Dit was #ZigZagHR Live | The Trend Edition door de ogen van Dagmar Van Gucht

We kijken met trots terug op een inspirerend begin van 2024. Want met #ZigZagHR trapten we het jaar af met een onvergetelijke #ZigZagHR Live: The Trend Edition in Café Local in Antwerpen. We keken niet enkel terug op wat geweest is, maar vooral vooruit naar wat er voor ons ligt.

We namen een duik in het nieuwe jaar en alle HR-trends en veranderingen die daarbij komen kijken, en bespraken samen met HR-experts, trend- en actuawatchers hoe we de toekomst van werk zelf vorm kunnen geven. Zo verkenden we samen de uitdagingen en kansen voor HR en zijn we met heel wat inspiratie en praktische tips klaar voor de toekomst.

Lesley ging in gesprek met vooraanstaande HR-professionals, zoals Linda Cappelle van Bright Plus, Jelle Van Roosbroeck van Kadonation en Katarina Coppé van Welliba.

Linda nam ons mee in het ABC van motivatie. Want de juiste motivatie (“high quality” motivatie) is de sleutel tot succes.

We moeten blijven inzetten op autonomie, verbondenheid en competenties bij onze medewerkers.

Linda Cappelle

Jelle vertelde ons meer over de vaak over het hoofd geziene ‘moments that really matter’. Waardering mag niet alleen een woord zijn, het is vooral ook een actie, en het is cruciaal dat we dit op een authentieke en onverwachte manier doen.

Geef dus een geschenk wanneer het er écht toe doet voor je medewerkers en vier de moments that matter to them in plaats van enkel de klassiekers zoals verjaardagen, nieuwjaar of Sinterklaas.

Jelle Van Roosbroeck

We kregen ook een frisse en vernieuwende blik op employee experience van Katarina Coppé van Welliba. Zij pleitte voor een aanpak die gedragswetenschap combineert met technologie. Werknemers moeten namelijk ook zelf inzicht krijgen in wat zij kunnen doen op basis van hun engagement scores zodat ze er zelf ook iets uithalen.

Meet vooral ook wat belangrijk is voor je medewerkers, niet enkel wat jij (als HR of management) wil weten.

Katarina Coppé

Frank Vander Sijpe en Jan Denys, wereldberoemd in Vlaanderen en voor de eerste keer samen aan het woord, hadden het daarna met Lesley over wat de arbeidsmarkt voor HR in petto heeft het komende jaar. Ze gaven ons een vooruitblik op 2024, waarbij ze het vooral hadden over de naderende “full employment” en de bijkomende nieuwe uitdagingen voor HR. Wat doen we als iedereen die kan en wil werken al aan het werk is? Moeten we ons nog meer richten op retentie en welzijn? Kunnen we AI slim inschakelen om de transitie makkelijker te maken? Moeten we gewoon minder doen?

HR kan best proactief handelen en minder gefixeerd zijn op wat medewerkers niet meer kunnen, maar vooral kijken naar wat ze wel nog kunnen en welke aanpassingen daarvoor eventueel nodig zijn. En misschien is het ook wel eindelijk tijd voor een ontslagvrije samenleving?

Als kers op de taart gaf trendwatcher en historicus Bert Van Thilborgh ons daarna een les in trendsurfen. Hij gaf ons een glimp van de toekomst van werk en HR, waar Generatie Z de arbeidsmarkt zal dicteren, robots heel wat zullen overnemen (en ook nieuwe jobs zullen creëren) en duurzaamheid en diversiteit aan belang blijven winnen.

We hebben geen glazen bol, maar door af en toe uit te zoomen kunnen we beter inschatten wat er ons te wachten staat en hoe we dit efficiënt en effectief kunnen aanpakken.

De uitdagingen voor HR zijn groot – maar de kansen daarom zeker niet minder. Het is aan ons, als HR-professionals, om kritisch naar werk, organisaties en trends te kijken en strategisch in te zetten op wat echt telt en werkt.

Dagmar Van Gucht

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER