Griet Deca biedt in deze blogreeks ‘Try a different angle voor meer welzijn en werkgeluk’ een eigen kijk op actuele HR topics met telkens één doel voor ogen: hoe zet je je mensen centraal? Dat is niet enkel goed voor de medewerkers in je organisatie, maar ook voor het resultaat van je bedrijf.
Employer branding is een krachtig instrument geworden om talent aan te trekken en te behouden. Echter, wanneer bedrijven employer branding invullen als “window dressing” – oppervlakkige marketing zonder echte inhoud – kan dit serieuze gevaren met zich meebrengen voor het welzijn en werkgeluk van medewerkers. HR-professionals moeten zich bewust zijn van de valkuilen die schuilen achter schone schijn en hoe deze kunnen leiden tot negatieve gevolgen op de werkvloer.
Wat is window dressing?
Window dressing in employer branding houdt in dat bedrijven zich naar buiten toe profileren als aantrekkelijke werkgevers zonder dat dit daadwerkelijk weerspiegeld wordt in de interne organisatiecultuur of -praktijken. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in het promoten van een innovatieve en inclusieve werkomgeving terwijl de realiteit intern anders is. En dat merk je onmiddellijk wanneer je in contact komt met de mensen op de werkvloer.
Op korte termijn kan deze aanpak misschien helpen om nieuw talent aan te trekken, maar op de lange termijn creëert het een kloof tussen verwachting en werkelijkheid, met verstrekkende gevolgen voor zowel de medewerkers als de organisatie. Teleurstelling, nefast voor ieders motivatie, topt dan ook de lijst van risico’s en nadelen van window dressing.
Een blik op de nefaste gevolgen voor welzijn en werkgeluk
- Verlies van vertrouwen en motivatie als gevolg van teleurstelling: Medewerkers die worden aangetrokken door specifieke aspecten uit een aantrekkelijke employer branding maar in de praktijk een heel andere werkomgeving ervaren, zullen snel hun vertrouwen in de organisatie verliezen. Dit kan leiden tot cynisme en wantrouwen, factoren die de betrokkenheid verminderen en het welzijn aantasten. Het gevoel van oneerlijkheid en misleiding kan ook zorgen voor een verhoogde uitstroom van personeel.
- Verhoogde stress en burn-out: Wanneer medewerkers merken dat er een discrepantie bestaat tussen de gepromote waarden en de werkelijke cultuur, kan dit leiden tot stress. Vooral wanneer beloften over bijvoorbeeld werk-privébalans, autonomie of doorgroeimogelijkheden niet waargemaakt worden, kunnen medewerkers zich overwerkt of ondergewaardeerd voelen. Dit vergroot het risico op burn-out.
- Negatieve impact op organisatiecultuur: Window dressing kan een toxische cultuur bevorderen waarin oppervlakkige PR belangrijker wordt geacht dan echte betrokkenheid en ondersteuning van medewerkers. Dit creëert een sfeer van onoprechtheid, waar medewerkers zich dan ook minder veilig voelen om hun zorgen te uiten, wat ten koste gaat van het psychologisch welzijn en de collegiale sfeer.
- Verminderde Productiviteit en Innovatie: Werkgeluk en welzijn zijn nauw verbonden met productiviteit en innovatie. Wanneer medewerkers zich niet gesteund voelen of zich afvragen of de waarden van het bedrijf wel oprecht zijn, zullen ze minder geneigd zijn om zich volledig in te zetten of creatief te denken. Dit belemmert dan weer de groei van zowel individuen als de organisatie.
De Rol van HR
HR-professionals spelen een cruciale rol bij het waarborgen van een authentieke employer branding. Dit begint met het creëren van een cultuur die intern echt leeft en extern wordt weerspiegeld. In plaats van te focussen op een flitsend maar oppervlakkig imago, moeten HR-teams zich richten op het versterken van het werkelijke welzijn en werkgeluk van medewerkers. Authenticiteit is hierbij de sleutel: alleen door de kernwaarden van de organisatie tot leven te brengen, kunnen bedrijven talent aantrekken én behouden.
Conclusie
Employer branding mag nooit een façade zijn. Wanneer het wordt aangepakt als window dressing, kan dit leiden tot stress, een verlies van vertrouwen en verminderde productiviteit. Wanneer HR-professionals een sleutelrol durven spelen in het creëren van een werkelijke, positieve werkervaring die zowel intern als extern wordt gedragen, kan authentieke employer branding essentieel zijn voor duurzaam succes en welzijn op de lange termijn.
Als Co-Founder van Tryangle heeft Griet Deca een missie van 2 millimeter: Ervoor zorgen dat jij na je werkdag naar huis gaat met je mondhoeken 2 millimeter de hoogte in. En dat zorgt voor zo’n andere wereld dan wanneer je thuiskomt met je mondhoeken die 2 millimeter naar beneden hangen…
Tryangle werkt elke dag samen met organisaties aan het welzijn en werkgeluk van medewerkers onder de vorm van training, coaching, teambuilding en advies.