PARTNERCONTENT

Hybride werken als motor voor groei

In het steeds veranderende landschap van de moderne werkplek is het concept van hybride werken een bepalend kenmerk geworden. Door werknemers toe te staan zowel op afstand als op kantoor te werken, creëert hybride werken een delicaat evenwicht tussen flexibiliteit en structuur. Dit stelt organisaties voor specifieke uitdagingen en biedt ook kansen. We nodigen jou uit om jou mee te verdiepen in de dynamiek van hybride werken en hoe we het volledige potentieel ervan kunnen benutten.

Hybride werk, een evenwichtsoefening

Hoewel hybride werken voor veel organisaties een standaardpraktijk is geworden, brengt het nog steeds zijn eigen uitdagingen met zich mee. Bedrijven zijn bijvoorbeeld nog steeds op zoek naar de juiste balans tussen het geven van vrijheid en flexibiliteit aan werknemers om thuis of elders te werken en het stimuleren van hun aanwezigheid op kantoor. De gratis koffie in de kantine drinkt zichzelf tenslotte niet op.

Geen gemakkelijke taak, aangezien de verwachtingen van werknemers de afgelopen jaren aanzienlijk zijn veranderd. De grootste verandering? Naar kantoor komen moet duidelijke voordelen bieden ten opzichte van thuiswerken. Lees: mensen willen niet langer uren in de file staan om taken af te ronden die ze net zo makkelijk thuis kunnen doen. En wie kan het ze kwalijk nemen?

Het simpelweg delen van een werkruimte voegt niet echt waarde toe. Het kantoor moet goed zijn uitgerust om aan de behoeften van de gebruikers te voldoen en een zinvolle verbinding en samenwerking tussen collega’s te bevorderen. Nogmaals: geen gemakkelijke taak, want dit impliceert een aanzienlijke mate van bewustzijn. Het draait allemaal om doelgerichte aanwezigheid: naar kantoor komen met een bepaalde reden. Wanneer werknemers naar kantoor komen, moeten ze een duidelijk beeld hebben van hun doelen voor die dag en van de collega’s met wie ze willen samenwerken.

Hoewel hybride werken dus flexibiliteit met zich meebrengt, brengt het ook verantwoordelijkheid met zich mee. Steun van leidinggevenden is essentieel om vertrouwen te wekken bij werknemers en hen in staat te stellen dit op zich te nemen. Technologie kan ook heel nuttig zijn. Want als het op de juiste manier wordt benaderd, ontsluit hybride werken zijn volledige potentieel en wordt het zelfs een krachtig middel om de productiviteit te verhogen. Te mooi om waar te zijn? Verre van.

De kracht van hybride werk ontsluiten

Zoals we hierboven al opmerkten: hybride werken moet zinvol zijn. In de ideale situatie komen werknemers naar kantoor voor taken die echt hun fysieke aanwezigheid vereisen. Met andere woorden: niet zomaar werk, maar het juiste werk – uitgevoerd in een omgeving die werknemers de best mogelijke ervaring biedt en hen in staat stelt hun tijd, energie en potentieel optimaal te benutten. Dit alles terwijl interactie tussen afdelingen wordt gestimuleerd, wat resulteert in een hogere productiviteit en een betere balans tussen werk en privé.

Het effectief benutten van het potentieel van hybride werk is echter één ding. Bij PROCOS Group geloven we dat het mogelijk is om een stap verder te gaan en hybride werk te gebruiken als een middel om je bedrijf verder te brengen dan de huidige status.

Door hybride werken strategisch te implementeren, stel je je bedrijf in staat om te blijven evolueren in plaats van terug te keren naar een status quo. Door hybride werken op een zinvolle manier in te zetten, houd je je bedrijf alert, wendbaar en klaar voor toekomstige uitdagingen.

Hoe pak je dit aan?

PROCOS Group kan helpen

Geen twee organisaties zijn hetzelfde. Dus als het op hybride werken aankomt, is er geen standaardaanpak. Terwijl het ene bedrijf een fifty-fifty balans van vergaderruimtes en individuele werkplekken nodig heeft, kan een andere organisatie baat hebben bij open co-working ruimtes en creatieve lounges. Daarom moet je je hybride werkstrategie afstemmen op de specifieke behoeften van je bedrijf. Weet je niet zeker waar je moet beginnen?

Ons Soul Team helpt je graag een handje.

We beginnen altijd met een visieworkshop om de langetermijndoelstellingen van je bedrijf te verkennen en uit te dagen, wat resulteert in een solide basis waarop het hele project kan worden gebouwd. Gefundeerde beslissingen nemen is immers onmogelijk zonder een duidelijk doel en visie voor ogen. Want daar draait het in deel twee allemaal om: beslissingen. Hoe vertaalt deze nieuwe aangescherpte visie zich in concrete acties? Welke concrete veranderingen zijn nodig om je organisatie naar een hoger niveau te tillen?

We nemen deze beslissingen echter niet eenzijdig. We gaan voor een gezamenlijke aanpak, waarbij alle lagen van uw organisatie nauw betrokken zijn, van topmanagers tot medewerkers. Workshops, interviews, online enquêtes, town hall meetings: vanuit onze expertise zetten we de juiste tools in om interactie met elke betrokkene te garanderen. Zo krijgen we het best mogelijke inzicht in de cultuur van uw bedrijf. Fundamenteel om u te helpen uw beleid voor hybride werken opnieuw vorm te geven.

Ons uiteindelijke doel? U en uw medewerkers een kantooromgeving bieden die ruimte biedt voor groei en continue vooruitgang in de richting van de overkoepelende doelstellingen van uw organisatie. Een werkplek waar werknemers bewust (leren) omgaan met het optimaliseren van hun werkdagen en interacties met collega’s, door optimaal gebruik te maken van de fysieke werkruimte en de mogelijkheden om op afstand te werken. Anders gezegd: een omgeving die het echt de moeite waard maakt om naar kantoor te gaan.

Hybride werken is niet zomaar een trend of een modewoord. Het is een transformerende benadering van werk die om een zorgvuldige afweging vraagt. Het kantoor moet meer zijn dan alleen een plek om te werken – het moet een centrum zijn voor samenwerking, innovatie en zinvolle contacten. Want op de juiste manier kan hybride werken een katalysator zijn voor groei en productiviteit.

Ben jij er klaar voor?

Neem contact op met ons Soul team voor een hybride werkstrategie die perfect bij jouw organisatie past.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER