HR trends & trillingen: voor echte verandering moet je durven ingrijpen in de structuur

Wat heb ik de afgelopen week gehoord en gelezen. Wat heeft me daarbij verrast en verbaasd. En wat heb ik daaruit geleerd? In deze blog laat ik je meekijken in mijn mosterdpot en deel ik 3 inzichten uit de voorbije week, over de arbeidsmarkt, HR, leiderschap en loopbanen.

We accepteren verhalen kritiekloos als we willen dat ze waar zijn

Of het nu gaat over burn-out, langdurig ziekteverzuim, Trump, Israël, het klimaat of hormoontherapie tijdens de menopauze. Als onderzoek bevestigt wat we willen geloven, hebben we de neiging om het kritiekloos te accepteren – dat is confirmation bias. Brengt een onderbouwd onderzoek echter een ongemakkelijke waarheid aan het licht, zoals het idee dat CEO’s hun hoge salaris misschien wel verdienen, dan stuit dat vaak op weerstand.

Alex Edmans heeft daar nuttige dingen over te vertellen. Hij is een van de LI HR top voices, schreef het boek may contain lies én hij staat met een belachelijk interessant interview in het bookazine dat we momenteel met man en macht aan het uitwerken zijn.

We leven in een tijdperk waarin één verhaal de voorkeur krijgt boven nuance. Edmans vertelt in het interview over de belangrijkste stappen voor het nemen van betere, op feiten gebaseerde beslissingen. Dat begint bij het herkennen van persoonlijke vooroordelen. Een cruciale stap is bijvoorbeeld erkennen dat je die hebt, zegt hij. Mensen zullen gauw zeggen dat correlatie geen oorzakelijk verband is wanneer ze een LinkedIn post zien waar ze het niet mee eens zijn. Het is essentieel om diezelfde kritische reflex te behouden bij informatie die overeenstemt met je overtuigingen. Een open geest behouden is van vitaal belang voor gezonde besluitvorming.

716o5klbCML. SL1500

Voor echte verandering moet je durven ingrijpen in de structuur

Wat werkt nu eigenlijk echt om het welzijn op onze werkvloer te verhogen? Experts struikelen over elkaar met hun onderzoeken en eigen groot gelijk. Iedereen praat, niemand luistert naar elkaar. Voor echte verandering zullen we moeten ingrijpen in de structuur. Dat zegt ook Geert Van Hootegem, hoogleraar sociologie aan de KU Leuven. De krapte op de arbeidsmarkt zal niet snel verdwijnen. Dat vraagt om een fundamentele herziening van hoe we organisaties structureren. En toch blijft organisatiedesign een onderbelicht thema in HR.

Ik ben me er in beginnen verdiepen, kroop daarover al in het hoofd van Seth Maenen en van Joost van Driessche en Els Van Parys en als jij daar ALLES wil over weten, dan moet je zeker het volgende #ZigZagHR bookazine lezen, want daarin licht hij toe hoe we werk op een gezondere manier kunnen inrichten. Zeer interessant!

Het begon toen het voorbij was

Het is de titel van het boek van Nathalie Huygens over de hel die begint na seksueel geweld. Zelden heeft een verhaal me zo bij de keel gegrepen en zelden was ik zo onder de indruk van de kracht en de schoonheid van een persoon. Ik mocht Nathalie interviewen en ik zal haar verhaal met de grootste zorgvuldigheid proberen onder woorden te brengen. Zelf is ze daar bijzonder goed in.

Veel mensen leven overigens met ‘onzichtbare beperkingen’ of worstelen met emoties omdat ze een diagnose kregen waar ze moeilijk over kunnen praten. Ik ga mijn rol opnemen en in januari alvast een aantal van die taboes helpen doorbreken. Want dan staat welzijn op de werkvloer centraal. We zullen het onder andere hebben over psychisch lijden, euthanasie, rouw op de werkvloer,…

HET BEGON ToeN HET VOORBIJ WAS

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER