Employer Branding in STEM: Toptalent aantrekken en behouden in een veranderende arbeidsmarkt

De wereld verandert snel. Werknemers hebben veranderende verwachtingen, terwijl werkgevers te maken krijgen met toenemende concurrentie voor toptalent. Bedrijven moeten transformeren of anders dreigen ze hun beste talent te verliezen. Employer Branding komt in het boek “Mastering Workforce Expectations” naar voren als een, soms nog onderschat, maar uitzonderlijk sterk hulpmiddel voor deze verandering, vooral in een STEM omgeving.

Employer Branding als essentiële business tool?

STEM professionals zijn zeer gewild en ontvangen vaak meerdere vacatures en aanbiedingen. Ze baseren hun beroepskeuze niet langer alleen op salaris of baanzekerheid. De huidige beroepsbevolking is op zoek naar zinvolle werkervaringen. Ze richten zich op bedrijven die groei en innovatie aanbieden. Daarbij moeten ze bij hun waarden aansluiten en hun expertise erkennen.

Employer Branding fungeert in deze context als deel van de oplossing. Een robuuste Employer Brand vervult meerdere functies. Het trekt talent aan en creëert een werkomgeving waarin werknemers gemotiveerd blijven. In STEM, waar verloop kostbaar en ontwrichtend kan zijn, is retentie net zo belangrijk, als zelfs niet belangrijker, als de aantrekking van het talent.

Doorbreken barrières voor STEM aanwervingen

Organisaties ondervinden problemen bij het aannemen van deze professionals. De STEM arbeidsmarkt heeft namelijk een extreem gebrek aan talent. Ze worden geconfronteerd met het grootste obstakel, namelijk het negeren van de fundamentele eisen en verwachtingen die werknemers stellen aan hun werkplek.

Het boek “Mastering Workforce Expectations” behandelt bijvoorbeeld drie belangrijke factoren die STEM werknemers leiden bij het kiezen van hun werkgever. Ze willen autonomie bij het oplossen van problemen, doorlopende leermogelijkheden en een innovatieve werkplek.

Met haar boek wil de auteur organisaties helpen om richtlijnen te creëren die verder gaan dan de typische HR-praktijken. Werkplekken die empowerment, ontwikkelingsmogelijkheden en een uitgebreide carrière bieden, zullen STEM toptalent effectiever behouden dan standaard benaderingen of louter hoge lonen.

Employer Branding en de verwachtingen van medewerkers: een sterkere match?

In haar boek bespreekt Imke ook hoe Employer Branding cruciaal is om de strijd om talent in STEM te winnen. Een succesvolle Employer Brand is afhankelijk van twee fundamenten.

  • Onderscheidende kenmerken – In een bedrijf zijn er tastbare aspecten, zoals geavanceerde technologie, innovatieve projecten en flexibele werkregelingen. Deze elementen creëren een identiteit die helpt om de ene werkgever van de andere te onderscheiden. Zo worden kandidaten aangetrokken door de mogelijkheden om aan baanbrekende projecten te werken of de nieuwste technologieën te gebruiken.
  • Kwaliteiten en cultuur – Er zijn ook meer ongrijpbare maar even cruciale elementen, zoals bedrijfswaarden, balans tussen werk en privé, leiderschapsstijl, welzijn van werknemers, en inzet voor diversiteit. In STEM is een cultuur waarbij geestelijke gezondheid en inclusiviteit als prioriteit wordt gesteld essentieel, om burn-out en stress te voorkomen.

Worden deze aspecten duidelijk gecommuniceerd? Dan zal dit vorm geven aan de Employer Brand. Dit is niet alleen een krachtig middel om gelijkgestemde kandidaten aan te trekken. Ook zal dit helpen de bestaande werknemers te behouden en hun betrokkenheid te verbeteren.

Employer Branding en de waarden van werknemer

Het kernelement van Employer Branding is het afstemmen van de waarden van de organisatie op de kernovertuigingen, competentieniveaus en toekomstige doelen van de werknemers. Het verhaal van Emma in het boek is een voorbeeld van iemand die voor uitdagingen op de werkplek kwam te staan. Haar organisatie sloot niet aan bij haar mensgerichte waarden. Ze slaagde erin een bedrijf te vinden dat de nadruk legde op sociale waarde in plaats van traditionele data resultaten.

Deze mismatch tussen de waarden van werknemers en het werkgeversmerk is een veelvoorkomende oorzaak van verloop.
Om dit te voorkomen moet het Employer Brand de waarden van de werknemers weerspiegelen. Worden ze gedreven door innovatie? Hechten ze waarde aan samenwerking en diversiteit?
Zorg ervoor dat uw merk deze prioriteiten duidelijk communiceert.

Een authentiek werkgeversmerk bouwen

Veel organisaties proberen een employer brand te creëren, maar de meest succesvolle doen dat op een authentieke manier. Het gaat niet altijd om pakkende slogans of flitsende wervingscampagnes. Het gaat juist om het begrijpen van wat medewerkers belangrijk vinden.

Employer Branding vereist drie essentiële benaderingen:

  1. De waardepropositie van werknemers definiëren

Uw organisatie moet haar Employee Value Proposition (EVP) definiëren. Door te beschrijven wat werknemers eigenlijk krijgen door binnen de organisatie te werken.
Wat maakt uw bedrijf uniek? Waarom zouden werknemers voor u moeten kiezen?
Uw EVP moet meer laten zien dan alleen beloningspakketten en extraatjes. Het moet kansen voor loopbaanontwikkeling en toegang tot geavanceerde technologieën benadrukken.

  1. Maak gebruik van de feedback van werknemers

Uw medewerkers zijn de belangrijkste vertegenwoordigers van uw organisatie. Vraag hen om feedback door te luisteren naar verklaringen. Dit naast het gebruik maken van sociale-mediaprofielen en netwerksites. Verhalen van organische werknemers blijven overtuigender dan de berichten die de bedrijfsleiding ontwikkelt.

  1. Employer branding afstemmen op leiderschap en cultuur

Employer branding wordt sterker door het handhaven van een authentieke bedrijfscultuur. Hierbij moeten leiders de bedrijfswaarden representeren. Werknemers moeten het gevoel hebben dat de merkbelofte overeenkomt met hun dagelijkse realiteit. Transparantie, communicatie en consistentie zijn essentieel.

De toekomst van Employer Branding

Employer Branding is een key functie, en dus geen vrijblijvende keuze meer voor de werkplek. In STEM, waar de concurrentie voor talent hevig is, kan een sterke employer brand u onderscheiden. Bedrijven die dit opbouwen, zullen toptalent aantrekken en behouden voor de lange termijn.

De belangrijkste conclusie? Organisaties moeten employer branding nu beschouwen als een vitale bedrijfsaanpak in plaats van een louter operationeel HR-aspect. Succes in de veranderende werkomgeving is weggelegd voor mensen die zich bekwamen in Employer Branding-strategieën.  

Naast een heldere toelichting op veelgebruikte termen en uiteenlopende visies en onderzoeken, biedt het boek praktische frameworks gebaseerd op zeven essentiële thema’s die bepalend zijn voor de band tussen talent en werkgever. Denk hierbij aan:

  • Company Culture
  • Social Environment
  • Development & Growth

Bestel je exemplaar rechtstreek bij op: www.Pollify.be

===

Deze gastblog werd geschreven door Imke Pollaris

Mastering Workforce Expectations Imke Pollaris Front Standing min

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER