Alles wat je als HR professional moet weten over sociaal recht en arbeidsrecht…

In ‘de drie rugzakken van HR’ omschreven we de skillset die HR professionals en HR teams volgens ons nodig hebben: de eerste rugzak ‘know the basics’; de tweede rugzak ‘know the business’ en de derde rugzak ’embrace the new skillset’.

Als HR professional ben je natuurlijk ook maar best beslagen in sociaal recht en arbeidsrecht en daarom kropen we afgelopen jaar (minstens) één keer per maand in het hoofd van één van de vennoten of advocaten van Claeys & Engels, marktleider in België als het gaat over juridische HR-dienstverlening.

Inger Verhelst over ontslagrecht

Naast de verlenging van tijdelijke werkloosheid en andere tegemoetkomingen beraden heel wat ondernemingen zich vandaag over noodgedwongen kostenbesparingen ook op personeel, gaande van individueel naar meervoudig ontslag naar herstructurering. Inger Verhelst zet in deze podcast alles nog eens op een rij:

  • individueel ontslag
  • collectief ontslag en de wet Renault
  • Juridische verplichtingen bij collectief ontslag

En uit haar jarenlange ervaring deelt Inger ook een aantal heel concrete tips

In het hoofd van Olivier Wouters over de sociale verkiezingen

Elke vier jaar hebben in de Belgische ondernemingen de sociale verkiezingen plaats. Deze verkiezingen worden georganiseerd om (nieuwe) vertegenwoordigers van de werknemers aan te duiden in de inspraakorganen van de ondernemingen, met name de Ondernemingsraad en het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk.

Naar aanleiding daarvan kropen we in oktober in het hoofd van Olivier Wouters. We hadden het onder andere over het belang van de Sociale Verkiezingen, over ontslagbescherming, over de impact op de bevoegdheden van de huidige inspraakorganen. En we sloten af met concrete tips om tot optimaal kwalitatief sociaal overleg te komen.

Bart Adriaens over de sociale inspectie

We mochten ook in het hoofd van Bart Adriaens kruipen, dé referentie als het gaat over sociale inspectiediensten. Er zijn een twintigtal verschillende sociale inspectiediensten in ons land, sommige federaal, sommige regionaal. Bart Adriaens lijstte de belangrijkste sociale inspectiediensten op én lichtte toe wat hun doelstellingen zijn. Wat moet je doen als je de sociale inspectie (onverwacht) op bezoek krijgt? Wat zijn mogelijke sancties?

Naast de klassieke controles op de naleving van de arbeidswetten en de collectieve arbeidsovereenkomsten, kunnen bedrijven zich de komende maanden zeker ook verwachten aan specifieke checks van de opgelegde corona maatregelen. Bart Adriaens somt ook hier de belangrijkste aandachtspunten op…

Olivier Wouters en Inger Verhelst over de gevolgen van het nieuwe regeerakkoord op jouw HR-beleid

Het recente regeerakkoord stelt heel wat nieuwe maatregelen in het vooruitzicht.

  • Wat zal er veranderen op vlak van human resources (o.m. arbeidsrecht, fiscaliteit, sociale zekerheid en wettelijke en aanvullende pensioenen)
  • En welke impact zal het regeerakkoord hebben voor jouw dagelijkse praktijk als HR professional?

Voor een antwoord op die vragen, kan je terecht in het hoofd van Olivier Wouters én Inger Verhelst 🙂

What’s next?

In januari kruipen we in het hoofd van Sophie Maes. Met haar zullen we het hebben over de gevolgen van Brexit op arbeidsmigratie, sociale zekerheid & arbeidsrecht. Vanaf 1 januari 2021 zijn Britten derdelanders. Dé gelegenheid, zo vonden we, om even stil te staan bij een aantal spelregels omtrent grensoverschrijdende tewerkstelling en de tewerkstelling van buitenlandse werknemers in het algemeen. In deze podcast zullen we het hebben over internationale tewerkstelling en de gevolgen van de Brexit op arbeidsmigratie, sociale zekerheid en arbeidsrecht. En je krijgt een handig overzicht van de 5 stappen die je als HR professional concreet moet ondernemen bij tewerkstelling van een buitenlandse werknemer bij grensoverschrijdende tewerkstelling.

In februari hebben we het met Mieke Deconinck over bonusbeleid en courante bonusplannen.

En in maart kruipen we in het hoofd van Bart Vanschoebeke over de Wet Renault.

TIP: We hebben alle video’s voor jou gebundeld in de Brainpickings playlist ‘Put your legal hat on’ – je kan natuurlijk ook luisteren via spotify of via apple podcasts

Webp.net compress image 5

IUSLABORIS CLAEYSENGELS CMYK

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER