Cultuur kan je niet op een powerpoint zetten

We nemen je graag even mee terug naar #ZigZagHR live, onze populaire HR talkshow waarin Lesley Arens boeiende gasten uitnodigt rond de tafel, op de sofa of op het dek van de #ZigZagHR Kantoorboot in Gent. Eind mei streken we neer in Villa Molenhof en gingen we op zoek naar een nieuw draaiboek voor talent acquisition. Want de krapte op onze arbeidsmarkt is ongezien.

Nog nooit was het zo belangrijk om het juiste talent aan te trekken en aan jou te binden. Maar de manier waarop we dat vroeger deden zal niet meer volstaan. We moeten creatiever uit de hoek moeten komen. Hoe trek je vandaag talent aan? Waar zet je als HR director vandaag best op in?

CCaroline Dupont Photography 220517nr144300 min

Tim Doetjes is HR director bij SAP België, een KMO die deel uitmaakt van een grote internationale speler. Tijdens Covid werd Tim, afkomstig uit Nederland, virtueel onboard in België.

Dit zijn volgens hem de drie belangrijkste sleutels om talent te binden en te boeien:

Sleutel 1: Navigeer tussen optimisme (willen) en realisme (kunnen)

Blijven inzetten op wat je al altijd hebt gedaan en daar meer geld in investeren is niet de oplossing. Je moet buiten de traditionele kaders denken en doen. Droom groot maar begin klein. Wees optimistisch maar realistisch en leer navigeren tussen die twee.

Sleutel 2: Zet in op ontplooiing, zingeving en community-gevoel

Iedereen wil zich in zeker mate ontwikkelen. Iedereen wil ergens bij horen en iedereen is op zoek naar zingeving. Dààr moet je op inzetten als bedrijf.

Sleutel 3: Cultuur kan je niet op een powerpoint zetten

Je hebt als organisatie 3 dingen nodig om succesvol te zijn: Een vlag (missie en visie, wat voor bedrijf willen we zijn), geld en mensen. Daarmee ga je aan de slag. Vertaald naar de praktijk is het aan de CEO, de CFO en de CHRO om de best passende strategie daarvoor uit te tekenen en de koers te bepalen.

Een belangrijke taak voor HR bestaat erin om voor mensen de best passende context te creëren zodat ze ‘de beste versie van zichzelf’ kunnen worden. Cultuur speelt daarin een onwaarschijnlijk belangrijke rol en is de lijm. Maar HR heeft daar geen rechtstreekse impact op.

Cultuur kan je niet op een powerpoint zetten. Dat voel je, zie je en ervaar je in hoe mensen met elkaar omgaan in goede én slechte tijden.

CCaroline Dupont Photography 220517nr144442 min

En de rol van technologie?

Technologie moet vooral heel erg gemakkelijk zijn! Maar software zal nooit in de plaats komen van mensen, de twee vullen elkaar aan.

Benieuwd naar meer?

Abonneer zeker op het youtube kanaal van #ZigZagHR, want daar delen we de vier talks van #ZigZagHR Live

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER