In een wereld die continu verandert, ligt de focus vaak op het hier en nu: de uitdagingen van vandaag, de taken van morgen. We staan vooral stil bij wat er nú moet gebeuren. Toch blijkt uit loopbaanonderzoek dat wie expliciet stilstaat bij waar hij of zij naartoe wil in de toekomst — je Future Work Self — je helpt om met meer motivatie, richting en veerkracht aan de slag te gaan. In deze rubriek laten we jonge HR-professionals uit de ZigZagHR NXT-community aan het woord. Ze verkennen hun Future Work Self én delen hun kijk op de toekomst van werk en organisaties. Vandaag kruipen we in het hoofd van #ZigZagHR NXT lid Niels Deruytter: bedrijfspsycholoog, HR-partner bij Stad Gent en freelance loopbaancoach. Hij is kritisch, mensgericht en altijd op zoek naar échte impact. “Ik zal nooit gelukkig worden van gewoon uren te kloppen. Het gaat er voor mij om: heb ik iets kunnen betekenen?”
Werk is belangrijk, maar niet het leven
Werk is belangrijk voor Niels, maar niet om de status, de uren of de groei op je cv. Wel om de betekenis. “Ik wil op het einde van de dag kunnen zeggen: ik heb iets doen bewegen, iets in gang gezet.” Die honger naar betekenis typeert zijn loopbaanpad. Van selectie en employer branding tot re-integratiebeleid en leiderschapscoaching — telkens zoekt hij de plek waar hij het verschil kan maken.
“Ik blijf die honger voelen naar wat er buiten onze organisatie gebeurt. Ik wil weten: hoe pakken anderen het aan? Wat kan ik daarvan meenemen?”
Zijn Future Work Self is dan ook geen klassieke ‘functie’ of ‘titel’, maar een rol waarin hij inhoudelijke diepgang, connectie en verandering kan combineren. Denk: strategisch HR- advies mét voeling op de werkvloer. “Hoe hoger je zit, hoe vager het soms wordt. Ik heb die tastbare impact nodig. Als iemand na een coaching zegt: ‘ik zie het anders nu’, dan voel ik dat ik iets gedaan heb dat ertoe doet.”
We moeten terug naar de essentie in HR
Niels heeft het minder begrepen op hypes of trendy buzzwords. Zijn visie op de toekomst van HR? “Laten we teruggaan naar de essentie. Wie is de persoon voor ons? Wat heeft die écht nodig? En wat is het doel van onze organisatie?” Hij pleit voor eenvoud, helderheid en contextgericht werken: niet altijd de meest voor de hand liggende standaard oplossingen gebruiken, maar beleid maken op maat van mensen én organisaties.

“Niet alles moet trendy zijn. Duidelijke en werkbare oplossingen moeten voorop staan. HR moet menselijk zijn, zonder zijn strategische kracht te verliezen.”
Niels Deruytter
Warm zakelijk
Een terugkerend thema in het gesprek met Niels is de manier waarop we met elkaar in gesprek gaan. Niet alleen als leidinggevenden, maar ook als HR-professionals, collega’s, coaches of beleidsexperten. “We praten vaak te weinig écht met elkaar. Moeilijke gesprekken worden uitgesteld of vermeden. Terwijl dat net de sleutel is.”
Niels verwijst regelmatig naar het principe van warm zakelijk communiceren. Een stijl waarbij empathie en menselijkheid hand in hand gaan met duidelijkheid, grenzen en verantwoordelijkheid. Het is een manier van werken en spreken die vandaag relevanter is dan ooit: in een context van stijgend verzuim, mentale druk, hybride werkvormen en diverse teams is de kwaliteit van onze communicatie cruciaal. “Iemand valt uit? Dan starten we vaak heel warm: ‘zorg goed voor jezelf, neem je tijd’. Maar als het te lang duurt, voel je frustratie, druk, onduidelijkheid… En dan gaan we ineens heel zakelijk communiceren, of erger: zwijgen. Terwijl dat gesprek van in het begin open én tweezijdig moet zijn. Menselijk én duidelijk.”
Impact met beide voeten op de grond
Zijn oproep aan HR-teams en organisaties is duidelijk: “Niet elk probleem is jouw probleem. Niet elke trend is relevant voor jouw context. Blijf kritisch. Wat heeft jouw organisatie nodig? Wat werkt hier écht?” Volgens Niels mogen we als HR-professionals best wat trotser zijn op ons vak, maar dan wel met de nodige nuance en realiteitszin. En waarom hechten we meer belang aan verandering dan aan de status quo? “Niet alles hoeft sexy of vernieuwend te zijn. Soms is goed doordacht, mensgericht beleid veel krachtiger dan de zoveelste ‘nieuwe aanpak’.”
Hij stelt het idee in vraag dat verandering op zich als een verdienste wordt gezien. “Nieuwe managers hebben vaak het gevoel dat ze pas goed bezig zijn als ze dingen veranderen, herstructureren of opnieuw organiseren. Maar soms is de status quo ook gewoon oké. Je moet niet bewegen om te bewegen. Laat ons evolueren op een duurzame manier, met oog voor wat werkt.”
Voor Niels ligt de sleutel in wat hij noemt impact met beide voeten op de grond. Geen paniekvoetbal of blind meehollen met de laatste hype, maar nadenken over hoe HR concreet verschil kan maken: in gesprekken, in processen, in keuzes die écht werken voor de mensen én voor de organisatie. Dat vraagt om teruggaan naar de essentie.
Jongeren en werk: nood aan een reality check
Als loopbaancoach werkt Niels ook met jonge starters, en daar ziet hij een duidelijke trend. “Veel jongeren botsen op een reality check. Ze hebben hoge verwachtingen van hun eerste job, maar merken dan: ik heb weinig impact, ik moet eerst ‘onnozele’ dingen doen. Dat leidt tot teleurstelling.” Dat je vooral dingen moet proberen en geduld moet hebben, is vaak niet het antwoord dat velen willen horen. Hij pleit dan ook voor meer verwachtingsmanagement bij starters. Niet om hun ambities te temperen, wel om hen te wapenen voor de realiteit.

“Rustig. Het komt. Maar je moet er wel moeite voor doen. Proberen. Falen. Experimenteren. Zo leer je wat werkt.”
Niels Deruytter
Duurzaam blijven bewegen
Op de vraag hoe hij de toekomst van werk ziet, blijft Niels realistisch maar hoopvol. “Ik hoop dat we kunnen blijven bewegen — maar dan wel duurzaam, met realistische verwachtingen en met oog voor impact.” Hij pleit tegen en een gebrek aan focus. “Je moet niet altijd alles hertekenen. Zaadjes planten, evalueren en dan rustig groeien kan ook.” Zijn ideaal? Een wereld van werk waarin HR aan tafel zit én daar waarde levert. Waar maatwerk niet gelijkstaat aan ‘ieder doet maar wat’, maar waar organisaties en medewerkers samen hun gedeelde verantwoordelijkheid opnemen en op zoek gaan naar een win – win – win voor individu, team én organisatie.