Flexibiliteit en wendbaarheid zijn de dag van vandaag cruciale troeven op de werkvloer, ongeacht je vakgebied of functie. Je zogenaamde adaptability-quotiënt (AQ) kan daarom een belangrijke rol spelen bij je volgende evaluatie óf sollicitatie. Maar wat houdt AQ precies in? Hoe kun je het meten? En hoe laat je zien dat je aanpassingsvermogen één van jouw sterke punten is? Valentine Leseine, consultant bij rekruteringsspecialist Robert Walters, legt het uit.
Wat is je adaptability-quotiënt?
AQ geeft aan hoe goed je je kunt aanpassen aan veranderingen en onverwachte situaties. Maar het gaat verder dan alleen aanpassing: AQ draait ook om het actief omarmen van verandering en de kansen die dit biedt. Heb je een hoog AQ? Dan kun je snel leren, nieuwe technologieën beheersen en creatieve oplossingen bedenken voor problemen die plots opduiken.
“Organisaties die AQ meenemen in hun selectieproces, halen een groot voordeel,” zegt Valentine. “Ze trekken professionals aan die niet alleen flexibel zijn, maar ook veerkrachtig en innovatief. Die kwaliteiten zorgen ervoor dat bedrijven beter kunnen inspelen op veranderingen en klaar zijn voor de toekomst.”
Hoe meet je jouw AQ?
Er zijn geen vaste regels voor het meten van het adaptability-quotiënt, en je kunt er geen waarde aan toekennen zoals bijvoorbeeld bij het IQ. Maar met een paar simpele vragen kun je wel een idee krijgen van jouw aanpassingsvermogen:
- Ben je leergierig? Vind je het leuk om nieuwe dingen te leren, zelfs als dat buiten je comfortzone ligt?
- Hoe ga je om met uitdagingen? Blijf je rustig als er een probleem opduikt? Kun je flexibel denken en snel tot oplossingen komen?
“Leergierigheid, flexibiliteit, stressbestendigheid en creatief denken zijn allemaal eigenschappen die bijdragen aan een hoog AQ,” aldus Valentine.
Hoe maak je indruk met jouw AQ?
Zie je jezelf als iemand met een sterk aanpassingsvermogen? Zorg dan dat je dat laat zien! “Bereid voor je evaluatiegesprek concrete voorbeelden voor waarin je flexibel reageerde op veranderingen of uitdagingen en laat zien welke resultaten je behaalde,” raadt Valentine aan. “Ben je op zoek naar een nieuwe job? Aarzel dan niet om deze ervaringen op je cv te vermelden, bijvoorbeeld door projecten te noemen waarin je innovatie stimuleerde of processen verbeterde. Door te laten zien dat je verandering niet alleen accepteert, maar ook benut, maak je indruk op je (potentiële) werkgever.”
Het draait niet alleen om AQ
“Hoewel aanpassingsvermogen een sterke troef is, kijken werkgevers ook naar andere kwaliteiten,” zegt Valentine. “Voor sommige functies is een sterk analytisch vermogen (IQ) of goede sociale vaardigheden (EQ) net zo belangrijk. AQ geeft werkgevers een completer beeld van jou als werknemer, maar het is altijd een combinatie van factoren die telt.