Dit zijn de 5 populairste HR podcasts van #ZigZagHR

Met #ZigZagHR dagen we jou uit om jezelf en je vakgebied heruit te vinden. Dat doen we met ons maandelijks vaktijdschrift, met onze wekelijkse nieuwsbrief, en dagelijkse updates via onze Social Media kanalen én met onze populaire podcast. Dan kruipt Lesley Arens in het hoofd van een HR professional, een HR expert, thought leader of één van onze veel abonnees om daar ideeën, inspiratie, best & next practices te stelen waar jij mee aan de slag kan in jouw organisatie of in jouw HR team.

Meer dan 150 afleveringen staan er ondertussen online, ruim 35.000 downloads en 196.000 keer beluisterd. Daarmee hebben we als niche-speler een stabiele plek veroverd in de top 10 van de meest populaire podcasts in België. We lijsten voor jou de 5 HR podcasts op die het meest gedownload werden.

En het doet ons on-waar-schijn-lijk veel plezier om vast te stellen dat 2 van de 5 meest populaire episodes gesprekken zijn met professionals die niet actief zijn in HR.

Misschien kunnen we wel het meeste leren van mensen die helemaal niets met ons eigen vakgebied te maken hebben. Over het muurtje kijken dus.

#1 Waarom HR beter leert surfen dan formule 1 racen

Wist jij dat Formule 1 piloten de verschillende Grand Prix parcours met hun ogen dicht kunnen rijden? Dat verklapte Rik Vera toen Lesley Arens hem in de allereerste #ZigZagHR-Podcast vroeg wat zijn alternatief is voor de 21st Century skills die het World Economic Forum naar voor schuift.

Ricciardo, Leclerc, Vettel, Verstappen, Hamilton kunnen het allemaal. Zo weten ze perfect wanneer ze gas moeten bijgeven en wanneer net niet. Maar onze leefwereld is niet zo te plannen. Waar een formule 1 piloot droog kan oefenen, kunnen wij dat niet. Er is geen vooraf gekend circuit. Onze loopbanen lopen meer en meer zigzag met scherpe onverwachte wendingen. Je kan beter leren surfen, aldus Rik Vera. Waarom? Dat ontdek je in de allereerste editie van Brainpickings.

#2 Leiderschap: Wees meer geïnteresseerd dan interessant

Leiderschap. Daarover gaat deze episode van Brainpickings. Samen met Wout Van Impe, Partner & director bij Mercuri Urval doorprikt Lesley Arens enkele hardnekkige mythes. Uit onderzoek weten we ondertussen dat organisaties die erin slagen om impactvolle leiders aan te trekken, te motiveren en te ontwikkelen, het significant beter doen dan hun peers. Succesvolle organisaties bouwen op alle niveaus aan de juiste capaciteiten en talenten.

Wat is de essentie van leiderschap? Wat moet er vandaag in de rugzak van een sterke leider zitten? En in welke mate is dat veranderd? Wat doen effectieve leiders anders? Is leiderschap ontwikkelbaar? En welke rol speelt curiosity in leiderschap?

Eén ding is zeker: Post corona ligt de lat duidelijk hoger. Goede leiders willen altijd betere leiders worden, zegt Wout. Zij zien leiderschap als een speeltuin voor ontwikkeling. Een boeiende podcast over emotionele intelligentie en emotionele stabiliteit, over de balans tussen performance driven & people driven, over the leadership development paradox. Kortom, als er één podcast is die je beluistert over leiderschap, laat het dan deze zijn 🙂

#3Trends in recruitment & selection

Amper één maand geleden gepubliceerd en al meteen doorgestoten naar de derde plaats van meest beluisterde podcasts. Dat is straf! Voor deze editie mocht Lesley Arens in het hoofd kruipen van Els D’Hauwer en Debbie Vanhoof, beiden werkzaam in het team HR & outsourcing bij Deloitte. Over trends in recruitment en talent acquisition:

1) Verschuiving van jobmarkt naar kandidatenmarkt: de kandidaat zit in de driver’s seat
2) Duurzaamheid, mobiliteit en zingeving als nieuwe criteria
3) Diversiteit en inclusiviteit in rekrutering

In deze episode van Brainpickings hebben we het over de wijzigende rol van de recruiter; over talent acquistion-as-a-Service; over het gevaar van ‘the flat battery bias’; over ‘the war for recruiters’; over recruitment marketing; over het succes van referrals en over HR tech & digitalisering

#4 De zin en onzin van persoonlijkheidstests

Eén van de grootste problemen met heel wat persoonlijkheidstests is dat er geen nuance is. En toch worden tal van persoonlijkheidstests al jaren door HR professionals (verkeerd?) gebruikt.

Wat is persoonlijkheid? Hoe meet en test je dat? Is het überhaupt zinvol om persoonlijkheid te testen? Welke tests brengen op een betrouwbare manier persoonlijkheid in kaart? Hoe ga je aan de slag met de resultaten? En hoe stabiel is persoonlijkheid eigenlijk?
Dat ontdek je in deze aflevering van Brainpickings.

Het is verleidelijk om mensen van een label te voorzien. Want dat maakt het makkelijker. Het geeft ons een handleiding voor hoe we met mensen moeten omgaan, hoe we hun gedrag kunnen verklaren en begrijpen. De waarheid is dat je mensen niet kan vatten in 4 kleuren of 16 types en dat persoonlijkheidseigenschappen, net zoals lichaamslengte en -gewicht, normaal verdeeld zijn. Net zoals de meerderheid van de mensen niet uitgesproken groot of dik is, zijn mensen ook niet uitgesproken extravert of introvert.

Deze XL editie van Brainpickings (50 minuten!) loopt over van waardevolle inzichten van twee ervaren academici, Bart Wille en Filip De Fruyt, over validiteit en betrouwbaarheid van persoonlijkheidstest met op het einde 5 heel concrete tips en aanbevelingen voor HR.

#5 Wat kan HR leren van een brandweercommandant?

Wist jij dat het Chinese woord voor ‘crisis’ samengesteld is uit twee karakters die gevaar én kans vertegenwoordigen? Het is Bert Brugghemans die dat vertelde toen Lesley hem in de tweede #ZigZagHR-Podcast vroeg hoe bedrijven, professionals en HR deze crisis best kunnen overleven, hoe hij dat bij de Antwerpse brandweer aanpakt en wat hij zou doen, als hij HR directeur zou zijn…

Crisissen zijn bedreigend en heel ontwrichtend maar tegelijkertijd zorgen ze er ook voor dat er nieuwe opportuniteiten ontstaan: In de dot.com crisis (2001) en financiële crisis (2008) zijn ook heel wat bedrijven, diensten en producten ontstaan die we vandaag niet meer zouden kunnen missen. En dat maakt dat iedere crisis ook een belangrijke strategische component heeft. In deze tweede editie van Brainpickings kruipt Lesley in het hoofd van Bert Brugghemans, de jongste brandweercommandant van ons land en in 2022 uitgeroepen tot overheidsmanager van het jaar.

Deel via Facebook
Deel via Twitter
Deel via LinkedIn
Opslaan in Pocket
Deel via WhatsApp
Verstuur per e-mail

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbrief

Waarom abonneren

  • Verdiep jouw HR-kennis & verbreed jouw blik op de wereld
  • Iedere maand een HR thema in de kijker
  • Online toegang tot het HR archief
Aanrader

© 2022 Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door Kreatix. In opdracht van LICEU BVBA

#ZigZagHR