Accountancy- en advieskantoor schakelt een versnelling hoger voor #ikfietsnaarhetwerk-dag

De ‘war for talent’ woedt hevig. Zeker in sectoren met knelpuntberoepen, zoals accountancy en fiscaliteit. Om de strijd te winnen, wil SBB Accountants en Adviseurs zich onderscheiden met een sterke focus op fysiek en mentaal welzijn. Daarom doen ze met hun 27 kantoren – verspreid over alle Vlaamse provincies – mee aan #ikfietsnaarhetwerk-dag op donderdag 25 april. Meer nog: elke medewerker die dan met de fiets naar het werk komt, krijgt een extra vakantiedag om vrij in te zetten. CEO Raf Dom geeft het goede voorbeeld en fietst samen met ex-wielrenner en commentator José De Cauwer naar het kantoor in Leuven. Ook in de andere kantoren worden fietsende collega’s feestelijk onthaald.

Welzijn als troef in de ‘war for talent’

SBB heeft verschillende redenen om mee te doen aan Ik Fiets Naar Het Werk 2024. “Eerst en vooral willen we ons in de ‘war for talent’ onderscheiden als een werkgever die inzet op het welzijn van zijn team”, begint CEO Raf Dom. “Die focus is onze grootste troef op een erg competitieve arbeidsmarkt.”

“Door fietsen naar het werk te koppelen aan een extra vakantiedag bevorderen we zowel het fysieke als het mentale welzijn. Het is ook een mooie manier om onze medewerkers te bedanken voor hun harde werk. We willen hiermee tonen aan potentiële sollicitanten dat we veel vragen, maar ook graag iets teruggeven.”

Daarnaast wil SBB blijven verduurzamen. “We hebben ons wagenpark al geëlektrificeerd, moedigen carpoolen aan en bieden fietsleasing. Een initiatief als #ikfietsnaarhetwerk sluit hier perfect bij aan. Het past ook bij onze kernwaarden van samenwerking, professionalisme, ondernemingszin, respect en transparantie. Niet toevallig vormen die het acroniem SPORT.”

Groot enthousiasme voor de actie

Meer dan 500 van de 580 medewerkers schreven zich in voor de actie. “Het enthousiasme was groot. Je voelde dat de collega’s er zin in hadden”, aldus Dom. “Die goesting willen we blijven stimuleren. Op een zomerse werkdag komt al ongeveer de helft van de collega’s met de fiets naar het werk. Met deze actie hopen we dat dat er in de toekomst nog meer zullen zijn. Het helpt ook dat de woon-werkafstand voor de meesten relatief beperkt is, doordat we kantoren hebben in heel Vlaanderen.”

Uit een interne bevraging blijkt dat SBB-medewerkers de fiets nemen omwille van de fysieke voordelen (een betere conditie), de mentale boost (ontspanning) en de minimale impact op het milieu. Bovendien is het volgens velen het snelste en efficiëntste transportmiddel. Redenen om af te haken zijn een te grote afstand, slecht weer of specifieke situaties, zoals de kinderen vervoeren.

Voordelen voor medewerkers en werkgevers

Bert De Greve, director talentmanagement bij Hudson, een partner van SBB, herkent de voordelen.

“Iedereen weet dat fietsen goed is voor de fysieke gezondheid, maar het draagt inderdaad ook bij aan je mentaal welzijn. Het zorgt ervoor dat je frisser en alerter aankomt op het werk of thuis. Verder bespaart het kosten en tijd. Je staat namelijk niet in de file en hoeft niet te wachten op het openbaar vervoer. Je moet ook geen geld uitgeven aan brandstof of een vervoersabonnement. Tot slot is het volledig emissievrij, waardoor je meewerkt aan een beter leefmilieu.”

“Ook werkgevers hebben baat bij fietsende medewerkers”, vertelt Sebert Penen van Pulso, ook een partner van SBB.

“Onderzoek heeft aangetoond dat actieve medewerkers productiever zijn dan hun passieve collega’s. Daarnaast genieten ze over het algemeen van een betere gezondheid, wat leidt tot minder ziekteverzuim. Samen naar het werk fietsen bevordert ook de band tussen collega’s. En dat is natuurlijk goed voor de teamspirit.”

Sofie Vuerstaek, director bij Pulso, vult aan:

“We helpen SBB nu al bijna 20 jaar om het psychosociaal welzijn van hun medewerkers, leidinggevenden en teams te versterken. Ze zijn zich er al lang van bewust dat inzetten op welzijn en gezondheid niet weg te denken is in een succesvolle organisatie. Met deze actie hebben ze nu ook aandacht voor fysiek welzijn en evolueren ze naar een holistische aanpak van gezondheid.”

Fietsen met José De Cauwer

CEO Raf Dom bevestigt dat hij het groepsgevoel binnen SBB wilde stimuleren. “We hebben onze medewerkers aangemoedigd om zoveel mogelijk in team te fietsen en bij aankomst ook samen te ontbijten bijvoorbeeld. Zo maakt elk kantoor er een echt teamgebeuren van. Zelf ben ik thuis in Heist-op-den-Berg vertrokken met ex-wielrenner José De Cauwer. Onderweg pikten we tientallen collega’s op, met wie we gefietst hebben tot aan het kantoor in Leuven.” José De Cauwer was zelf ook erg enthousiast om mee te trappen: “Ik grijp elke kans om mijn passie voor de fiets te delen. Hopelijk hebben we met dit initiatief weer heel wat nieuwe mensen aan het fietsen gekregen.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER