Dit zijn de winnaars van de #ZigZagHR ZoHRo Awards

Donderdag 11 mei 2023 reikte #ZigZagHR voor de eerste keer de #ZigZagHR ZOHRO Awards uit. Uit meer dan 200 inzendingen maakte onze vakjury een shortlist en op basis van de videopodcasts met de genomineerden werd voor iedere categorie een winnaar gekozen. Dat gebeurde onder het streng doch rechtvaardige oog van onze gewaardeerde juryvoorzitter Ludo Verstraete.

Dit zijn de winnaars van de allereerste #ZigZagHR ZoHRo Awards

  • GTT – Corporate Wellbeing Award, met dank aan The Circle of Wellbeing
  • WZC Prieelshof – Corporate Recognition Award, met dank aan Arteel
  • Wesley Francken – HR Freelancer of the Year, met dank aan HR Talents
  • Sien De Puydt – The One to Watch, met dank aan VDAB
  • Jan Van Acoleyen – Lifetime Achievement Award, met dank aan LijnCom
  • Durasun – KMO HR Project Award met dank aan Unique België

Corporate Wellbeing Award

GTT mocht de allereerste #ZigZagHR ZoHRo Award mee naar huis nemen. GTT is een Amerikaanse telecomprovider met meer dan 2000 medewerkers wereldwijd. Michel Verwaerde, bezieler van de Happy Coaches, leidt de Belgische en Luxemburgse afdeling, waar er overigens geen HR is. Het welzijn van medewerkers wordt er sinds 2018 gewaarborgd door een team van 5 Happy Coaches.

Gedurende een turbulente periode (overnames, strategische carve-out, chapter 11) zorgden de Happy Coaches voor verbondenheid, fysiek en mentaal welzijn, ingekapseld in de bedrijfsdoelstellingen en ESG initiatieven én met Customer Experience als leitmotiv. Zij gaven bovenop hun dagelijkse taken bij GTT employee engagement, welzijn, ontwikkeling en netwerken een extra boost. Het concept van Happy Coaches wordt nu uitgedragen binnen GTT Worldwide op vraag van het HR global team, want de resultaten zijn indrukwekkend: 5% minder personeelsverloop, hogere medewerkerstevredenheid en de hoogste klantentevredenheid in hun domein.

Waarom gewonnen? Dit concept kan in elk bedrijf geïmplementeerd worden; het bewijst dat een geïntegreerd welzijnsbeleid niet veel geld hoeft te kosten; het geeft HR armen, benen, ogen en oren om een welzijnsbeleid op de vloer vorm te geven en laten beleven én het maakt heel concreet dat gelukkige medewerkers wel degelijk gelukkige klanten maken, zelfs als het bedrijf in woelige wateren verkeert.

>> Bekijk hieronder de videopodcast 👇

>> Met dank aan onze Award Partner The Circle of Wellbeing

>> Bekijk hier de videopodcasts van de andere genomineerden: Euroclear, Donaldson en Montea

Corporate Recognition Award

De jury was het meest onder de indruk van WZC Prieelshof. Els Suys, algemeen directeur van het WZC: “We zijn een WZC dat werkt voor mensen en met mensen.” Een ploegsport, zo zegt ze met één ultieme doelstelling: tevreden bewoners. De klant staat centraal met andere woorden, in dit geval de bewoners van het WZC. En dat kan je enkel bereiken met tevreden en geëngageerde medewerkers.

Het is geen geheim dat de krapte op de arbeidsmarkt zich net iets harder laat voelen in de gezondheidszorg. Daarom zetten ze bij WZC Prieelshof in op zorg met een menselijker gelaat. Iedere stakeholder krijgt er inspraak: getuige daarvan zijn het Bewoners Parlement en het Praatcafé Prieelshof, waardoor zowel bewoners als medewerkers kunnen meedenken met het beleid en waardoor ook de families van de bewoners en vrijwilligers gewaardeerd worden.

“Waardering gaat over mensen naar waarde schatten en inspraak is daarbij cruciaal: iedereen moet een stem hebben en mee kunnen denken over de organisatie en dat op elk niveau.”

>> Bekijk hieronder de videopodcast 👇

>> Met dank aan onze Award Partner Arteel

>> Bekijk hier de videopodcasts met de andere genomineerden: Telenet – Argenta

HR Freelancer of the Year Award

Wesley Francken mag zich gedurende een gans jaar HR Freelancer of the year noemen, ademt HR & technologie. Wesley Francken zit regelmatig op de fiets en heeft een passie voor ballroomdansen. Al 20 jaar is hij actief als HRBP waarvan 10 jaar als freelancer. Omarm change management als bedrijf, zegt hij. De spreekwoordelijke schop onder de kont om te freelancen, kreeg hij van zijn schoonvader. “

Als freelancer kan je in verschillende bedrijven in verschillende functies werken en krijg je een ruimer beeld op HR én de wereld.” Tussen opdrachten door maakt hij tijd om te reizen. Hij is doordrongen van de meerwaarde van freelancen en probeert ook anderen te enthousiasmeren en te informeren over de voordelen van werken als freelancer.

Extra troef voor de jury was de nominatie die we mochten ontvangen namens de werknemersvertegenwoordiging die hem prijst voor zijn feedbackstijl: “ Wesley luistert goed naar alle argumenten, neemt onmiddellijk actie op de juiste manier en geeft zeer snel feedback. Al zijn beloften komt hij na. Wesley is ook een meester bemiddelaar. Werknemersafvaardiging en HR moeten uiteraard hun eigen rol spelen, maar Wesley slaagt erin om verzoenend op te treden.”

>> Bekijk hieronder de videopodcast 👇

>> Met dank aan onze Award Partner HR Talents

>> Bekijk hier de videopodcasts met de andere genomineerden: Filip Bruynooghe en Liza Knockaert

The one to watch Award

De toekomst van HR is verzekerd want de jury had het heel erg moeilijk om 1 winnaar naar voor te schuiven. Het werd uiteindelijk Sien Depuydt die de vakjury wist te overtuigen.

“In HR moet je creatief zijn”, zo stelt Sien Depuydt. Iets wat je niet meteen verwacht van een burgerlijk ingenieur. Ze werkt bijna 5 jaar in HR. Het is tijdens de ma-na-ma opleiding algemeen management in Louvain La-Neuve dat ze haar liefde voor HR ontdekte en besliste om zich om te scholen. Ormit Talent, haar eerste werkgever, heeft dat verder gestimuleerd waarop ze vervolgens ook een postgraduaat HR volgde. Ze maakte de omgekeerde beweging: van hard HR en HRIS naar soft HR.

Ondertussen werkt ze twee jaar bij Beliving, het moederbedrijf van onder andere Exterio (het vroegere Overstock). Daarnaast heeft ze haar eigen bedrijf – Preus en Curieus – waarin ze focust op loopbaancoaching, aangesloten via het netwerk van Better Minds at work.

Waarom gewonnen?
Sien besefte al vrij snel dat haar initiële keuze niet de juiste was én ze ging daarmee aan de slag, iets wat ze nu ook voor andere mensen probeert te bewerkstelligen door loopbaancoaching. “Het is een foute aanname dat iedereen HR kan doen”, stelt ze. “Het is een vak en het vraagt dat je blijft bijscholen. Het is ook niet omdat iets altijd gewerkt heeft, dat het vandaag nog altijd werkt, blijf nieuwsgierig, luister naar wat er leeft op de werkvloer, laat je inspireren maar blijf realistisch en laat je niet verleiden om te kopiëren wat anderen doen.”

>> Bekijk hieronder de videopodcast 👇

>> Met dank aan onze Award Partner VDAB

>> Bekijk hier de videopodcasts met de andere genomineerden: Rabia Sibel Bürgü, Luna Daenen, Dagmar van Gucht.

Lifetime achievement Award

Jan Van Acoleyen, Human Capital Leader Proximus, ging naar huis met de Lifetime Achievement award. Jan werd in de nominaties geroemd omwille van zijn indrukwekkend track record doorheen heel zijn carrière bij iconische bedrijven zoals Proximus, Barco, Agfa, Alcatel-Lucent Enterprise. Een gerespecteerde business voice beyond HR die altijd handelt vanuit zijn waarden; een veelzijdig HR leader die vanuit een verbindende menselijke aanpak inspireert en impact genereert.

Hij zette reskilling op de agenda om mensen duurzaam aan de slag te houden, realiseerde een state of the art mobiliteitsplan en rolde een agile way of working uit om klantgerichtheid, medewerkersbetrokkenheid en resultaatgerichtheid te verhogen. Jan wordt omschreven als integer, strategisch sterk zonder het operationele uit het oog te verliezen; business en cijfer minded, warm en people minded met aandacht voor het creëren van opportuniteiten voor medewerkers op alle vlakken, in het bijzonder op het gebied van ontwikkeling.

>> Bekijk hieronder de videopodcast 👇

>> Met dank aan onze Award Partner Lijncom

>> Bekijk hier de videopodcasts van de andere genomineerden: Karin Van Roy, Luc De Bodt en Filip Claes

KMO HR project Award

België is en blijft een KMO land. Op aanzet van Unique België reikten we daarom nog een 6de award uit, de Unique KMO HR project award. En het was Durasun die met deze unieke award naar huis mocht gaan.

Ze hebben naar eigen zeggen twee soorten jobs bij Durasun: goede en betere. De sector waarin ze actief zijn is volop in expansie, dus ze zijn continu op zoek naar mensen met goesting om elke dag mensen blij te maken met een duurzame investering die rendeert.

Durasun heeft de jury overtuigd met haar Durasun Academy voor elektrotechniekers en monteurs. Omdat technisch geschoolde mensen moeilijk te vinden zijn op de huidige arbeidsmarkt, zetten ze in op het herscholen van mensen die een andere wending willen geven aan hun loopbaan. Niet de achtergrond of diploma, maar leergierigheid, enthousiasme, motivatie en passie om een doel te bereiken zijn de criteria om in te stappen. Op 3 maanden tijd worden kandidaten omgeschoold in de Durasun Academy én dat doen ze bij Durasun altijd samen.

unnamed 7 min

Proficiat ook aan de andere genomineerden: Vigotec – Futec

>> Met dank aan onze Award Partner Unique België

Herbeleef de sfeer van Unmask Your Talent 2023

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER