PARTNERCONTENT

6 plakfactoren om opleidingen te doen plakken

Hoe komt het dat iemand een opleiding volgt zonder er iets van te onthouden? Waarom worden nieuwe vaardigheden niet toegepast op de werkvloer? Als L&D-professional kan je aan de slag met deze zes plakfactoren.

Plakfactor 1
Spaced learning & boosters

Bij spaced learning spreid je de leermomenten. Een hele dag opleiding splits je beter op in halve dagen of drie sessies van twee uur. Ook uitwisselmomenten met medetrainees of collega’s zijn een goede optie.

Daarbovenop kan je de deelnemers boosters voorschotelen als extra stimulans. Een leuke video, een blogartikel, een teaser voor de volgende theoriesessie,… Een brain friend zoeken is ook een fijne manier om elkaar uit te dagen.

Plakfactor 2
Social learning & stakeholders

Social learning doe je samen. Samen observeren, reflecteren, uitproberen… eender hoe, met wie of waar. Deelnemers kunnen best practices en moeilijkheden delen, of elk een stuk nieuwe leerstof op zich nemen en uitleggen aan hun medetrainees.

Bovendien kunnen deelnemers op heel wat stakeholders rekenen voor ondersteuning. Breng deze mensen in kaart en ken hen een rol toe – voor, tijdens en na de opleiding. De responsibility-matrix vormt daarbij een handig hulpmiddel.

Plakfactor 3
P3 – push, pull & personaliseer

Een verplicht af te werken opleiding of een trainer die informatie geeft, dat is push. Medewerkers die zelf op zoek gaan naar trainingsmogelijkheden of tijdens de opleiding zelf met de informatie aan de slag gaan, dat is pull. Een goed evenwicht tussen beide is belangrijk.
Personaliseer leren door de deelnemers te bevragen. Welke doelen willen ze bereiken? Pas de trainingen aan op niveau van elk individu. De ene heeft meer ervaring dan de andere.

Plakfactor 4
Let’s nudge & chunk

Verdeel grote leerbrokken op in chunks, hapklare leermomentjes, en doe hetzelfde voor de leerdoelstellingen. Voorzie checkpoints bij de kleine stappen om de evolutie van de trainees in het leerproces te meten.

Geef deelnemers vervolgens enkele nudges, een duwtje in de juiste richting om een gedragswijziging te bereiken. Dat kan door een learning booster te combineren met een call to action. Bovendien kan je de gewenste gedragswijzigingen opnemen in de leerdoelstellingen.

Benieuwd naar plakfactoren 5 & 6, hybride leerlabo mix en commitment & transfer?

Alle informatie over de zes plakfactoren vind je op de blogposts met video’s via https://to.ncoi.be/6plakfactoren

+++

Maak kennis met Incompany…

Nu we stilletjes aan de gewone werkdraad weer oppikken, staan er voor HR en L&D-professionals ook nieuwe uitdagingen te wachten. Dat geldt beslist ook voor het afstemmen van learning op de toekomststrategie van het bedrijf, de leercultuur. Het hybride leren en het juiste evenwicht vinden tussen digitaal en fysiek, blended learning en hoe je dat best implementeert… Vergeet zeker ook reskilling, upskilling, levenslang leren en de oorlog om talent niet.

+++

Als volwaardige gesprekspartner staan NCOI en haar Learning Consultants klaar om je hierin te adviseren en begeleiden. Hiervoor combineren we onze jarenlange ervaring (voorheen Kluwer-opleidingen) en frisse blik op de toekomst van learning. Samen met jou zorgen we ervoor dat de uitdagingen resulteren in een strategisch opleidingsplan met een maximaal leereffect, zodat jij je leerdoelstellingen kan behalen.

+++

Op de agenda

10 oktober 2022
Rekrutering en selectie: basisopleiding (met Federgon Certificaat)

Til je job als rekruteerder naar een hoger niveau en duik in alle stappen van het rekruterings- en selectieproces aan de hand van een reële bedrijfscase.

21 oktober 2022
De L&D Manager: basisopleiding

Leer hoe je in een snel veranderende context met grote doelstellingen een krachtig opleidingsbeleid voert.

10 november 2022
Compensation & Benefits: basisopleiding

Zorg voor een strategisch en futureproof loonbeleid.

“Benieuwd hoe je zelf binnen jouw organisatie aan de slag kan gaan met onze plakfactoren, zodat je meer impact en resultaat bereikt met je trainingsaanbod? “

💡 Neem dan contact op met Koen Dierckx

XX FOTO 90 91 EXPERT NCOI LOGO PNG

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER