Hybride werken: we leven in een di-do cultuur

Iedere dag zonder nadenken naar kantoor pendelen. We kunnen het ons niet meer inbeelden en toch was dat een vijftal jaar geleden nog de normaalste zaak van de wereld. Terwijl in ons land hybride werken, afhankelijk van de job en functie, de norm lijkt, zien we aan de andere kant van de oceaan een trend om volledig terug te keren naar kantoor. Komt die evolutie ook naar hier overwaaien? We vroegen het aan Phaedra Kortekaas, Managing Director van SAS in de Benelux, en Frank De Weser, Managing Director van Syntegro.

Onlangs maakte Amazon bekend dat het thuiswerk voor bedienden in de VS afschaft. En daarmee is de internetgigant zeker niet alleen. Veel Amerikaanse bedrijven verwachten hun medewerkers terug vijf dagen per week op kantoor te zien. In Europa lijkt die trend onwaarschijnlijk. Hoewel het percentage thuiswerk in België licht gedaald is in vergelijking met enkele jaren geleden, blijft één op drie volgens cijfers van Statbel regelmatig van thuis werken. Vooral in de ICT-sector is thuiswerk intussen grondig ingeburgerd.

Als provider van oplossingen voor personeelsbeheer ziet ook Frank De Weser van Syntegro, een businessunit van Visma, dat telewerk in de praktijk belangrijk blijft. “De afgelopen twee jaar hebben we een stabilisatie gezien, maar van een volledige terugkeer naar kantoor is hier geen sprake. Wel is het zo dat gebruikers van onze software meer toezicht houden op het minimaal aantal dagen dat mensen op de werkvloer aanwezig zijn. Voor wie hiervan willen afwijken, worden er via ons programma vaak procedures voorzien om extra thuiswerk aan te vragen”, zegt De Weser.

Verplichten is laatste redmiddel

Een voorbeeld van een bedrijf dat een duidelijk beleid rond thuiswerk voert, is data en analytics-expert SAS. Phaedra Kortekaas, Managing Director van het bedrijf in de Benelux, is hoe dan ook geen voorstander van vijf dagen per week kantoorwerk. “We vragen van onze mensen dat ze drie dagen aanwezig zijn, afhankelijk van de rol die ze uitvoeren. Maar ik geloof eigenlijk niet in een one-size-fits-all aanpak. Je wil gewoon het beste van beide werelden. De flexibiliteit van thuis werken, waar mensen zich kunnen concentreren, in combinatie met de niet-geplande gesprekken op de werkvloer, die het vaakst tot creativiteit en innovatie leiden.”

Het was zeker niet vanzelfsprekend om mensen na zo’n lange periode van thuiswerk te overtuigen om terug op kantoor te komen werken. “We hebben onze medewerkers eerst uitgenodigd om naar de werkvloer terug te keren, maar toen die trend stagneerde, hebben we beslist om drie dagen op kantoor als richtlijn mee te geven”, gaat Kortekaas verder. “Ook onze managers kregen de vraag om één dag per week met hun team op kantoor te zijn en onderling verdere afspraken te maken. Verplichten is wat mij betreft het laatste redmiddel.

We leven in een ‘DiDo-cultuur’

Vooral dinsdagen en donderdagen zijn populaire momenten om op kantoor te werken. In die mate zelfs dat onze noorderburen over een DiDo-cultuur spreken. “Voor mij is het geen probleem als mensen die twee dagen verkiezen. Natuurlijk is het jammer dat we dan weer met z’n allen in de file gaan staan, maar je wil op kantoor ook zoveel mogelijk collega’s tegenkomen”, zegt Kortekaas.

Dat contact is een belangrijke reden waarom bedrijven toch richtlijnen voor thuiswerk invoeren. “Als je amper naar kantoor komt, geraak je de connectie met je collega’s kwijt. Niets is moeilijker vast te grijpen dan de cultuur van een bedrijf en die kan je alleen maar samen creëren, liefst op dezelfde locatie. Het toont waar je organisatie voor staat”, aldus Kortekaas. Ook Frank De Weser is het daarmee eens. “We willen dat collega’s die samenwerken op dezelfde dagen naar kantoor komen. Elkaar fysiek ontmoeten vereenvoudigt de communicatie en versterkt het groepsgevoel.”

Hybride werken maakt werk persoonlijker

Een belangrijk neveneffect van telewerk is het feit dat de grenzen tussen werk en privé vervagen. Voor Phaedra Kortekaas hoeft dat echter geen negatieve evolutie te zijn.

“Work/life balans is voor mij een zwartwitdiscussie. Werk is toch ook leven? We brengen er een groot deel van ons leven mee door, dus naar mijn mening lopen beide in elkaar over. Ik vind het persoonlijk ook best leuk als er tijdens een videomeeting op de achtergrond plots een kind voorbij loopt. Het maakt werken veel menselijker. Je krijgt een stukje persoonlijkheid van een collega mee. Dat is voor mij ook een reden waarom hybride werken zo waardevol is.”

Phaedra Kortekaas, Managing Director van SAS in de Benelux
IMG 8897 min

“Ik heb trouwens niet de indruk dat mensen misbruik maken van de flexibiliteit waar ze thuis van genieten”, gaat ze verder. “Integendeel, ze zijn net strenger voor hun planning. Als mensen tijdens de werkuren naar de tandarts gaan, zullen ze die uren zeker inhalen. Op de werkvloer gaat ook wel eens tijd verloren, maar die wordt meestal niet gecompenseerd. Er zit volgens mij dus zeker een zelfcorrigerend vermogen in mensen wanneer ze van thuis werken.”

Een must voor jonge generaties

Een volledige terugkeer naar kantoor zoals bij Amazon en andere Amerikaanse bedrijven zit er in ons land wellicht niet aan te komen. “Je zou er ook niet mee wegkomen. Vooral jonge generaties ga je alleen maar afschrikken met een strenger beleid”, zegt Kortekaas. De mogelijkheid om thuis te werken, is dan ook een belangrijk discussiepunt tijdens sollicitatiegesprekken met jong talent.

“We krijgen vaak expliciete vragen over ons thuiswerkbeleid”, zegt Frank De Weser.

“Toch zien we dat het leerproces veel trager verloopt wanneer je nieuwe collega’s onmiddellijk de optie geeft om van thuis te werken. Daarom vragen we hen om gedurende de eerste zes maanden elke dag naar kantoor te komen tot ze in staat zijn om zelfstandig te werken. Voor de meeste kandidaten hoeft dit geen probleem te zijn. Uiteindelijk verwachten ze ook een degelijke opleiding te krijgen. Sommige dingen kan je nog altijd het best op kantoor.”

Frank De Weser, Managing Director van Syntegro
Frank De Weser Syntegro Visma min

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER