ESG: hoe maak je van de last een lust?

ESG is een trend die niet meer weg te denken valt uit het bedrijfsleven anno 2024. Van banken en verzekeraars tot beursgenoteerde organisaties, het volledige Europese bedrijfsleven wordt beïnvloed door de strenge vereisten op het gebied van duurzaamheidsrapportering. Audrey Bostvironois, manager bij internationaal rekruteringskantoor Robert Walters, legt uit hoe dit voelbaar is in de praktijk.

Financiële sector voelt de druk

De urgentie om duurzaamheid te bevorderen en transparant te rapporteren over milieu-impact wordt door alle professionals in de financiële sector gevoeld. De mate waarin organisaties al zijn begonnen met het implementeren van ESG-maatregelen varieert echter. Terwijl grote financiële dienstverleners vanaf boekjaar 2024 al ESG-rapporten moeten indienen die voldoen aan de nieuwe Europese rapportagestandaarden (CSRD), zijn andere organisaties nog niet zo ver. “Maar wat overal aanwezig is, is de onzekerheid rondom ESG,” vertelt Audrey. “Zelfs grote spelers worstelen met de vraag hoe én door wie ESG moet aangepakt worden; iedereen zoekt naar antwoorden. Het staat echter vast dat ESG een steeds belangrijker onderdeel wordt van het bedrijfsleven, niet alleen voor finance professionals maar voor de hele organisatie.”

ESG als business strategie

Audrey: “Het is algemeen bekend dat een focus op ESG een manier is om je als bedrijf te onderscheiden van concurrenten. Maar hoe zie je het verschil tussen acties die daadwerkelijk een positieve impact hebben en ‘greenwashing’, waarbij organisaties duurzaamheidsclaims gebruiken om hun imago op te poetsen? De kans is groot dat we in de toekomst een onderscheid gaan zien tussen organisaties die focussen op ESG vanuit overtuiging, als onderdeel van hun purpose en strategie enerzijds, en bedrijven die dit doen ‘omdat het moet’ anderzijds. Met dit soort overwegingen zijn organisaties nu volop bezig. Het is namelijk een behoorlijke opgave om het DNA van een organisatie te veranderen.”

ESG integreren

“Een ander vraagstuk waar organisaties mee worstelen, is waar en hoe ze ESG integreren binnen de organisatie. Voor kleinere organisaties is ESG meestal onderdeel van de taken van finance, legal of risk & compliance. Deze afdelingen werken vaak nauw met elkaar samen om nieuwe wetgeving te interpreteren en vervolgens te implementeren binnen bestaande processen. Bij grotere organisaties zien we echter dat er speciale, interdisciplinaire ESG-teams worden opgebouwd. De vraag naar ESG-professionals zal dus het komende jaar alleen maar groeien,” verklaart Audrey.

ESG-talent rekruteren

Zowel grote als kleine spelers binnen de financiële dienstverleningssector krijgen te maken met hevige concurrentie bij het aantrekken van ESG-talent. Aangezien dit een nieuw vakgebied is, is het aanbod van ervaren ESG-specialisten nog beperkt. “Organisaties staren zich dus beter niet blind op concrete ervaring,” raadt Audrey aan. “Het is veel gemakkelijker om te zoeken naar gemotiveerde professionals die affiniteit hebben met duurzaamheid en zich wensen te specialiseren in dit vakgebied. Zo bouw je een team op dat zich samen ontwikkelt en meebouwt aan het ESG-beleid van de organisatie.”

“Voor organisaties die snel een oplossing nodig hebben en onder tijdsdruk staan, kan het inzetten van een gespecialiseerde interim manager voor implementatie van ESG-procedures en rapportering een slimme keuze zijn,” vervolgt Audrey. “Interim managers brengen best practices mee dankzij hun ervaring bij diverse klanten via tijdelijke opdrachten.”

Hoe maak je van de last een lust?

“Banken en verzekeringsmaatschappijen staan voor de uitdaging om de last van toenemende ESG-regelgeving om te zetten in concurrentievoordeel. Ze moeten hun beloftes op vlak van duurzaamheid weten te verenigen met de belofte van financiële groei aan aandeelhouders, investeerders en werknemers. Alleen zo bereiken ze het uiteindelijke doel: een gezonde, eerlijke en bovenal duurzame toekomst waarin organisaties hun verantwoordelijkheid nemen en hun bestaansrecht ‘verdienen’,” besluit Audrey.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER