6 tips om na de vakantie gemotiveerd aan het werk te gaan

De zomer is voor iedereen een zalige periode van ontspanning, rust en vrijheid. Hoewel je na deze rustperiode ongetwijfeld hernieuwde energie hebt, kan de stap terug naar kantoor toch lastig zijn. Hoe zorg je ervoor dat je na je verlof met een gemotiveerd en positief gevoel terug aan het werk gaat? Walters People deelt zes nuttige tips.

Zachte overgang

Na enkele weken rust is het normaal dat je je gebruikelijke werkritme eventjes kwijt bent. Wees dus niet te streng voor jezelf. Hou het tijdens je eerste dag terug op kantoor rustig en neem kleine stappen bij het opnemen van je taken. Begin met eenvoudige to-do’s om weer in de workflow te komen, en bouw geleidelijk aan op naar grotere of complexere taken. Dit helpt om je minder overweldigd te voelen en geeft je al snel een motiverend gevoel van vooruitgang.

Richt je werkplek in

Ligt je bureau er nog steeds rommelig bij door de drukke laatste werkdagen voor je verlof? Neem dan eerst en vooral even de tijd om je bureau op te ruimen en opnieuw orde te scheppen in de chaos. Om de overgang van vakantie naar kantoor minder bruusk te maken, kun je je werkplek aankleden met een mooie plant, een boeketje bloemen, een souvenir of leuke vakantiefoto’s. Zo kun je tijdens het werken nog lekker nagenieten van die zalige vakantie.

Zoek contact met collega’s

Je hebt je collega’s een tijdje niet meer gezien. Maak dus zeker tijd voor een aantal informele gespreksmomenten zodat je kunt bijpraten. Het uitwisselen van vakantie-ervaringen zorgt voor een ontspannen sfeer op kantoor én helpt om je snel weer betrokken te voelen bij je teamgenoten.

Waak over je werk-privé balans

Vakanties zijn bedoeld om uit te rusten en te ontspannen. Dit wil echter niet zeggen dat je na je vakantie je gezinsleven weer achteruit moet schuiven. Een gezonde balans tussen werk en privé is het hele jaar door essentieel. Voorzie je onvoldoende ontspanning buiten de werkuren, dan kan je mentale welzijn, je motivatie en je productiviteit eronder lijden. Veel vakantie-activiteiten zijn gelukkig perfect geschikt om na de werkuren of in het weekend te doen. Een gezellig terrasje bezoeken, gaan zwemmen met de kinderen of een dagje naar het strand: zo geniet je volop verder van de zomer!

Daag jezelf uit

Pols na je vakantie eens bij je leidinggevende naar nieuwe projecten waar je aan kunt meewerken. Een nieuwe uitdaging om je in vast te bijten zal helpen om je enthousiasme en motivatie te verhogen. Bovendien vermijd je hiermee het gevoel van snel opnieuw ‘in de sleur’ te raken na je verlof.

Positieve mindset

Geef je positieve ingesteldheid een duwtje in de rug tijdens de eerste werkdagen na je vakantie. Denk na over de positieve aspecten van je werk: de vaardigheden die je kunt ontwikkelen, de interessante projecten waaraan je kunt werken, en de voldoening die je eruit kunt halen. Probeer ook een wandelingetje te maken tijdens de lunchpauze. Beweging maakt namelijk endorfine vrij – ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Zo versterk je alweer je positieve mindset. Door alles langs de zonnige kant te bekijken, valt je terugkeer naar het werk vast wel mee!

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER