De toekomstkoffer van Els Overbergh

In een tijdperk waarin veranderingen elkaar snel opvolgen, kijkt iedereen maximaal vier jaar vooruit. In onze interviewreeks ‘De toekomstkoffer’ nodigen we CHRO’s daarom uit om op langere termijn te denken. Want de keuzes die zij vandaag (niet) maken, bepalen (grotendeels) mee de toekomst van werk en HR. We stellen hen voor een uniek scenario: ze krijgen de kans om een toekomstkoffer samen te stellen die pas over 20 jaar geopend zal worden. Deze koffer bevat 5 voorwerpen die hun visie en nalatenschap als HR-leiders weerspiegelen: het belangrijkste HR-thema dat de komende 20 jaar volgens hen aan belang zal winnen; een persoonlijke boodschap; een symbool van hun bedrijfscultuur; een persoonlijk item en een HR trend die volgens hen in 2044 nog steeds relevant zal zijn. Deze keer kruipen we in de toekomstkoffer van Els Overbergh, CHRO Baloise.

Misschien kunnen we de toekomst beter voorspellen als we het verleden beter begrijpen. Daarom blikt Els Overbergh eerst graag even terug op de rol van HR in de vorige eeuw, meer bepaald in 1920. “Toen kwam de eerste vorm van een modern HR-beleid tot stand, als reactie op het Taylorisme. Heel wat HR-praktijken vonden in die periode hun oorsprong en hoewel de vorm natuurlijk geëvolueerd is, hebben de meeste daarvan de tand des tijds doorstaan.”

Goed gezond leiderschap

Het belangrijkste HR-topic is volgens Els Overbergh leiderschapsontwikkeling. “Het stond al op de agenda toen ik startte in HR en dat op alle niveaus en in de breedst mogelijke zin van het woord. Er zullen altijd nieuwe mensen op de werkvloer komen en mensen zullen altijd nood hebben aan visie, richting en inspiratie. Dus het belang van goed gezond leiderschap zal binnen 20 jaar overeind blijven en waarschijnlijk nog relevanter worden. Met gezond leiderschap bedoel ik positief leiderschap, dat uitgaat van een ambitie om mensen te helpen groeien en ontwikkelen.”

2 oren en 1 mond

Els geeft ons ook inkijk in de brief die ze heeft geschreven, geadresseerd aan de HR-leiders in 2044:

“Zeer gewaardeerde HR-collega, je zit in de meest boeiende maar soms ook meest uitdagende job van het bedrijf. In de rol van HR heb je de kans om mee antwoorden te formuleren op maatschappelijke uitdagingen die zich ook op de werkvloer laten voelen. Vandaag is er veel aandacht voor mentaal welzijn, work-life-balance en flexibiliteit. Binnen 20 jaar zullen er mogelijk andere uitdagingen zijn die zich vandaag nog niet stellen. Dat is net wat deze job zo boeiend maakt. Je mag mee vorm geven aan de werkplek van de toekomst. Universele waarden zullen altijd overeind blijven in onze job: respect, tolerantie, fairness, elkaar willen helpen en het belang van luisteren. Er is een reden waarom we 2 oren hebben en maar 1 mond. Stel veel vragen en luister naar afwijkende meningen, zodat je tot een brede gedragen visie komt. And don’t forget to have fun along the way!”

Een warme thuis

Voor een antwoord op de vraag naar een object dat de cultuur van Baloise symboliseert, schakelde Els Overbergh haar team in. En we zullen een grote koffer moeten voorzien, want het symbool dat het team naar voor schoof is een huis. “We zijn een warm bedrijf, waar connectie belangrijk is. We willen dat mensen zich thuis voelen. Zoals veel bedrijven zijn we in verandering, net zoals je ook een huis soms moet verbouwen omdat de context dat vereist. Tot slot zit er ook een link met onze core business, we beschermen wat belangrijk is voor mensen, zoals hun huis.”

Rust en reflectie

Wat Els Overbergh ook in haar toekomstkoffer steekt, zijn wandelschoenen of loopschoenen. “Ik ben graag buiten, in het bijzonder in de natuur. Dat brengt rust en reflectie en daardoor ook inspiratie. Als leider probeer ik die rust ook in het team te brengen en bij uitbreiding in de organisatie. Rust en reflectie zijn belangrijk. We leven in een tijdperk van steekvlampolitiek en laten onze agenda’s gijzelen. We zoeken comfort in het oplossen van problemen op korte termijn, want dat zorgt voor ‘instant gratification’. We moeten meer tijd maken voor wat echt belangrijk is in de toekomst en focussen op langere termijn.”

Een positiever narratief over werk

De focus op mentaal welzijn is volgens Els Overbergh een blijver. Ze maakt zich wel grote zorgen over de groei van het aantal langdurig zieken in onze samenleving. “Dat wijst op een systemisch probleem waarvoor geen makkelijke oplossing is, maar dat we niet kunnen laten passeren. We moeten hier als maatschappij grondig over nadenken zonder taboes. HR speelt een zeer belangrijke rol in deze problematiek, door te werken aan goed leiderschap, werk te maken van hybride werken, het evenwicht tussen werk en privé te bewaren en in te zetten op transparantie. Maar ik worstel ermee, omdat werkgevers dat niet alleen kunnen oplossen. Werkgevers hebben echt wel de intentie om zorg te dragen voor hun medewerkers, maar transactionele initiatieven kunnen systemische problemen niet oplossen. Dus regulering of boetes opleggen aan bedrijven is zeker niet de volledige oplossing, dit moet veel breder bekeken worden. Het valt me bovendien op dat gesprekken over werk te veel negatief ingestoken worden. Werk brengt ook veel mooie dingen voor mensen.”

Op zoek naar focus tussen te veel moetjes

“De grootste uitdaging voor HR-professionals is dat er steeds meer topics op ons bord komen, zowel breed maatschappelijk als eerder technisch. Daar komt bij dat de arbeidswetgeving achterop loopt én tegenwerkt. Tegelijkertijd zal de essentie van onze job hetzelfde blijven: mensen aantrekken, hen helpen ontwikkelen en motiveren om binnen de bedrijfscontext samen doelstellingen te bereiken. Dat was 20 jaar geleden ook al, en dat zal de volgende 20 jaar vermoedelijk zo blijven. We moeten enkel zorgen dat we onze focus niet verliezen tussen al die moetjes. We zullen keuzes moeten maken.”

HR-teams in 2044

Els ziet de toekomst voor HR positief in: “HR zal belangrijker worden, want mensen en menselijke skills zoals empathie zullen altijd het verschil maken. Je hebt een HR-beleid nodig om een context en cultuur te creëren waarin die skills kunnen bloeien.” Els is ook heel nieuwsgierig naar hoe HR-teams de komende 20 jaar gestructureerd zullen zijn. “Volgens mij komt er een strakkere opdeling tussen transactionele en mensgerichte HR-taken. Misschien zullen een aantal van die transactionele taken zelfs niet meer binnen een bedrijf gebeuren, maar door gemeenschappelijke providers opgenomen worden, die diepe expertise combineren met een set van hoog-technologische tools. We moeten op zoek naar meer schaalvoordelen, want het is niet zinvol en niet haalbaar om alles alleen te blijven doen als bedrijf of als HR-team.”

De liefde voor HR

“Als ik in 2044 terugblik op mijn loopbaan in HR, hoop ik dat ik bij een aantal mensen de ambitie heb aangewakkerd om hun talenten te ontwikkelen en hen aangemoedigd heb om daarbij af en toe een risico te nemen, of toch voldoende te reflecteren over hun loopbaan zodat er geen loopbaanspijt komt. Ik hoop ook dat ik de liefde voor HR heb doorgegeven en dat mensen samenwerking met mij aangenaam vonden. In onze rol hebben we natuurlijk ook de ambitie om bij te dragen en onze stempel te drukken op het bedrijf waar we als CHRO gewerkt hebben. Ik pleit hier voor bescheidenheid. Niemand kan dat alleen. Het is altijd de verdienste van het team.”

Tijd in plaats van geld

In 2044 zal Els Overbergh 73 jaar zijn: “Ik hoop dan een fitte en vrolijke grijze dame te zijn die nog altijd veel tijd doorbrengt in de natuur en omringd wordt door jonge kleuters, maar niet elke dag 🙂. In plaats van te doneren aan een goed doel, wil ik me actiever inzetten in vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld door voor te lezen op school of in de bibliotheek, of door te helpen met studiebegeleiding. Ik hoop ook nog ver te kunnen reizen, of me een maand onder te dompelen in een andere stad. Ik heb nog veel dromen maar de tijd gaat snel en er kan veel gebeuren. Daarom probeer ik niet alles uit te stellen tot 2044.”

Volgende maand ontdek je wat in de toekomstkoffer van Bruce Fecheyr Lippens, CHRO SD Worx zit.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER