De thuiswerkplek is qua ergonomie slechter ingericht dan kantoor. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, bij 3.377 Belgische beeldschermwerkers: 71% van de Belgen zit bovendien meer dan een uur aan één stuk aan de computer en doet geen korte stretchoefeningen tijdens pauzes of onderbrekingen. 49% heeft last van rugklachten, en 28% van schouderklachten.
Thuiswerkplek qua ergonomie slechter ingericht dan kantoor
Het onderzoek wijst uit dat de thuiswerkplek qua ergonomie slechter scoort dan het kantoor: 77% van de thuiswerkers gebruikt een bureaustoel die niet optimaal is ingesteld of beschikt zelfs helemaal niet over een goede bureaustoel – wanneer we op kantoor zijn is dat ‘maar’ 68%. Als we naar de werktafel zelf kijken, stelt 31% die thuis verkeerd in, tegenover ‘slechts’ 23% op kantoor.
Kristien Selis, verantwoordelijke discipline Ergonomie bij IDEWE:
“Niet verwonderlijk dat bijna de helft van de beeldschermwerkers (49%) in het onderzoek zegt last te hebben van rugklachten, schouderklachten (28%) en nekklachten (41%). Een ongunstige ergonomische opstelling is een belangrijke oorzaak van dergelijke musculoskeletale problemen. Hiernaast stellen we ook vast dat 30% van de Belgen aangeeft hoofdpijn te ervaren, of zelfs oogproblemen heeft tijdens of na een werkdag (24% verstoord zicht, 26% oogirritatie, 51% oogvermoeidheid). Allemaal zaken met een grote impact op de persoonlijke gezondheid van de werknemer en op het ziekteverzuim in bedrijven, dat zoals bekend in ons land erg hoog ligt.”
Vrouwen blijken meer last te hebben van bepaalde lichamelijke klachten, zoals nekklachten (52% bij vrouwen tegenover 31% bij mannen), rugklachten (56% tov 43%) en schouderklachten (34% tov 22%). Een mogelijke verklaring hiervoor is dat vrouwen langer aanhoudend computerwerk doen dan mannen (76% ten opzichte van 66%). Het onderzoek toont ook aan dat vrouwen minder oefeningen doen tijdens korte onderbrekingen: 32% van de mannen doet af en toe oefeningen, terwijl dit slechts 25% is bij vrouwen. 59% van de mannen is ook dagelijks minstens 30 minuten fysiek actief, terwijl dit bij vrouwen slechts 48% is.
Daarom deelt IDEWE een aantal tips voor werkgever en -nemer om een ergonomischere werkplek te creëren, zowel thuis als op kantoor.
- Tip 1: Schaf een goede bureaustoel aan en stel die goed in. Kies voor een verstelbare bureaustoel die de zithoogte, zitdiepte en de steun voor je lage rug kan aanpassen aan jouw lichaam. Om de bureaustoel goed in te stellen, moet je eerst diep in de stoel zitten. Voor de hoogte van de stoel, moet je een open hoek kiezen waarbij de bovenbenen licht afhellend zijn. Voor de zitdiepte zitten er best 3 vingers tussen de zitting en knieholtes. Heeft de bureaustoel armsteunen, dan moeten deze op ellebooghoogte geplaatst worden waarbij je schouders ontspannen zijn. Voor wie slechts sporadisch van thuis werkt, helpt een zitbal of zitkussen om actiever te zitten.
- Tip 2: Zet het bureau op dezelfde hoogte als de ellebogen of armsteunen indien je bureaustoel deze heeft, en zorg dat je voldoende werkruimte hebt. Heb je een niet-verstelbare tafel, en staat je werktafel te hoog of te laag? In het eerste geval, zet je best je bureaustoel hoger en gebruik je een voetensteun. Indien je werktafel te laag staat, verhoog je de tafel tot op ellebooghoogte door veilige verhoogjes toe te voegen.
- Tip 3: Onderbreek het stilzitten om de 30 minuten met enkele bewegingen of rechtstaand werken. Om het uur neem je best een korte, actieve beweegpauze, liefst ingevuld met een stretchoefening. Ons jaarlijkse gezondheidsrapport wees eerder al uit dat de werknemer veel te weinig beweegt, en deze nieuwe studie toont aan dat 71% van de Belgen aanhoudend computerwerk[2] doet en geen korte stretchoefeningen doet tijdens pauzes of onderbrekingen. 46% van de Belgen geeft aan dat ze minder dan 30 minuten matig fysiek zijn per dag.
- Tip 4: Werk je geregeld meer dan twee uur per dag op je laptop? Voorkom een slechte houding door je laptop goed op te stellen. Gebruik een extra scherm of plaats de laptop op een laptophouder op ooghoogte en op armlengte van je lichaam. Heb je geen laptopverhoger, dan kan je een ander stabiel object onder de laptop plaatsen, zoals een stapel boeken of kaften.
- Tip 5: Maak gebruik van een apart toetsenbord en een aparte muis. Plaats het klavier voldoende kort tegen de rand van je bureau en recht voor je met je muis er vlak naast. Het is belangrijk dat de onderarmen goed ondersteund zijn en de ellebogen dichtbij de romp en onder de schouderlijn blijven, ook als je met de muis werkt. Als je veel online meetings hebt, is een goede hoofdtelefoon ook aangewezen.
OptiDesk: onderzoek uitgevoerd door IDEWE bij 3.377 respondenten, representatief voor de Belgische kantoormedewerkers.