Denk bij diversiteit op de werkvloer niet alleen aan leeftijd, afkomst, gender en religie, maar ook aan voorkeuren, gedrag en persoonlijkheid. Heb je al stilgestaan bij fysieke beperkingen en ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD, ASS of dyslexie? En bij een gezond evenwicht tussen introverte en extraverte medewerkers?
Een rijke diversiteit is een goed begin, maar het maakt een organisatie nog niet inclusief. In een inclusieve werkcultuur voelen mensen zich gewaardeerd en gerespecteerd. Zo’n inclusieve cultuur is doordrongen in alle niveaus van de organisatie: in de grote beleidslijnen, maar ook in de kleine details. Voelen mensen zich veilig om hun mening te uiten? Biedt de kantine een vegetarisch en een halal alternatief? Heeft elk individu toegang tot praktische hulpmiddelen, mentale en welzijnsondersteuning?
Verbondenheid leidt tot productiviteit
Gelijke behandeling op de werkvloer is wettelijk verplicht. Er zijn regels op het gebied van werving en selectie, arbeidsvoorwaarden, bevordering, loon, beroepsopleiding, pensioen en ontslag.
Belonging of verbondenheid is moeilijker in richtlijnen te gieten. Het gaat om een gevoel van veiligheid, acceptatie en (h)erkenning. Als mensen zich niet verbonden voelen met de bedrijfscultuur, ontstaat er vervreemding: medewerkers gaan disconnecteren met de organisatie. En dat leidt tot meer ziekte, een lagere betrokkenheid en mindere prestaties.
Het beste moment voor een inclusief welzijnsbeleid is NU.
Contacteer Anna Smets voor een vrijblijvend intakegesprek, en je bent vertrokken!
Workplace Options ondersteunt bedrijven wereldwijd in welzijnsoplossingen voor medewerkers en hun gezinsleden. Het is WPO’s missie om organisaties toekomstbestendig en succesvol te maken, door zorg te dragen voor hun mensen.