Expeditors werknemers scherpen (elektrische) fietsvaardigheden bij tijdens workshop

Slechts iets meer dan de helft van de Vlamingen (56%) voelt zich zelfzeker genoeg om te fietsen op een elektrische fiets (>25 km per uur). Voor speed pedelec’s (>45km per uur) ligt dat cijfer met 18% nog een pak lager. Daarom organiseert logistieke speler Expeditors uit Diegem, samen met Lease a bike, niet toevallig tijdens de Week van de Mobiliteit, een theorie- en praktijkworkshop ‘defensief fietsen’ voor zijn werknemers. Sinds mei biedt het logistiek bedrijf Expeditors voor zijn 220 werknemers de mogelijkheid om in te tekenen op een leasefiets. Maar liefst een 40-tal van hen ging daar ondertussen op in.

“We willen onze werknemers behendiger maken op hun elektrische fiets of speed pedelec, zodat ze zich zelfzekerder én veiliger in het verkeer begeven. Daarnaast willen we ook onze werknemers zonder leasefiets overtuigen om meer naar het werk te fietsen en in te tekenen op het fietsleaseplan dat we met Lease a Bike uitwerkten”.

Vlaanderen een fietsland? Terwijl bijna vier op tien Vlamingen (39%) dagelijks of meerdere keren per week fietst, zat 1 op 5 (20%) het voorbije jaar niet één keer op zijn stalen ros. 12% heeft zelfs al jaren niet meer gefietst. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Lease a Bike, een snel groeiende speler in de Belgische fietsleasing. De reden waarom niet alle Vlamingen staan te springen om te fietsen, heeft mogelijk te maken met zelfzekerheid.

Amper twee op drie Vlamingen (66%) voelt zich zelfzeker genoeg om zich met de fiets in het verkeer te begeven. Hoe sneller de fiets, hoe onzekerder we ons voelen: slechts iets meer dan de helft (56%) geeft genoeg zelfvertrouwen op een elektrische fiets terwijl amper één op de vijf (18%) genoeg zelfvertrouwen heeft om zich op een speed pedelec te rijden. Reden genoeg voor Lease a Bike om haar klanten en eindgebruikers een workshop aan te bieden, zodat ze zelfzeker en veilig de meest duurzame vervoerskeuzes kunnen maken.

“Hoewel we in de goede richting evolueren, voelen heel wat mensen zich nog niet comfortabel op de fiets. Van de 40 leasefietsen bij Expeditors zien we dat 50% e-bikes zijn en 20% speed pedelecs. Daarmee fietsen, vergt een bepaalde behendigheid. We willen dat werknemers zich comfortabel voelen op hun fiets en dat ze hem zo veel als mogelijk gebruiken om naar hun werk te fietsen óf gebruiken in hun vrije tijd. Hun verplaatsing mag hen vooral geen stress of angst bezorgen. Met de workshops proberen we hen zelfzekerder en behendiger te maken op de fiets,” zegt Nadia Haddaoui, Marketing Manager van Lease a Bike.

Fietsen verleer je niet? Toch wel volgens 4 op de 10 Vlamingen

Het is een cliché; fietsen verleer je niet. Toch klopt dit niet volgens vrijwel vier Vlamingen op tien (39%). Een ruime helft (55%) zou een workshop ‘fietsen in het verkeer’ interessant vinden. Nog meer Vlamingen (62%) vinden zo’n fietsworkshop interessant voor wie met een elektrische fiets begint te rijden. Dit loopt op tot 89% voor wie met een speed pedelec start te rijden.

“We gingen met plezier in op het voorstel van Lease a Bike” zegt Lolita François, accounting manager bij Expeditors. “De meeste werknemers zijn gewoon om te fietsen, maar uiteraard zitten er ook niet-geoefende fietsers tussen ons personeel. Ook hen willen we aan boord krijgen en houden in het fietslease-verhaal van Expeditors. Fietsleasing is sowieso een manier om bewustzijn te creëren om veilig in het verkeer te fietsen, én om onze organisatie duurzamer te maken via een bredere waaier aan mobiliteitskeuzes voor onze werknemers.”

Een 20-tal werknemers verzamelen zich, mét de fiets, op de terreinen van luchthavenautoriteit BAC voor een fietsbehendigheidsparcours. Ze hebben zopas een tweetal kilometer afgelegd per fiets in het verkeer. Die rit van het kantoorgebouw naar de parking stelt hen in staat om de theorie uit de opleiding in de voormiddag aan de praktijk te toetsen. Het is fietsenfabrikant Gazelle die de fietsen hiervoor ter beschikking stelde. De hele voormiddag werd begeleid door Mobiel21, een vzw die zich inzet om verkeersarmoede aan te pakken en stond in het teken van ‘defensief fietsen’, gericht op het creëren van verkeersbewustzijn en het voorkomen van fietsongevallen dankzij een betere behendigheid met de elektrische fiets.

“De theoretische sessie is geen opsomming van de verkeersregeltjes. We geven praktische tips over hoe je fouten van andere weggebruikers kan opmerken en hoe je erop kan anticiperen,” zegt Ine Bosmans, projectmedewerker educatie bij Mobiel 21. “Veel geoefende fietsers zitten vastgeroest in hun fietsgedrag. Tijdens deze theoretische sessie gaan we terug naar de basis en stimuleren we de werknemers om bewuster te fietsen. We hebben het onder andere over de omstandigheden die invloed kunnen hebben op de fietsveiligheid en over kruispunten, omdat we weten dat daar het vaakst fietsongevallen gebeuren. Tijdens de praktijksessie gaan we dieper in op fietsbehendigheid én geven we tips om je veiliger door het verkeer te begeven.”

En die tips worden gesmaakt door de werknemers van Expeditors:

“Ik heb me ingeschreven voor de workshop en heb daar zeker geen spijt van,” getuigt Stefaan Haesen, IT-manager bij Expeditors. “De theorie was niet alleen een welgekomen opfrissing, ik heb er ook uit geleerd: nieuwe regelgeving over rechts afdraaien aan een kruispunt, over speedelecs of over speelstraten,… Sinds juli heb ik zelf een e-Bike, waarmee ik een drietal keer per week naar het werk kom. De bedoeling is dat ik dit ook weet vol te houden in de winter. Als het terug donkerder wordt en het regenseizoen komt er weer aan, is fietsveiligheid en -behendigheid extra belangrijk”.

“Ik heb sinds kort een bakfiets, via Lease a Bike en kom sindsdien elke dag met de fiets naar het werk. Afhankelijk van wie de kinderen naar school brengt, kom ik met de bakfiets óf de mountainbike. Ik vind verkeersveiligheid enorm belangrijk, zeker als de kinderen mee fietsen in de bakfiets. De workshop helpt me om nóg bewuster om te gaan met de potentiële gevaren. Het fietslease-verhaal, mét de workshop, is dus zeker een meerwaarde. Misschien leuk om te weten: ik ben sindsdien al zo een 20 kg kwijt. Fietsen is dus niet alleen goed voor het milieu, maar dus ook voor onze gezondheid!” lacht Geoffrey Cariaux, warehouse coordinator bij Expeditors.

“Sind Juni heb ik een longtail-fiets via Lease a Bike. Sindsdien heb ik er al 3.000 km mee gereden. En dat zullen er zeker nog meer worden, want we fietsen elke dag 25 km om onze zoon ermee naar school te brengen. We kozen heel bewust voor een longtail, zodat we de wagen zo veel mogelijk aan de kant kunnen laten,” zegt Lolita François van Expeditors. “De workshop was absoluut welkom. Hoewel we veel op de baan zijn met de fiets, zijn er toch altijd zaken en aandachtspunten die wat opfrissing kunnen gebruiken.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER