42% van werknemers verwacht een bonus in januari 

In dit artikel bespreekt Özlem Simsek, managing director bij Robert Walters, de bonusverwachtingen voor 2024 aan de hand van de cijfers van de recente Robert Walters salarisenquête

Met de jaarlijkse evaluatiegesprekken in het verschiet, neemt de spanning onder werknemers toe, aangezien 42% tegen het einde van deze maand een extra bonus verwacht. Dat blijkt uit de recente salarisenquête van internationaal rekruteringskantoor Robert Walters.

Hoge verwachtingen

Werknemers laten zich niet terughoudend uit over hun gewenste bonusgrootte. Eén op de drie werknemers hoopt op een bonus tussen 11 en 20% van het bruto jaarsalaris, terwijl nog eens 11% een bonus van meer dan 20% als passend beschouwt.

“Deze verwachtingen spelen ook een rol in de eisen van sollicitanten. Voor 56% van de bevraagde werknemers is het aangeboden bonusschema bepalend bij het accepteren van een nieuwe job,” licht Özlem Simsek, managing director bij Robert Walters, toe.

Bonusschema’s in de lift

Ook werkgevers tonen een groeiende interesse in bonusschema’s. In de afgelopen 18 maanden zag een kwart van de werknemers een bonusschema toegevoegd worden aan het pakket aan extra-legale voordelen. Momenteel reikt meer dan de helft (55%) van de ondervraagde werkgevers bonussen uit aan hun personeel.

“Deze trend lijkt zich te verankeren in 2024,” voorspelt Özlem. “Ons onderzoek toont aan dat 43% van de werkgevers geneigd is om bonussen toe te kennen aan juniors, terwijl 58% dit voor professionals op middenkader- en directieniveau van plan is.”

“Met een historisch lage werkloosheidsgraad in België wordt het vinden en behouden van talent buitengewoon uitdagend voor organisaties. Talentretentie staat bovenaan de HR-agenda voor 2024. Het toekennen van prestatiegerichte bonussen blijkt een effectieve strategie om waardering te tonen en de werktevredenheid hoog te houden.”

Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER