2 op de 3 werknemers krijgt stress van naderende vakantie

De zomer staat voor de deur, en dus kijken nogal wat mensen uit naar vakantie. Die gedachte aan welverdiend verlof bezorgt helaas niet iedereen een gelukzalig gevoel. Bij bijna 2 op de 3 werknemers (62%) zorgt het zelfs voor stress. Ze willen alles nog op tijd afwerken, of netjes doorgeven aan collega’s. 43% van de werknemers kan zelfs niet met een gerust gemoed vakantie nemen omdat er te veel werk op hen wacht bij hun terugkeer.

De resultaten komen uit een onderzoek van Protime, marktleider in onder meer tijdregistratie en personeelsplanning, waarvoor 1.000 Vlaamse werknemers werden bevraagd. “Zorgwekkend”, vindt Peter s’Jongers van Protime van de resultaten, “maar er kan gelukkig ook iets aan gedaan worden”. “Via tijdregistratie kunnen leidinggevenden beter de vinger aan de pols houden. Zo kunnen ze tijdig bijsturen bij een te hoge werkdruk, en kunnen hun werknemers wel zonder stress op vakantie vertrekken.”

Vakantie! Eindelijk tijd om te ontspannen en te deconnecteren, of toch niet? Ruim 4 op de 10 Vlaamse werknemers (43%) nemen hun werkstress gewoon mee in hun reiskoffer omdat ze al denken aan de hoeveelheid e-mails en werk die op hen wacht bij hun terugkomst. Ook de periode die voorafgaat aan hun vakantie loopt niet altijd van een leien dakje. Zo’n 6 op de 10 respondenten trekken net voor hun vakantie nog een sprintje om allerlei zaken afgewerkt en overgedragen te krijgen vooraleer hun out-of-office wordt ingesteld. Dit terwijl 8% van de werknemers rustig kan ‘uitbollen’ voor hun vakantie begint.

“Elke werknemer moet tijdens een vakantie mentaal tot rust kunnen komen. Meer inzicht van leidinggevenden in de (te veel) gewerkte tijd van hun teams, kan hierbij helpen volgens 58% van de werknemers. Net zoals een hartslagmeter ons erop attent maakt wanneer we iets te intensief aan het sporten zijn, kunnen ook online registratietools een alarmbel doen afgaan bij leidinggevenden. Zij kunnen dan, als goede coaches, hun personeelsplanning tijdig bijsturen bij een te hoge werkdruk én er zo voor zorgen dat hun teams met een gerust gemoed op vakantie kunnen vertrekken!,” aldus Peter s’Jongers, CEO van Protime.

Ik ga op vakantie en neem mee… mijn smartphone en mijn laptop

En tijdens hun vakantie? Dan is het voor veel werknemers ook nog werken geblazen. Slechts 4 op de 10 werknemers gaan volledig offline. 14% blijft tijdens zijn of haar vakantie de hele tijd bereikbaar voor werktelefoontjes. Ruim een kwart (27%) kiest ervoor om enkel de meest dringende oproepen te beantwoorden.

De oplopende teller aan inkomende mails wordt door ruim 4 op de 10 respondenten (40,5%) in het oog gehouden. 8% van de werknemers beantwoordt iedere werkmail, 5,5% stuurt ze door naar een collega en nog eens 16% beantwoordt enkel mails als de situatie daarom vraagt. Bij 11% blijft het bij het checken van mails.

Methodologie

Het online onderzoek werd tussen 13 en 29 maart 2022 uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Protime, bij 1.000 Vlaamse bedienden. Het onderzoek is representatief op leeftijd, geslacht en diploma. De maximale foutenmarge bedraagt 3,02%.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Twitter
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Ook interessant

LEES MEER