PARTNERCONTENT

Een inclusieve cultuur omarmt ieder individu

Denk bij diversiteit op de werkvloer niet alleen aan leeftijd, afkomst, gender en religie, maar ook aan voorkeuren, gedrag en persoonlijkheid. Heb je al stilgestaan bij fysieke beperkingen en ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD, ASS of dyslexie? En bij een gezond evenwicht tussen introverte en extraverte medewerkers?

Een rijke diversiteit is een goed begin, maar het maakt een organisatie nog niet inclusief. In een inclusieve werkcultuur voelen mensen zich gewaardeerd en gerespecteerd. Zo’n inclusieve cultuur is doordrongen in alle niveaus van de organisatie: in de grote beleidslijnen, maar ook in de kleine details. Voelen mensen zich veilig om hun mening te uiten? Biedt de kantine een vegetarisch en een halal alternatief? Heeft elk individu toegang tot praktische hulpmiddelen, mentale en welzijnsondersteuning?

Verbondenheid leidt tot productiviteit

Gelijke behandeling op de werkvloer is wettelijk verplicht. Er zijn regels op het gebied van werving en selectie, arbeidsvoorwaarden, bevordering, loon, beroepsopleiding, pensioen en ontslag.

Belonging of verbondenheid is moeilijker in richtlijnen te gieten. Het gaat om een gevoel van veiligheid, acceptatie en (h)erkenning. Als mensen zich niet verbonden voelen met de bedrijfscultuur, ontstaat er vervreemding: medewerkers gaan disconnecteren met de organisatie. En dat leidt tot meer ziekte, een lagere betrokkenheid en mindere prestaties.

“Geef elk individu de ruimte om te groeien en om zich op authentieke wijze te uiten. Geef je medewerkers toegang tot aangepaste hulp in elke specifieke levensfase. Stimuleer hen in hun persoonlijke groei. Vertoon participatief leiderschap: stel jezelf in vraag, durf te veranderen en walk the talk.”

Anna Smets, Director Business Solutions bij Workplace Options

Het beste moment voor een inclusief welzijnsbeleid is NU.

Contacteer Anna Smets voor een vrijblijvend intakegesprek, en je bent vertrokken!

Workplace Options ondersteunt bedrijven wereldwijd in welzijnsoplossingen voor medewerkers en hun gezinsleden. Het is WPO’s missie om organisaties toekomstbestendig en succesvol te maken, door zorg te dragen voor hun mensen.

XX FOTO 64 EXPERT Workplace Options Foto onder hele breedte
XX FOTO 64 EXPERT Workplace Options LOGO 40 jaar

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER