De toekomst van HR denkt na over de toekomst van HR

Neem een internationale groep studenten in Human Resources Management en breng hen online samen om te brainstormen over de toekomst van HR. Kruid hun visie met een keynote speech door Geert Scheipers (Antwerp Management School en Delaware). Het resultaat: een ‘Social Hackaton’ die ondanks Covid toch vol drive en goesting zit. House of HR was erbij en geeft commentaar.

75 deelnemers uit alle wereldhoeken zaten op 11 maart een halve dag (en een avond) online samen tijdens een ‘Social Hackaton’ die georganiseerd werd door de internationale studenten ‘Master in Human Resources Management’ van de Antwerp Management School (AMS). Hun doel: brainstormen over een aantal ‘hot topics’ in de sector waarin zijzelf een toekomst zien: de wereld van HR. De deelnemers – studenten, ondernemers, HR-managers, academici, … – werden opgewarmd door een keynote speech van Geert Scheipers (faculty member AMS en partner bij Delaware). Als expert in digitale transformatie gaf hij het belang weer van technologie in alle onderdelen van het bedrijfsleven. ‘In HR krijgen technologie en digitalisatie een almaar grotere grip op tools, processen en inzichten. Dat zorgt voor een aantal boeiende paradoxen waar toekomstige HR-professionals een antwoord op moeten vinden. Voorbeelden van zo’n paradoxen zijn complexiteit, motivatie en breekbaarheid.

Deelnemers konden vervolgens in een aantal ‘breakout rooms’ zelfstandig inzoomen op enkele themata: L&D, welzijn, rekrutering en ‘employee experience’ (EX). De studenten traden daarbij op als moderator en inspirator. Een en ander leidde tot uitdagende visies en soms disruptieve ideeën.

Lieven Van Nieuwenhuyze, chief digital officer en public affairs bij House of HR, was een van de digitale aanwezigen. Hij blikt nadien terug op de hackaton: ‘het is altijd intrigerend om te kijken hoe de toekomst van HR over de toekomst van HR denkt. Interessant om te volgen hoe zij kijken naar een future-proof HR-wereld.’ Universiteiten van hun kant zijn altijd geïnteresseerd in grote HR-bedrijven die een vinger aan de pols houden van de academische wereld. De kruisbestuiving is een evidentie. Van Nieuwenhuyze: ‘We willen echt kunnen voelen wat toekomstige HR-professionals bezighoudt. Ze kunnen onze toekomstige collega’s of klanten zijn. Ik ben blij verrast als ik hun tomeloos enthousiasme en hun creativiteit zie waarmee ze naar oplossingen zoeken voor opkomende uitdagingen. En die zijn er zeker en vast.’

Na de breakout sessies kwamen de deelnemers opnieuw – virtueel – samen om hun bevindingen te bundelen. HR moet in de toekomst organizationele veranderingen ondersteunen en dus een belangrijke rol in deze transformatie spelen. Op zich geen verrassende en/of nieuwe visie. Maar het doet wel deugd om vast te stellen dat de aankomende generaties HR-professionals zich van die toekomstige rol bewust zijn. Covid-19 zal er niét voor zorgen dat deze HR-evoluties ‘on hold’ worden geplaatst.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER