel organisaties die bepaalde engagementen willen aangaan rond duurzaamheid, hebben nood aan ondersteuning om deze engagementen om te zetten in een concreet actieplan. De GDDZ biedt hen de mogelijkheid om deze uitdaging behapbaar te maken, en onze meerwaarde ligt vooral in het concreet maken van deze duurzaamheidsacties. En indien bedrijven nog geen zicht hebben op mogelijke duurzaamheidsacties, helpen wij om die te identificeren aan de hand van de duurzaamheidsscan. Met onze expertise en frisse externe blik beantwoorden we de ‘hoe begin ik eraan?’-vraag voor organisaties.”
Duurzaamheidsscan
Een belangrijk hulpmiddel daarbij, dat ter gelegenheid van de GDDZ officieel gelanceerd wordt, is IDEWE’s duurzaamheidsscan. Dat is een doorlichtingstool die geënt is op alle 17 SDG’s (zie visual): die officiële algemene ‘sustainable development goals’ van de VN bieden een ideale kapstok voor een toekomstgericht bedrijfsbeleid.
Van de 17 Sustainable Development Goals van de VN, draagt Groep IDEWE als deelnemer aan en aanbieder binnen de Green Deal Duurzame Zorg bij aan SGD 3, 6, 9, 12, 13, 15 en 17.
De IDEWE-duurzaamheidsscan werd ondertussen ook al toegepast bij een aantal klanten. Lees hier hoe de scan de Broeders van Liefde hielp om hun duurzaamheidsinitiatieven inzichtelijk te maken voor hun psychiatrische ziekenhuizen in Grimbergen en Zelzate.
In een latere fase levert IDEWE ook diensten met betrekking tot de praktische uitvoering van specifieke SDG’s, bijvoorbeeld rond WELL- en GRO-standaarden – dat zijn praktische richtlijnen rond het creëren van werkomgevingen die maximaal presteren op het vlak van werknemerswelzijn (WELL) en duurzaamheid (GRO). Meer informatie daarover in dit nieuwsbericht.
Lead by example
IDEWE is niet enkel GDDZ-aanbieder, maar ook deelnemer. Duurzaamheid in de breedste zin van het woord zit al lang in het DNA van de externe preventiedienst, wat ook blijkt uit het uitgebreide en erg gedetailleerde MVO-rapport.
“Als grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk blijven we ons engageren op het vlak van duurzaamheid. We hebben verschillende duurzaamheidsinitiatieven gekozen om de komende jaren verder op in te zetten, zoals het gebruik van duurzame materialen, het vermijden van afval en de opwaardering van verschillende groenzones. We hebben bijvoorbeeld een proefproject opgezet op de site van ons hoofdkantoor in Haasrode, in samenwerking met Natuurpunt, om de biodiversiteit te vergroten en een betere waterdoorlaatbaarheid te creëren”, zegt Kristien Depraetere.
De sleutel tot succes voor een op duurzaamheid geënte organisatie is een stevig in de organisatie verankerd duurzaamheidsteam. En op basis van de IDEWE-duurzaamheidsscan brengt IDEWE de initiatieven in kaart.