Hogere werkdruk en angst voor verandering: meer dan ¼ werknemers overweegt om van job te veranderen

Steeds meer werknemers overwegen van job te veranderen en hechten daarbij meer belang aan het leren van nieuwe vaardigheden. Professionele dienstverlener PwC ziet in haar nieuwste Hopes & Fears survey, uitgevoerd bij 56.600 werknemers in 50 landen waarvan 1000 in België, dat werknemers steeds meer werkdruk en verandering ervaren op het werk. Die verandering wordt niet overal als positief ervaren: de helft van de respondenten, zowel in België als globaal, vindt dat er te veel verandert op hetzelfde moment.

“Bedrijven moeten zich bewust zijn wat veranderingen teweegbrengen op de werkvloer en bij medewerkers. Werknemers begeleiden en verandering stapsgewijs aanpakken is essentieel.” zegt Axel Smits, Chairman bij PwC België.

In PwC’s jaarlijkse Hopes & Fears survey polst de professionele dienstverlener naar de verwachtingen van werknemers op de werkvloer. Het onderzoek focust op de positieve en negatieve verwachtingen van werknemers op de arbeidsmarkt in thema’s zoals vaardigheden, vertrouwen in de werkgever en de werkomgeving.

Uit de globale en lokale resultaten van dit jaar blijkt dat werknemers de laatste 12 maanden een hogere werkdruk en meer verandering hebben ervaren op de werkvloer. Die veranderingen zijn volgens respondenten divers: van nieuwe technologieën (70%), teamstructuren (66%) tot nieuwe takenpakketten (60%). Hoewel bijna 3 op 4 (73%) zichzelf wil aanpassen aan de nieuwe werkvormen, ervaart 52% dat er te veel verandering tegelijk plaatsvindt. Bovendien begrijpt 45% van de Belgische respondenten niet waarom verandering nodig is en stellen bijna de helft van de respondenten zich vragen over de impact van alle veranderingen op hun jobzekerheid (47%).

Ontevredenheid over leidinggevenden

Bij Belgische respondenten ziet PwC bovendien een grotere ontevredenheid over leidinggevenden. Zo geeft meer dan 1 op 4 aan dat de werkgever niet oprecht naar de werknemers luistert en hen waardeert (⅕ globaal). Bovendien vindt 21% van de Belgische bevraagden dat hun werkgever niet over de juiste vaardigheden beschikt om verandering in goede banen te leiden.

Axel Smits, voorzitter van PwC België, legt uit:

“In onze snel evoluerende wereld is verandering onvermijdelijk en dat in alle aspecten van het bedrijfsleven en zeker op de werkvloer. Zowel werkgevers als werknemers zullen zich moeten aanpassen aan de veelheid van nieuwe technologie, nieuwe werkmethoden en een veranderende werkcultuur. Om teams daarin doeltreffend te begeleiden, moeten werkgevers investeren in personeel en werkcultuur om een open, flexibele omgeving mogelijk te maken waarin werknemers kunnen uitblinken in hun rol en zelfs een grotere bijdrage kunnen leveren. Bedrijven moeten ook vooruit kijken en werknemers helpen de essentiële vaardigheden te ontwikkelen die ze in de toekomst nodig hebben en wensen.”

Nieuwe skills brengen je verder op de arbeidsmarkt

Bijna 3 op de 10 respondenten overweegt sterk om het komende jaar te veranderen van job, een trend die jaar na jaar blijft stijgen (2022: 19%, 2023: 25%). En toch zijn de meeste (75%) werknemers gematigd tot zeer tevreden in hun job.

Persoonlijke groei als drijfveer om van job te veranderen

Veranderingen op de werkvloer vragen werknemers ook om nieuwe vaardigheden aan te leren en die noodzaak aan opleiding voelen de respondenten. Hoewel in België 6 op 10 vindt dat de werkgever voldoende opleidingsmogelijkheden biedt, is nét die mogelijkheid tot persoonlijke groei een belangrijke drijfveer geworden om van job te veranderen. De juiste vaardigheden bezitten wordt steeds belangrijker op de arbeidsmarkt. De helft van de respondenten gelooft dat de vaardigheden die ze nodig hebben om hun job uit te voeren de komende 5 jaar zal veranderen.

Serafine Vandebuerie, Partner, People Related Services bij PwC België, voegt toe:

“Technologie transformeert op fundamentele wijze de manier waarop werk vandaag wordt uitgevoerd en de soorten vaardigheden waar werkgevers naar op zoek zijn. Als gevolg daarvan hechten werknemers meer waarde aan organisaties die investeren in de ontwikkeling van vaardigheden, zodat zij relevant blijven en kunnen gedijen in een digitale wereld. Bedrijven moeten op hun beurt proactief zijn in hun opleidingsprogramma’s, waarbij de ervaring van de werknemer en transparantie voorop staan. Wanneer je op een betekenisvolle manier betrokken bent bij je medewerkers, worden zij zelf een katalysator voor succesvolle transformatie.”

Over het onderzoek:

In maart 2024 heeft PwC 56.600 individuen in 50 landen en gebieden ondervraagd die werkzaam zijn of actief zijn op de arbeidsmarkt. De steekproef is ontworpen om een scala aan industrieën, demografische kenmerken en werkpatronen te weerspiegelen. U kunt het volledige rapport lezen op pwc.com.

0

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER