Je vacatures lijken te verdwijnen in de massa en sollicitanten komen zelden geïnformeerd over. Herkenbaar? De oplossing voor dit alomtegenwoordige probleem zou wel eens kunnen liggen bij … videovacatures. Video is in de marketingwereld al jaren het populairste medium, dus de stap naar rekruteren is even logisch als simpel.
Reach out!
Louter tekstuele vacatures hebben een beperkt bereik. Hoe wervend en enthousiast ze ook geschreven zijn, ze vallen weinig op in de massa en mogelijke kandidaten scrollen er achteloos voorbij. Als ze ze al te zien krijgen, want heel wat mensen zijn niet actief op zoek naar werk.
Met een vacaturevideo ligt dat anders. Je kan heel wat meer kanten op dan enkel de klassieke rekruteringskanalen om je boodschap tot bij het juiste publiek te krijgen. Dankzij nauwkeurige targetting verspreid je de video gericht naar jouw specifieke doelgroep. Op die manier bereik je een pak méér potentiële kandidaten die misschien niet direct op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, maar die door de video toch geprikkeld worden.
Narrow your audience
Je publiek verfijnt zichzelf automatisch. Dat klinkt wellicht contradictorisch tegenover het brede bereik, maar een video laat je toe om persoonlijk de rol toe te lichten. Daardoor haken kandidaten die zichzelf niet in je organisatie zien werken zelf al grotendeels af.
Kandidaten die reageren op een videovacature zijn kwalitatiever en beter geïnformeerd. Je vindt dankzij het gebruik van video’s sneller een kandidaat, en die matcht dan ook nog eens beter met je onderneming. Het hele rekruteringsproces wordt efficiënter.
Show, don’t tell
We worden elke dag geconfronteerd met een overload aan onpersoonlijke inhoud waar we snel aan voorbijgaan. Maar wanneer we iemands gezicht zien, en we horen die persoon praten, is onze aandacht er weer bij.
Met vacatures is dat nog meer het geval. De voorkeur van kandidaten is duidelijk: scrollen doorheen schijnbaar identieke teksten verliest het van een video die je meeneemt naar de werklocatie, waarin je kennismaakt met het team en het management. Videovacatures hebben dan ook een applicatierate die 34 % hoger ligt dan een klassieke vacature.
Een video geeft je de kans om in anderhalve minuut je werkgeversmerk te tonen, je biedt een unieke candidate experience en je differentieert je van je concullega’s. Je beantwoordt in één moeite een van de meest gestelde vragen van kandidaten: waar kom ik terecht?
Alexander Synhaeve
The video effect
Werkgevers die zichzelf tonen in een video, stralen vertrouwen uit. Video heeft ook een ander effect op het publiek dan andere communicatie. Video’s krijgen meer reacties en worden 10 keer vaker gedeeld op sociale media. Je bereik vergroot opnieuw, en dit voor een aantrekkelijk budget.
Laat je video zien op alle mogelijke plaatsen: in je nieuwsbrief, op sociale kanalen, bij presentaties of op je beursstand. Uiteraard plaats je de video ook op je website, en dat heeft nog een ander, voordelig neveneffect. Zoekmachines als Google belonen immers websites met videocontent door ze hoger te laten verschijnen in de zoekresultaten.
Alexander Synhaeve
Culture in the spotlights
Kandidaten van vandaag kiezen een nieuwe job niet alleen op basis van functie en verloning. Werkomgeving, team en cultuur spelen een minstens zo belangrijke rol. En dat is iets wat je heel moeilijk kan omschrijven, maar wél tonen in een korte video.
Dit is waar je op let bij het maken van videovacatures:
- Hou het kort en to the point
- Maak duidelijk welk profiel je zoekt
- Beantwoord proactief veelgestelde vragen van sollicitanten
- Breng je medewerkers in beeld & toon de werkomgeving
- Toon waarom jouw onderneming een toffe plek is om te werken
- Maak het persoonlijk en spreek kandidaten rechtstreeks aan
Budget friendly, higher impact
Nu de impact van de coronacrisis steeds duidelijker wordt en ondernemingen hun budgetten herzien, is videorekrutering dé way to go.
Vergeet torenhoge rekruteringskosten en zet in op gerichte verspreiding van videovacatures doorheen een evenwichtige mix van sociale mediakanalen. Het internet is een database vol geschikte kandidaten. Gebruik die database door gebruik te maken van video en slimme targetting.
Case study: video kills prejudices
Elke kandidaat vormt zich vooraf een beeld van een potentiële werkgever. Dat beeld noemen we je employer brand. Je reputatie als werkgever vormt zich via horen-zeggen, via een referentie of via een aanbeveling. Toch weet een kandidaat nog niet hoe het effectief is om bij een onderneming of organisatie te werken.
Zo ook bij onze klant GDW-Gent, een deurwaarderskantoor uit Gent. Zij gingen via een videovacature op zoek naar een paralegal.
Een deurwaarderskantoor. Dat is toch een grijze, troosteloze omgeving? Helemaal niet, zo bleek uit de frisse videovacature vol sprankelende persoonlijkheden. Kandidaten ontdekten de dynamiek van het team met voornamelijk dertigers als toekomstige collega’s.
Na één week vonden ze dan ook een fantastische paralegal, én kregen ze ook een sollicitatie binnen van een financieel profiel dat meteen matchte met de bedrijfscultuur.
Bonus: door de video te verspreiden in de social media-groep van de universiteit trokken ze dit jaar maar liefst 12 jobstudenten aan, waar ze gewoonlijk één tot twee kandidaten vinden.
Zo ervaarde Saartje Hollemaert van GDW-Gent het zelf:
Alexander Synhaeve – Tomorrow.be
- Benieuwd hoe jouw onderneming of organisatie via video de juiste medewerkers kan aantrekken?
- Ondersteuning nodig bij het realiseren van videovacatures die werken?
Connecteer met Alexander Synhaeve op Linkedin of mail naar [email protected].