Zorgplekleren wil afstand tussen theorie en praktijk verkleinen

De leerlingen zorgkundige krijgen voor het eerst les in een woonzorgcentrum. Provincie Antwerpen bracht 5 scholen en woonzorgcentra samen in leer-werkduo’s van leerlingen en bewoners. Verzorging oefenen ze op de klaspop én meteen bij echte bewoners. Het proefproject ‘Zorgplekleren’ wil de afstand tussen theorie en praktijk verkleinen en meer jongeren motiveren voor een zorgberoep. Vandaag starten de lessen voor leerlingen van GO! Atheneum Hoboken in woonzorgcampus Hollebeek van De Medemens* (voorheen GZA Zorg en Wonen en Amata).

Zorgkundige is knelpuntberoep

Verzorgende of zorgkundige in de ouderenzorg is een knelpuntberoep. Volgens de meest recente cijfers van VDAB telt de provincie Antwerpen het hoogst aantal openstaande vacatures voor zorgkundigen: 272 in augustus 2023, alleen al in het arrondissement Antwerpen waren er 135 openstaande vacatures. In geen enkele andere provincie ontving VDAB zoveel vacatures voor zorgkundigen dan in provincie Antwerpen, het afgelopen jaar waren het er 1.348.

Een klaslokaal in de zorginstelling

Om de zorginstellingen te helpen in hun zoektocht naar personeel start de provincie Antwerpen met ‘Zorgplekleren’. De leerlingen vinden hun klaslokaal voortaan in het woonzorgcentrum zelf, waar ze elke week 3 dagen les volgen en toepassen. In totaal zullen ze zo’n 325 uur les volgen tussen de bewoners.

Veel leerlingen ervaren de overstap van de schoolbanken naar de stage en later naar de werkvloer nu als te groot. Ze missen levensechte leerkansen met échte bewoners. Deze leerkansen zijn nodig om kwalitatieve zorg te kunnen bieden. Zo zet ‘Zorgplekleren’ niet alleen in op ‘meer handen’ in de zorg, maar op sterk opgeleide handen.

Geen praktijkshock

Theorie wordt bedacht door de school en wordt gegeven in de school. Praktijk is voor de stageplaats. Met ‘Zorgplekleren’ is die verdeling verleden tijd. Dankzij ‘Zorgplekleren’ gaan leerlingen vanaf het 5de jaar secundair onderwijs aan de slag op de werkvloer zelf. Samen met de leerkracht passen ze de theorie onmiddellijk toe in de praktijk. De school en het woonzorgcentrum zorgen er samen voor dat de opleiding slaagt.

Zo leren ze communiceren met een bewoner. Enerzijds leert de leerkracht hoe leerlingen de kamer best binnenkomen, hoe ze het non-verbale gedrag van de bewoner interpreteren en hoe ze in gesprek kunnen gaan. Tijdens de koffieronde, anderzijds, oefenen leerlingen het meteen bij de verschillende bewoners. Leerlingen maken op deze manier sneller contact met bewoners. Ze weten wat de job echt inhoudt en de ‘praktijkshock’ tijdens hun echte stage zonder leerkracht is minder groot. De leerlingen worden gesterkt in hun studiekeuze, voelen zich meer betrokken en is er minder uitval tijdens hun schoolcarrière. Eerder maakte de provincieraad al de middelen vrij in het kader van flankerend onderwijsbeleid waarbinnen dit project past.

“Zorgplekleren moedigt jongeren aan voor een job in de zorg op een eerlijke realistische manier. Vanuit provincie Antwerpen bieden we met dit proefproject een antwoord aan de nood aan talent voor deze sector. De duo’s begeleiden we met info, draaiboeken en opleidingen. Volgend jaar evalueren we deze 5 leer-werk duo’s en breiden we zorgplekleren verder uit waar het kan. Het is nooit te vroeg om te leren zorgen voor elkaar”.

gedeputeerde voor flankerend onderwijsbeleid Kathleen Helsen

“We horen de frustraties van het werkveld dat leerlingen onvoldoende ‘kunnen’ wanneer ze op stage komen. Terwijl we in de klas merken dat leerlingen de technieken wel onder de knie hebben. Omgekeerd, zijn ook onze leerlingen gefrustreerd want op stage verloopt het anders dan ze op school aangeleerd krijgen. Op school vergeten de leerlingen de zorgvrager: ze oefenen met poppen maar, die praten niet terug wanneer ze bijvoorbeeld een bedbad oefenen. Met Zorgplekleren overbruggen we deze afstand tussen school en praktijk,” zegt Anja Vermeulen, leerkracht GO! Atheneum Hoboken.

Vanaf vandaag zijn de leerlingen deel van ons woonzorgcentrum en dat leidt tot een fijne samenwerking dankzij provincie Antwerpen. Wij hebben inspiratie, informatie en een subsidie gekregen om dit tot een succesverhaal te maken,” zegt Iris Vinckevleugel, zorgkundige Hollebeek, De Medemens.

GO! Atheneum Hoboken geeft les in woonzorgcampus Hollebeek

Vandaag doen 5 scholen en 5 woonzorgcentra mee met Zorgplekleren. Zo krijgen de leerlingen zorgkundige van GO! Atheneum Hoboken dit jaar les in woonzorgcampus Hollebeek.

De school en het woonzorgcentrum vormen samen een leer-werk duo. Ze ontwerpen samen het leerprogramma en de leerlingen krijgen begeleiding van het zorgpersoneel zoals de kinesist, de referentiepersoon dementie of de ergotherapeut. De duo’s kunnen steeds rekenen op begeleiding van provincie Antwerpen.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER