PARTNERCONTENT

Een holistische aanpak van welzijn is de sleutel tot een gezond en goedpresterend bedrijf

De sleutel tot gelukkige en gezonde medewerkers ligt in een holistische aanpak van het welzijn van je bedrijf. Door te erkennen dat fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid met elkaar verbonden zijn en van elkaar afhangen, kunnen ondernemingen een werkomgeving creëren waarin je goed voelen en goed presteren hand in hand gaan.

Door te investeren in de gezondheid en het geluk van medewerkers, kunnen bedrijven de kosten voor gezondheidszorg verlagen, het ziekteverzuim terugdringen en de algemene prestaties en het behoud van werknemers verbeteren. We weten dat welzijn niet louter een individueel werkpunt is; ook de bredere werkcontext heeft er invloed op: de jobinhoud, het team en het hele bedrijf hebben een positief effect op de algemene gezondheid, de werktevredenheid en de prestaties van werknemers. Het belang van welzijn erkennen en het welzijn op verschillende fronten aanpakken, is essentieel om een werkomgeving te creëren waarin werknemers zich zowel persoonlijk als professioneel kunnen ontplooien. Dat toont aan dat investeren in gezonde en gelukkige medewerkers meer is dan louter een morele plicht, het is een uitstekende bedrijfsstrategie.

Met de expertise van Energy Lab & Better Minds at Work bieden we uitgebreide en op maat gemaakte programma’s die de fysieke, mentale, emotionele en spirituele energie binnen jouw bedrijf een boost geven: van leiderschap, culturele transformatie, je persoonlijke energie beheersen, talentontwikkeling tot ambassadeursprogramma’s en nog zoveel meer.

Een welzijnsprogramma op maat voor ING

Energy Lab en Better Minds at Work creëerden voor ING een op maat gemaakt, holistisch en geïntegreerd welzijnsprogramma: Vitality Boost. Een programma dat niet alleen het welzijn van de ING-medewerkers naar een hoger niveau tilt, maar ook aantoont welke energieniveaus het hardst een boost kunnen gebruiken.

Het programma biedt 9 Energy Journeys waaruit alle medewerkers kunnen kiezen. Elke Energy Journey duikt in een specifiek welzijnsonderwerp zoals mentale veerkracht, voeding, zingeving, werk­plezier of slaap.
Vitality Boost vereenvoudigt welzijn met drie stappen. De Human Energy Scan, een wetenschappelijke vragenlijst, beoordeelt het fysieke, mentale, emotionele en spirituele energieniveau.

Deelnemers ontvangen een persoonlijk energierapport en drie aanbevolen Energy Journeys waar ze op basis van de scan het meeste baat bij hebben. Nadat ze een Journey hebben geselecteerd, begint een 8 weken durend programma met workshops, een-op-een­coaching en begeleiding door onze experts.

De samenwerking tussen Energy Lab, Better Minds at Work en ING markeert het begin van een ommekeer binnen bedrijven om holistisch welzijn te zien als een essentiële en geïntegreerde schakel in de bedrijfscultuur.

“Dit is een unieke en multidimensionale aanpak die al succesvol is gebleken voor de 220 medewerkers die het programma in mei hebben getest. Ik kijk er echt naar uit om mijn eigen Journey te volgen en onze ING-collega’s de weg te zien inslaan naar een nog betere balans in hun leven.”

Isabel Carrion, HR Executive Leader bij ING

­
PMV investeert in het welzijn van medewerkers

De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV was op zoek naar een holistisch en geïntegreerd programma, afgestemd op het welzijn van de medewerkers. Eerst voerden ze een Human Capital Scan uit om het stressrisico in kaart te brengen. Daarna ontwikkelden ze een actieplan in samenwerking met de HR-afdeling om de probleemgebieden aan te pakken.

Zo ontwikkelden ze Let’s Activ8!, een op maat gemaakt programma, om concreet aan die gebieden te werken, met een focus op zowel lichamelijk als mentaal welzijn. Voor dat initiatief deden ze een beroep op de expertise van Better Minds at Work (workshops, skill builders, mental coaching, wellfluencer-programma), Energy Lab (keep moving challenge, fysieke tests), en Golazo (ekiden run in oktober 2023). Het Let’s Activ8!-programma is nu volop aan de gang, na een inspirerende start in september, toen 160 enthousiaste deelnemers ermee aan de slag gingen. Met het oog op mei 2024 kijken we vol vertrouwen uit naar de positieve veranderingen en de nieuwe mijlpalen op het vlak van welzijn die elke deelnemer zal ondervinden.

Multipharma stimuleert welzijn en connectiviteit

Een welzijnsenquête bij de werknemers van Multipharma bracht een aantal interessante inzichten. Hoewel de medewerkers getuigden van een sterk gevoel van doelgerichtheid, verbondenheid en betrokkenheid, heerste er toch een onderliggend gevoel van fysieke en mentale vermoeidheid. Daarom introduceerde Energy Lab het Master Your Energy-programma: een traject van 3 maanden dat zich richt op het verbeteren van het spirituele, mentale, emotionele en fysieke energieniveau van de medewerkers.

Tijdens de eerste editie van Master Your Energy namen twintig ambassadeurs van Multipharma deel, geselecteerd uit verschillende kantoren en lokale ves-tigingen. Het programma bestaat concreet uit inspirerende keynotes, een biologische leeftijdstest, een-op-eenbegeleiding, workshops en een Whoop. Dat is een armband die de individuele gezondheids­gegevens van mensen vastlegt. Die tool dient niet alleen voor intrinsieke motivatie, maar moedigt ook aan om voortdurend na te denken over het aanleren van nieuwe, gezonde gewoonten rond persoonlijk energiebeheer.

Het doel van Master Your Energy voor de komende 2 jaar is duurzame impact creëren, zodat we samen bij Multipharma een cultuur creëren waar je goed voelen en goed presteren hand in hand gaan. We willen de medewerkers van Multipharma begeleiden op hun parcours om beter voor zichzelf te zorgen, zodat ze nóg beter voor hun patiënten kunnen zorgen.

Port of Antwerp Bruges creëert een ware cultuuromslag

Het meest recente Gallup-rapport van 2023 toont aan dat verbeterd leiderschap leidt tot een hogere betrokkenheid van het personeel. Die boodschap is duidelijk doorgedrongen tot Port of Antwerp-Bruges, aangezien ze een aanbesteding hebben uitgeschreven voor een grondig coachingstraject voor al hun leidinggevenden. Uit die aanbesteding kwam Better Minds at Work als de beste keuze naar voren. Better Minds at Work ontwikkelde voor Port of Antwerp Bruges een leiderschapsprogramma dat de nadruk legt op relaties uitbouwen, ondersteuning bevorderen en het belang van taken verduidelijken.

De bedoeling is een cultuuromslag te creëren, waardoor managers meer werk kunnen maken van zowel individueel als organisatorisch succes. Better Minds at Work, dat bekend is om zijn mix van academische kennis en praktische expertise, wil bij Port of Antwerp-Bruges vooral positieve verandering teweegbrengen en aan futureproof leiderschap bouwen.

Welzijn aanpakken, is een werkomgeving creëren waarin werknemers zich kunnen ontplooien

Gregory Van Gansen

CONTACTEER ENERGY LAB

Geïnteresseerd in het verbeteren van het welzijn van de medewerkers binnen jouw organisatie?

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER