PARTNERCONTENT

Hoe klaar is de visie waar jij je team elke dag mee naartoe neemt?

In de masterclass Goed Werkgeverschap van Cure Care Network op vrijdag 17 februari 2023 sprak Nathalie Arteel met Piet Vandendriessche, CEO van Deloitte België, en Dirk Buyens, professor Human Resources Management aan Vlerick Business School. Het werd een boeiend gesprek over leiderschap en hoe je je in de toekomst kan onderscheiden als werkgever.

  • Wat zijn de uitdagingen voor leiders van de toekomst?
  • Hoe geef je goed werkgeverschap vorm?
  • Welk leiderschap past daarbij?
  • Door de toenemende arbeidsmarktkrapte is het belangrijker dan ooit om medewerkers te behouden. Hoe onderscheid je je als werkgever in de toekomst?

Op die vragen kwamen veel antwoorden tijdens de masterclass Goed Werkgeverschap. De kern die alle sprekers naar voren brengen, is dat het gedrag van de leiding essentieel is.

Waarom zouden mensen door jou geleid moeten worden?

Salesforce heeft om drie uur ‘s nachts 1.200 mensen een mailtje gestuurd met de boodschap: “Je hoeft morgen niet meer te komen! Als je toch komt, geraak je niet meer binnen omdat je badge niet meer werkt.” De volgende dag waren de managers op hun mensen aan het wachten, want ze waren niet geïnformeerd over het ontslag. Professor Buyens opent de masterclass met dat voorbeeld en nog enkele andere ontslagrondes van de voorbije maanden. “Het zijn boeiende, maar ook heel vreemde tijden”, zegt hij. Ontslag per mail of tweet. Het mag duidelijk zijn dat dat veraf staat van goed werkgeverschap.

De belangrijkste vraag om vandaag te beantwoorden is volgens Dirk Buyens: Waarom zou iemand bij jou komen werken? Waarom zouden mensen door jou geleid moeten worden? Goed werkgeverschap is volgens hem het vermogen om een klimaat te scheppen waarin het voelen van psychologische veiligheid teams op een positieve manier doet samenwerken. Een klimaat waarin medewerkers sterker worden omdat ze steun krijgen van de werkgever en waarin ze inspraak krijgen omdat de werkgever hen raadpleegt en met hen overlegt. “Dat is niet niks”, beaamt hij. “Goed werkgeverschap is niet iedereen gegeven. Het is een blend van art en skill.”

Steek structuur in hoe je omgaat met talent

Piet Vandendriessche begon als junior onderaan de ladder van Deloitte België om vervolgens op te klimmen tot CEO. “Maar bovenaan de ladder staan maakt je nog geen goed leider of werkgever. Leiderschap is teamwork”, vertelt hij. “Wat je kracht ook is als individu, je moet samenwerken.” Daarbij benadrukt hij hoe belangrijk het is om je te omringen met mensen die anders zijn dan jij, je durven uitdagen en ook als team opereren. De CEO merkt dat “impact op de maatschappij hebben” belangrijk is voor de mensen die zijn bedrijf vandaag aantrekt. Mensen willen zinvol werk. Meer dan voor materiële zaken kiezen ze voor purpose, duurzaamheid, zingeving en waarden. Die waarden gaan niet over woorden, mensen moeten ze voelen. Draag als werkgever en leider die waarden uit.

2023 02 17 CureCare 076 min

Wees een voorbeeld. Maak tijd en heb oog voor het individu. Hou de vinger aan de pols van wat leeft in de organisatie, want dat geeft vertrouwen in de leiding. Zorg voor een positieve werkomgeving zodat mensen zich goed in hun vel voelen en creëer een coaching cultuur met aandacht voor feedback en dialoog. Ondersteun: iedereen heeft een klankbord nodig. En zorg voor groeimogelijkheden zodat mensen permanent bijleren.

Als werkgever en leider in je kracht staan

“Als leider moet je beseffen dat de manier waarop je door de gang wandelt, hoe je reageert op wat je ziet en hoort, impact heeft op je organisatie”, vertelt Piet Vandendriessche. Daardoor dacht ik zelf terug aan de tijd dat ik elke dag liefst meteen naar mijn kantoor ging zonder iemand te zien. Onze cultuur zat niet goed. Ondanks de goede arbeidsvoorwaarden en een goed incentivepakket, lukte het niet om onze mensen echt te engageren, om ze te verbinden met onze missie en waarden. Dat is ook de reden geweest van onze innovatie. Zo zijn wij naar de VS gereisd en hebben ons laten inspireren door topwerkgevers in de VS. Dit was de geboorte van Arteel Recognition Solutions. Wij hebben technologie ontwikkeld die bedrijven helpt om mensen echt te verbinden en engageren op basis van waardering. Langs de buitenwereld werden wij gelauwerd en kregen zelfs de KMO Laureaat prijs. Helaas was er nog veel spanning achter de schermen omdat wij veel te vroeg waren met onze oplossingen voor de Belgische markt. De meeste bedrijven waren nog niet klaar daarvoor.

2023 02 17 CureCare 020 min

Vandaag zijn we marktleider. De weg ernaar toe was niet evident, maar heeft me ontzettend sterk gemaakt. Daaruit zijn zeven leiderschapsprincipes gekomen die ik elke dag toepas. Ze hebben mij als werkgever en leider in mijn kracht gezet. Hieronder zet ik er een aantal op een rijtje.

  • Verander je denken: Alles start vanuit je gedachten. Maar wist je dat 95% van je gedachten de gedachten van gisteren zijn? Dat negen van de tien gedachten negatieve gedachten zijn? Verander je denken en je bereikt het omgekeerde. Het verandert je leven.
  • Kies liefde boven angst: Vaak beseffen we niet hoe angst ons leven beheerst, ons verlamt en ziek maakt. Neem je een beslissing uit angst om iets te verliezen of uit liefde voor je mensen en de organisatie? Liefde geneest.
  • Verbinding is helend: Mensen hebben nood aan menselijke verbinding. Creëer een omgeving waarin je aandacht hebt voor mensen, ze echt ziet, hoort en valideert. Maak verbinding van hart tot hart.
  • Hoe duidelijker je visie, hoe sneller de vooruitgang
  • Maar het belangrijkste principe dat ik graag met je deel, sluit aan bij de twee vragen die professor Dirk Buyens opwierp: waarom zou iemand bij jou komen werken? Waarom zouden mensen door jou geleid moeten worden? Hoe duidelijker je visie is en hoe duidelijker het beeld over wie je bent en wat je wil, hoe sneller je op die vragen een antwoord kan formuleren. Daarom vroeg ik het publiek de ogen te sluiten en vroeg hen zich voor te stellen dat ze in een tijdscapsule stappen die landt in 2029.

Dan stelde ik hen deze vragen: Wat zie je? Waar ben je terechtgekomen? Hoe ziet de omgeving eruit waar je werkt? Hoe zien je collega’s eruit? Zie je blije gezichten? Word je omringd door mensen die je energie geven, die positief zijn?

Hoe voel jij jezelf? Heb je energie en kracht? Hoeveel voldoening voel je als je naar je werk gaat? Hoe voelt het om elke dag gewaardeerd te worden? Hoe voelt het om echt te kunnen bijdragen en met mensen te kunnen werken die aandacht hebben voor jou? Hoe voelt het dat jij tijd maakt om hen aandacht te geven?

Hoe klaar is de visie waar jij je team elke dag mee naartoe neemt? Hoe geboeid ben je door die stip aan de horizon, dat doel dat je steeds voor ogen hebt?

En zo ging ik nog even door met vragen stellen.

Zijn dat vragen waar jij al eens bij hebt stilgestaan? Slechts 5% van de leiders blijkt na te denken over de toekomst en een duidelijke visie te hebben op waar ze professioneel en persoonlijk naartoe willen. Slechts 2% schrijft dat ook uit. De kans dat een toekomstvisie gerealiseerd wordt, stijgt door het uitschrijven ervan nochtans met 1000%. Duizend procent!

Hoe klaar is de visie waar jij je team elke dag mee naartoe neemt?

2023 02 17 CureCare 118 min 1

+++

EXCLUSIEF AANBOD VOOR ONZE LEZERS

In mei start Arteel een reeks webinars over hoe je met waardering meer betrokkenheid, resultaten en winst behaalt.
» E-mail naar [email protected] met onderwerp “webinars” en krijg als eerste gratis toegang!

Foto’s: Philippe Wuyts – Tekst: Nathalie Arteel

In haar maandelijkse bijdrage voor #ZigZagHR deelt waarderingsexperte Nathalie Arteel tips over hoe je waardering kan inzetten als basis voor een positieve bedrijfscultuur en persoonlijk geluk

Logo Arteel

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER