PARTNERCONTENT

A Roadmap to the Future of Recruitment & Selection

Uitdagingen troef en een arbeidsmarkt onder hoogspanning. Is het op vlak van Recruitment, Search & Selection nog steeds business as usual? Zitten we op de juiste weg of moet er (dringend) bijgestuurd worden?

Op dinsdag 31 januari 2023 organiseerde Federgon in Technopolis een inspiratiedag met topsprekers, een bootcamp en 3 masterclasses

What The Future?! – Jo Caudron | Scopernia

In zijn boek De wereld is rond gaat Jo Caudron voorbij aan het pure digitale en de technologie. Digitale transformatie is al 15 jaar een buzzwoord. Hoezeer de wereld ook onder druk staat, Jo schetst een optimistisch toekomstbeeld. Om te kunnen omgaan met een wereld in verandering pakken we de uitdagingen best holistisch aan, klinkt het. En de wereld is maakbaar, zegt hij: “Hoe we ernaar kijken en de beslissingen die we vandaag (niet) nemen, hebben een grote impact op morgen en overmorgen.” Hij geeft (minstens) 3 lessen voor Recruitment & Selection professionals mee.

 • De metafoor van de berg
 • De metafoor van het mandje
 • Het SUPERCHANGE model
20230131 FedergonTechnopolis HD029 min

Van Employer of Choice naar dé Employer of Choice
Drs Marthe Rys | Universiteit Gent

Bijna 75% van alle Belgische werkgevers kampt met een structureel tekort aan werknemers. Het vrijwillige verloop in 2022 bedroeg amper 5% en tegelijkertijd vertrekt 30% van nieuw aangeworven medewerkers al na 6 maand. Een employer of choice worden is met andere woorden cruciaal. Maar hoe doe je dat?

20230131 FedergonTechnopolis HD083 min

Op zoek naar parallellen tussen e-commerce en rekrutering
Erik Polakiewiez | Digipolitans

Dat HR veel kan leren van marketing wisten we al. Net zoals klanten een customer journey doorlopen, zo ook doorlopen potentiële medewerkers een candidate journey en dat gebeurt best frictieloos, snel, makkelijk en veilig. We weten allemaal dat rekrutering cruciaal is op een krappe arbeidsmarkt. Niemand hoeft nog overtuigd te worden van het feit dat een betere candidate experience leidt tot meer kwalitatieve en effectieve aanwervingen. Maar we moeten vaststellen dat de candidate experience in heel wat organisaties allesbehalve frictieloos verloopt.

💡 De AND-AND-AND list voor recruiters

 1. Easy access to candidate funnel data/dashboard?
 2. Company culture clear in a couple of seconds?
 3. Important buttons always visible and eye-catching?
 4. Navigation/categorisation clear?
 5. Job filters?
 6. FAQ?
 7. Show solicitation progress?
 8. Similar jobs?
 9. NO account creation?
 10. Short application form?
20230131 FedergonTechnopolis HD142 min

Welkom in the Metaverse – Maarten Verschuere | Nexxworks

Welkom in ‘The Metaverse’. Leven en werken in een virtuele wereld, het is een onvermijdelijke toekomst. Internet waar je niet op surft maar dat je beleeft zeg maar. Een hele hoop (technologische) ontwikkelingen komt nu samen. Zal Web 3.0 rekrutering veranderen? Het zal wel zijn! Maar hoe dan? Met welke evoluties ‘moeten’ recruiters rekening houden? Hoe onderscheid je hypes van mature technologieën? Welke mindset, skillset en toolset hebben recruiters daar dan concreet voor nodig?

Technologie heeft de capaciteit om de wereld te veranderen. Daarvan is Maarten Verschuere rotsvast overtuigd. Werk wordt steeds meer geautomatiseerd en zal in de nabije(?) toekomst efficiënter gedaan worden door AI en robotics. Ook waar en wanneer we werken, met wie we (samen)werken en hoe we werk organiseren is ingrijpend aan het veranderen. Ondertussen beïnvloeden algoritmes met wie we praten en naar wie we luisteren (Facebook); naar welke muziek en podcasts we luisteren (Spotify); hoe we rijden (Waze); welke films en series we bekijken (Netflix) en zelfs voor wie we stemmen (Cambridge Analytica).

20230131 FedergonTechnopolis HD187 min

Evidence Based HR decisions in Rekrutering & Selectie
Cédric Velghe | The Vigor Unit

De 7 A’s en de 4 bronnen van Evidence Based HR Management

Evidence Based HR: het nemen van HR beslissingen door het bewust, expliciet en oordeelkundig gebruik van de best beschikbare evidentie uit verschillende bronnen om zo de kans op een gunstige uitkomst te verhogen. En Cédric Velghe, Managing Partner The Vigor Unit, schuift 6 mogelijke bronnen naar voor, de 6 A’s van Evidence Based HR Management:

 1. Asking
 2. Acquiring
 3. Appraising
 4. Aggregating
 5. Applying
 6. Assessing

Evidence Based HR Management houdt rekening met 4 bronnen van data:

 1. Expertise van andere HR-professionals
 2. Wetenschappelijke literatuur
 3. Organisatie data
 4. De waarden en noden van stakeholders
20230131 FedergonTechnopolis HD171 min

Hoe organiseren voor inclusie?
Patrizia Zanoni | Universiteit Hasselt

Jobs zijn glazen muiltjes. We moeten afstappen van de idee dat jobs neutraal zijn. Jobs zijn ontworpen en dat ontwerp draagt de kenmerken van degenen waarvoor ze ontworpen werden. Bijgevolg zijn ze niet neutraal en sluiten ze uit. Professor Zanoni verwijst naar het concept van de glazen muiltjes van Richard T. Ashcroft.

We moeten ook afstappen van onze zoektocht naar ‘The Perfect Match’ en in de plaats daarvan frictie en slack inbouwen in het selectieproces. Natuurlijk moeten we op zoek naar de best mogelijke fit, maar onbewust hebben we een voorkeur voor mensen die op ons lijken (=homophilie). Kandidaten die anders zijn dan de bestaande groep voelen geen aansluiting met de jobs en de mensen en sluiten zichzelf vaak uit (=zelfselectie).

20230131 FedergonTechnopolis HD158 min

+++

Je kan de whitepaper hieronder downloaden 👇

Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER